Προσκυνηματικές εκδρομές

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

"ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ"

__________________________________________________________________________

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

 

1η ημέρα: 28/04/18,

Αθήνα – Ραφήνα – Άνδρος – Ι.Μ. Αγίου Νικολάου – Χώρα Άνδρου – Ι.Μ. Παναχράντου – Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής - Γαύριο

Αναχώρηση από Αθήνα και μετά από περίπου μία ώρα θα φτάσουμε στο λιμάνι της Ραφήνας. Επιβίβαση στο πλοίο της γραμμής και απόπλου για Άνδρο. Φτάνοντας στο λιμάνι του νησιού θα αναχωρήσουμε κατευθείαν για να επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου. Είναι επιβλητικό συγκρότημα, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Σύμφωνα με την παράδοση, κτίσθηκε τον 11ο αιώνα Στο εσωτερικό της Μονής υπάρχουν πολλά παρεκκλήσια. Στο Καθολικό, φυλάσσεται η μυροβλίζουσα εικόνα της Παναγίας, η οποία προέρχεται από τον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών Κωνσταντινουπόλεως από τον 16οαιώνα. Επίσης στο μοναστήρι φυλάσσεται η τίμια Κάρα του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις, η γνάθος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, τμήμα της Κάρας του Αγίου Ιωσήφ του Αριμαθαίας και πλήθος άλλων ιερών και τιμίων λειψάνων. Η Ιερά Μονή υπήρξε παράρτημα της Φιλικής Εταιρείας, ενώ λειτουργούσε ως τυπογραφείο, βιβλιοδετείο και κρυφό σχολειό τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Μοναδικό στο είδος του είναι το ιερό εικονοστάσιο της Μονής. Μετά το προσκύνημά μας σ’αυτό το ιστορικό μοναστήρι, θα επισκεφτούμε την πρωτεύουσα του νησιού την Χώρα ή Άνδρο. Ελεύθερος χρόνος για προαιρετικό φαγητό σε ελεύθερο πρόγραμμα, αλλά και για περιήγηση στα σοκάκια της πανέμορφης πόλης. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Παναχράντου. Η Μονή βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Γερακώνες και είναι το ωραιότερο βυζαντινό μοναστήρι της Άνδρου. Σύμφωνα με την παράδοση, κτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά το 963-969, κατά την επιστροφή του από την εκστρατεία κατά των Αράβων της Κρήτης. Εκεί φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Στο μοναστήρι, επίσης, φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Παντελεήμονος, η οποία μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη το 1705. Αφού προσκυνήσουμε τα ιερά κειμήλια θα αναχωρήσουμε, για να την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, το μεγαλύτερο μοναστήρι της Άνδρου, το οποίο οι ντόπιοι ονομάζουν “της Αγίας” και εορτάζει την πρώτη Παρασκευή μετά την Κυριακή του Πάσχα. Σύμφωνα με την παράδοση ήταν Σχολή και μετατράπηκε σε μοναστήρι το 842. Φιλοξενεί σπάνιες εικόνες του 14ου και 16ου αιώνα, πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία και χειρόγραφα, καθώς και μουσείο με ιερά σκεύη και άμφια.

Στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στο Γαύριο όπου βρίσκεται και το ξενοδοχείο διαμονής μας. Τακτοποίηση στα δωμάτια και ξεκούραση. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: 29/04/18,

Εκκλησιασμός – Ι.Μ. Αγίας Μαρίνας -Μπατσί – Γαύριο – Ραφήνα – Αθήνα

Νωρίς το πρωί θα μεταβούμε σε Ναό κοντά στο ξενοδοχείο μας, για τη Θεία Λειτουργία. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, για το πρωινό μας σε μπουφέ. Νωρίς το μεσημέρι εκ νέου αναχώρηση για να επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας. Η Μονή χρονολογείται από το 1325, όταν στην περιοχή Λίτρες παρουσιάζεται με θαυματουργό τρόπο η Αγία Μαρίνα σε γέροντα ασκητή και του υποδεικνύει να βρει την εικόνα της σε σχισμή ενός βράχου, όπως και έγινε.

Κατά τον 16ο αιώνα το μοναστήρι καίγεται τρεις φορές από επιδρομές πειρατών, αλλά ο Ιερομόναχος Σωφρόνιος καταφέρνει να το ανακαινίσει, πουλώντας την περιουσία του στην Πελοπόννησο. Το μετατρέπει σε γυναικείο μοναστήρι, που έφθασε να φιλοξενεί ακόμη και 100 μοναχές.

Όμως η Ιερά Μονή έκλεισε επί βασιλείας Όθωνος και παρέμεινε εγκαταλελειμμένη έως το 1975, που ο τότε Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Α΄, ανέθεσε στον διάκονό του Κυπριανό να το αναστηλώσει. Το μοναστήρι είναι ευρύτατα γνωστό από τα πολλά θαύματα της Αγίας Μαρίνας. Ελεύθερος χρόνος για προσκύνημα και μεταφορά στο Μπατσί, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να γευματίσουμε. Αργά το μεσημέρι από το λιμάνι του νησιού θα πάρουμε το πλοίο της γραμμής για να μας μεταφέρει στην Ραφήνα. Νωρίς το βράδυ άφιξη στην Αθήνα με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Περιλαμβάνονται:

 • Μία διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο AndrosHolidays 3* στο Γαύριο
 • Ημιδιατροφή σε μπουφέ
 • Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια Ραφήνα – Άνδρος – Ραφήνα σε οικονομική θέση
 • Ο φόρος διαμονής αξίας 1,5€ το δωμάτιο ημερησίως (σε ισχύ από 01/01/18)
 • Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Αρχηγός εκδρομής
 • Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
 • Γεύματα και δείπνα εκτός του ξενοδοχείου
 • Ποτά και φιλοδωρήματα
 • Ότι δεν αναγράφεται στο παραπάνω πρόγραμμα ή αναφέρεται ως προαιρετικό

Δρομολόγια πλοίων:

 • 28/04 Ραφήνα – Άνδρος 07:50 – 09:45
 • 29/04Άνδρος – Ραφήνα 16:30 – 18:25

 

genika