Δελτίο Εκκλησιαστικών Ανακοινώσεων: ΤΡΙΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Δεκαήμερο πνευματικών και πολιτιστικών συνάξεων αφιερωμένων στον Άγιο Δημήτριο με την επωνυμία «Δημήτρια 2018» διοργανώνει ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Πειραιώς μέχρι τις 28/10.

Στο Ναό τίθενται σε προσκύνηση μέχρι τις 28/10 αντίγραφο της ιεράς εικόνας της Παναγίας Σηλυβριανής , της εικόνας στην οποία προσευχόταν ο Άγιος Νεκτάριος, τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, ιερά λείψανα των Αγίων Νεκταρίου και Δημητρίου.

Την Τρίτη 23/10 στις 19:00 θα μιλήσει ο Αρχιμ.Εφραίμ Παναούσης για το αμάρτημα της αχαριστίας. Στις 21:30 θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία.

Την Τετάρτη 24/10 στις 19:00 θα μιλήσει ο πρωτοπρεσβ. Σπυρίδων Βασιλάκος για τη σημασία του Σταυρού στη ζωή του Χριστιανού. Στις 21:30 θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία.

Οι ιερές Ακολουθίες επί τη ιερά πανηγύρει του Ναού θα τελεσθούν σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Την Πέμπτη 25/10 στις 19:00 θα ψαλεί Μέγας πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Στις 21:30 θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία. Την Παρασκευή 26/10 το πρωί θα τελεσθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης κ. Ιερωνύμου. Στις 17:30 θα ψαλεί μεθεόρτιος εσπερινός και στις 18:30 θα γίνει η περιφορά της ιεράς εικόνας της Παναγίας Σηλυβριανής και του Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διαυλείας κ Αλεξίου . Στις 21:30 θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία από τον Αρχιμ. Δανιήλ Ψωίνο.

Το Σάββατο 27/10 το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και στις 12:00 θα ψαλεί η Παράκληση της Παναγίας Σηλυβριανής.

………………………………………………………………………………………

Ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου θα υποδεχθεί, στο πλαίσιο της πανηγύρεώς του, τα ιερά λείψανα του Αγίου Ισιδώρου του εν Χίω. Η υποδοχή θα γίνει την Πέμπτη 25/10 στις 17:30 στην πλατεία Καραϊσκάκη όπου θα ψαλεί δέηση υπό του Σεβασμ. Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου και του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Στις 19:00 θα ψαλεί στο Ναό, ο πανηγυρικός εσπερινός επί τη εορτή του Αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου. Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της ιεράς εικόνας και των ιερών λειψάνων. Στις 23:30 θα αρχίσει η τέλεση ιεράς αγρυπνίας. Την Παρασκευή 26/10 το πρωί θα τελεσθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου. Στις 18:30 θα ψαλούν Μέγας εσπερινός και η Παράκληση. Τα ιερά λείψανα θα παραμείνουν στο Ναό μέχρι τις 26/10.

……………………………………………………………………………………….

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις με την επωνυμία «Θεομητορικά 2018» μέχρι τις 24/10 με την ευκαιρία της επετείου της ενθρονίσεως της ιεράς εικόνας της Παναγίας Τριχερούσας. Στο Ναό τίθενται σε προσκύνηση ιερά λείψανα Αγίων-μεταξύ αυτών- των Αγίων: Νεκταρίου του Θαυματουργού, Μεγάλου Κωνσταντίνου του Ισαποστόλου, Λουκά του Ιατρού, Κωνσταντίνου του Υδραίου, Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου, Μεθοδίας κ.α.

Την Τετάρτη 24/10 στις 19:30 θα τελεσθεί η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

…………………………………………………………………………………….....

Στην αίθουσα εκδηλώσεων των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 την Τετάρτη 24/10 στις 19:30 από τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.

………………………………………………………………………………………….

Η ενορία Ευαγγελιστρίας Πειραιώς οργανώνει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το τρίμηνο πρόγραμμα «Ενορία εν δράσει», μία προσπάθεια για την ενίσχυση της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης των μελών της εκκλησίας. Πρόκειται για δράσεις σε συνδυασμό με τη λατρευτική ζωή της ενορίας. Δίνεται καθημερινά σε όλους η δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής σε εκδηλώσεις.

Την Τετάρτη 24/10 στις 19:00 θα ψαλεί η Παράκληση της Παναγίας Βηματάρισσας και θα μιλήσει ο Αρχιμ. Δανιήλ Ψωίνος με θέμα «Μαθητεία στον Άγιο Παϊσιο Αγιορείτη: Η αγιασμένη ζωή του».

……………………………………………………………………………………….

Εορταστικές εκδηλώσεις με την επωνυμία ‘Δημήτρια 2018’ πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο δήμο Αγίου Δημητρίου μέχρι τις 28/10.Στο Ναό τίθενται σε προσκύνηση ιερά λείψανα του Οσίου Παταπίου και της Οσίας Υπομονής.

Την Τρίτη 24/10 στις 19:00 θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός με θέμα «Ορθοδοξία και Φιλοπατρία». Στις 20:00 ο π. Γεώργιος θα συζητήσει για θέματα ορθοδόξου πνευματικότητας. Στις 21:00 θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία με την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

………………………………………………………………………………………….

Τα δέκατα έκτα Δημήτρια διοργανώνει ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος. Στο Ναό τίθενται σε προσκύνηση η θαυματουργή ιερά εικόνα της Παναγίας Γιάτρισσας από την Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου και ιερά λείψανα του Αγίου Αμφιλοχίου του εν Πάτμω μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

Την Τρίτη 23/10 στις 19:00 θα μιλήσει ο Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης για την Παναγία ως πρότυπο της χριστιανικής ζωής.

…………………………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Νικαίας σήμερα Τρίτη 23/10 στις 18:00 θα τελεσθεί ιερό ευχέλαιο.

………………………………………………………………………………………….

Εσπερινή Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου θα τελεσθεί την Τρίτη 23/10 στις 19:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου Νεαπόλεως Νικαίας.

………………………………………………………………………………………….

Στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου στην Άνω Γλυφάδα την Τρίτη 23/10 στις 17:00 θα ψαλούν ο Εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου Νεκταρίου.

………………………………………………………………………………………….

Στην αίθουσα του Πειραϊκού Φάρου (Πραξιτέλους 173 στον Πειραιά) την Τρίτη 23/10 στις 18:30 θα μιλήσει ο φιλόλογος Φραγκίσκος Χανιώτης με θέμα «78 χρόνια μετά…(1940-2018)».

…………………………………………………………………………………………

Ιερές αγρυπνίες θα τελεσθούν την Τετάρτη 24/10 το βράδυ στους Ιερούς Ναούς:

 • Παναγίας Ελευθερώτριας στην Πολιτεία Κηφισιάς 19:00.
 • Αγίων Αθανασίου και Ευγενίας Περιστερίου 20:00.

………………………………………………………………………………………….

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Άνω Γλυφάδας την Τετάρτη 24/10 στις 22:00.

Απογευματινή Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Τετάρτη 24/10 στις 18:00 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κολοκυνθούς.

………………………………………………………………………………………….

Η Παράκληση στο Άγιο Νείλο θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νείλου Καλλιπόλεως την Τετάρτη 24/10 στις 18:00.

………………………………………………………………………………………….

Πανηγυρικά θα τιμηθεί η μνήμη της Αγίας Ταβιθάς στο Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η Αγία Ταβιθά» στην Ηλιούπολη και θα τελεσθούν οι Ιερές Ακολουθίες την Τετάρτη 24/10 το απόγευμα και την Πέμπτη 25/10 το πρωί.

………………………………………………………………………………………….

Κάθε Τρίτη ψάλλονται οι ακόλουθες Παρακλήσεις:

Στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Ζαννείου Ορφανοτροφείου η Παράκληση στην Αγία Βαρβάρα στις 17:00.

Στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου η Παράκληση στη Θεοτόκο στις 18:00.Ακολουθεί ομιλία από τον π. Τύχωνα Κουτσουφιό.

…………………………………………………………………………………………

Η Ιερά εικόνα της Παναγίας του Όρους των Ελαιών και ο Τίμιος Σταυρός του Παναγίου Τάφου από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τίθενται σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης μέχρι τις 04/11. Καθημερινά μέχρι τις 24/10 τελούνται το πρωί η Θεία Λειτουργία και το βράδυ ιερά αγρυπνία.

…………………………………………………………………………………………

Την Τετάρτη 24/10 θα γίνουν οι ακόλουθες ομιλίες:

 • Ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δορμπαράκης θα μιλήσει στις 18:30 με θέμα « Όλους σαν ένα-Η πνευματική παρακαταθήκη του Οσίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου» στην αίθουσα της Χριστιανικής Ένωσης Εργαζομένης Νεολαίας (Γ΄ Σεπτεμβρίου 11 στην Αθήνα).
 • Το θέμα «Το ψυχογράφημα της σύγχρονης οικογένειας» θα αναπτύξει ο πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Χριστοδούλου στις 19:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Περάμου.
 • Στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Αμφιάλης Κερατσινίου στις 19:30 θα μιλήσει ο πρωτοπρεσβύτερος Στέφανος Αναγνωστόπουλος.

…………………………………………………………………………………………

Ιερές αγρυπνίες επί τη εορτή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου θα τελεσθούν την Πέμπτη 25/10 το βράδυ στους Ιερούς Ναούς:

 • Τιμίου Σταυρού Αιγάλεω 21:00.
 • Αγίου Γεωργίου Περάματος 21:00.
 • Αγίας Παρασκευής Ηλιουπόλεως 21:30.
 • Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως 19:00.
 • Αγίου Φιλίππου Θησείου 20:00.
 • Παναγίας Ρόμβης στο Σύνταγμα 20:00.
 • Αγίας Παρασκευής Αττικής 20:00.
 • Αγίου Σάββα στα Γλυκά Νερά 20:00.
 • Στο παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του Συλλόγου «Σήμαντρο» στο Χολαργό 20:30.
 • Στο Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι της Αναλήψεως στο Βύρωνα 20:00.
 • Στις Ιερές Μονές :
 • Αγίου Νεκταρίου στην Άνω Γλυφάδα 20:30.
 • Αγίας Αικατερίνης Παλλήνης 20:30.

…………………………………………………………………………………………

Η « Πειραϊκή Εκκλησία» γιορτάζει τριάντα χρόνια παρουσίας και ιεραποστολικής δράσης και σάς προσκαλεί την Τρίτη 30 Οκτωβρίου σε ένα ολοήμερο αφιέρωμα. Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, θα θυμηθούμε στιγμές εκκλησιαστικού Ραδιοφώνου, θα ενώσουμε τις προσευχές και τις φωνές μας και θα στηρίξουμε τον πρώτο εκκλησιαστικό Ραδιοφωνικό Σταθμό της χώρας για να συνεχίσει, με τη βοήθεια και τη χάρη του Θεού, να έχει γνήσια και ισχυρή παρουσία στα ερτζιανά.

Μπορείτε κι εσείς να επικοινωνήσετε μαζί μας στα 210-4118602 και 210-4118640 και να μας δώσετε τις ευχές σας, τις οποίες θα ηχογραφήσουμε και θα μεταδώσουμε. Μπορείτε , επίσης, να μάς στείλετε τα μηνύματά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

…………………………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας τελούνται καθημερινά στις 18:00 η Ακολουθία του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνα του Αγίου Φανουρίου.

Κάθε Δευτέρα τελούνται στις 18:00 ο εσπερινός και η Παράκληση της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας με ειδική ευχή υπέρ ατέκνων ζευγαριών.

Κάθε Τετάρτη στις 12:00 τελείται ιερό ευχέλαιο.

Κάθε Πέμπτη στις 18:00 τελούνται ο εσπερινός και η Παράκληση στους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη και τίθεται σε προσκύνηση ιερό λείψανο τους.

………………………………………………………………………………………….

Ασθενείς συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται και χρειάζονται επειγόντως αίμα και αιμοπετάλια καθώς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Όποιος μπορεί να βοηθήσει, παρακαλείται να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς του Σταθμού μας 210-4118602 και -640.

………………………………………………………………………………………….

Τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στο Πόρτο Χέλι, τις Σπέτσες και την Ύδρα θα πραγματοποιήσει η ‘Πειραϊκή Εκκλησία’ από 26-28 Οκτωβρίου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν στις Ιερές Μονές Αγνούντος, Καλαμίου, Αγίων Πάντων Σπετσών, Αγίων Φωτεινής και Ελισάβετ Ύδρας, Αγίων Αναργύρων Ερμιόνης. Θα επισκεφθούν, επίσης, το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, την Ύδρα, τις Σπέτσες, το Ναύπλιο και το Πόρτο Χέλι.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Σταθμού μας 210-4118602 και -640.

………………………………………………………………………………………….

Με σκοπό την παροχή μουσικής εκπαίδευση υψηλής ποιότητας για παιδιά και ενήλικες, η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς δημιούργησε το Ωδείο όπου διδάσκονται όλα τα μουσικά όργανα κλασσικής, σύγχρονης, παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής. Υπάρχουν τμήματα μουσικής προπαιδείας, ανώτερα θεωρητικά, θεωρητικά ευρωπαϊκής, παρέχεται η δυνατότητα προετοιμασίας για μουσικά πανεπιστήμια, ενώ υπάρχουν χορωδία και ορχήστρα. Τα πτυχία είναι αναγνωρισμένα από το κράτος.

Παράλληλα λειτουργεί και φέτος η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς η οποία είναι αναγνωρισμένη από το κράτος.

Όσον αφορά στις Σχολές, οι εγγραφές συνεχίζονται και πραγματοποιούνται στη Γραμματεία του Ωδείου στην οδό Κουντουριώτου 128 στον Πειραιά, από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 18:00-20:00.

Πληροφορίες δίνονται στο 213-0363228.

………………………………………………………………………………………….

Στο Κέντρο Επιμορφώσεως Βυζαντινής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς διδάσκονται σχέδιο, χρώμα, κατασκευή φορητών εικόνων, τοιχογραφιών και ψηφιδωτών ενώ υπάρχουν και θεωρητικά μαθήματα: Ιστορία Τέχνης, Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, θεολογία των εικόνων, θεωρία συντήρησης και νέων υλικών. Η Φοίτηση είναι τριετής και υποχρεωτική.

Λειτουργεί, επίσης, τμήμα για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.

Οι εγγραφές συνεχίζονται. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-4536204, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 17:00 - 21:00.

………………………………………………………………………………………….

Στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, πραγματοποιούνται εγγραφές οι οποίες αφορούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Παιδικός Σταθμός- Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και πραγματοποιούνται καθημερινά στη γραμματεία των Εκπαιδευτηρίων. Τηλέφωνο επικοινωνίας 210-4610915.

………………………………………………………………………………………

Στο πλαίσιο του Κοινωνικού της έργου, η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς δημιούργησε Συμβουλευτικό Κοινωνικό Ιατρείο. Στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και περιλαμβάνει τις ειδικότητες Παθολογία, Καρδιολογία και Ψυχιατρική. Για πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 210 4125619.