Προσκυνηματικές εκδρομές

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

______________________________________________________________________________________________________

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

«Προσκύνημα στην Προυσιώτισσα»

 

1η ημέρα: 31/08/2018,

Αθήνα – Ι. Μ. Ιερουσαλήμ – Καρπενήσι

Αναχώρηση από Αθήνα νωρίς το πρωί με προορισμό την Δαύλεια Βοιωτίας, και συγκεκριμένα την ιστορική μονή της Ιερουσαλήμ ή «Γερσαλή» κτίσμα του 11ου αιώνα μ.Χ. Η μονή είναι προστατευμένη από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα σε μία διάταξη που θυμίζει μεσαιωνική οχύρωση καθώς το εσωτερικό των τειχών αποτελούν τα κελιά των μοναχών. Στο κέντρο του τετραγώνου που διαμορφώνεται εσωτερικά βρίσκεται το καθολικό της μονής. Ο ναός είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος τετρακιόνιος με προσθήκη δύο πεσσών δυτικά. Την περίοδο της ελληνικής Επανάστασης το μοναστήρι απετέλεσε τροφοδότη και κέντρο ανεφοδιασμού των εξεγερμένων της ανατολικής Στερεάς. Η νικηφόρα έκβαση της μάχης της Αράχοβας το 1826, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, σε μήνυμα που έστειλε ο ηγούμενος της μονής στον Γ. Καραϊσκάκη με τον ανιψιό του ενημερώνοντάς τον για τις κινήσεις του εχθρού. Ελεύθερος χρόνος για να θαυμάσουμε τα ιερά κειμήλια και εκ νέου αναχώρηση για το Καρπενήσι με ενδιάμεση στάση για φαγητό στο ύψος της Λαμίας. Νωρίς το απόγευμα τακτοποίηση στο ξενοδοχείο διαμονής μας και ξεκούραση στους πανέμορφους και πολυτελείς χώρους του. Δείπνο σε μπουφέ και διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: 01/09/2018,

Μεγάλο Χωριό – Ι. Μ. Προυσού – Μικρό Χωριό

Πρωινό σε πλούσιο μπουφέ και εξόρμηση στην γύρω περιοχή. Πρώτα – πρώτα, στις ελατοσκέπαστες πλαγιές της Καλιακούδας, προβάλει το Μεγάλο Χωριό όπου και θα επισκεφτούμε για να πιούμε τον καφέ μας. Πέτρινα σπίτια που ακουμπούν το ένα στο άλλο, στενά σοκάκια, καμινάδες που καπνίζουν τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες και μια διακριτική τουριστική ανάπτυξη που δεν παρεμβαίνει στην αισθητική του χωριού, το έχουν κάνει δημοφιλή προορισμό. Εδώ μπορούμε να επισκεφτούμε το μεγαλύτερο λαογραφικό μουσείο της περιοχής. Στη συνέχεια ακολουθεί επίσκεψη σ’ ένα από τα πιο ονομαστά μοναστήρια της Ρούμελης, την Παναγία του Προυσού, όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας η οποία προέρχεται από την Προύσα της Μικρά Ασίας. Τόσο το μοναστήρι όσο και η γύρω φύση πραγματικά θα μας μαγέψουν. Ελεύθερος χρόνος για προσκύνημα και ψυχική ανάταση και έπειτα εκ νέου αναχώρηση για να επισκεφτούμε ακόμα ένα παραδοσιακό χωριό της περιοχής το Μικρό Χωριό. Φτάνοντας θα αντικρίσουμε πέτρινα αρχοντικά με τις κεραμοσκεπές τους να ξεχωρίσουν ανάμεσα στα πανύψηλα έλατα, κελαριστά τρεχούμενα νερά, γεφύρια, θέα προς τα γύρο βουνά, εικόνες που αποτελούν ορισμό του γραφικού. Ελεύθερος χρόνος για παραδοσιακό φαγητό και περίπατο. Νωρίς το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο σε μπουφέ και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: 02/09/2018,

Εκκλησιασμός στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδας – Ι. Μ. Αγάθωνος – Καμένα Βούρλα – Αθήνα

Νωρίς το πρωί θα μεταβούμε στο κέντρο της πόλης για να εκκλησιαστούμε στην Μητρόπολη του Καρπενησίου, τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας. Μετά και την θεία κοινωνία θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας για να πάρουμε το πρωινό μας. Νωρίς το μεσημέρι θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής μας με ενδιάμεση στάση σε ένα μαγευτικό τόπο, αρκετά κοντά στην Υπάτη, την Ιερά Μονή Αγάθωνος, σε υψόμετρο 553 μέτρα, στην πλαγιά του όρους «Οίτη». Κτισμένη τον 14ο - 15ο αιώνα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής τεχνοτροπίας.Σήμερα στο χώρο της Μονής αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, ο επισκέπτης έχει την χαρά, όχι μόνο να απολαύσει τη φύση αλλά και να βιώσει έντονα το θρησκευτικό συναίσθημα και να νιώσει την προσπάθεια που έγινε στο πέρασμα του χρόνου για την προστασία και τη διαφύλαξη της Εθνικής Συνείδησης. Έπειτα θα σταματήσουμε στην παραλιακή πόλη των Καμένων Βούρλων όπου θα απολαύσουμε τον περίπατό μας. Νωρίς το απόγευμα μετά το φαγητό μας θα αναχωρήσουμε για την Αθήνα έχοντας σύντομες στάσεις για ξεκούραση.

Περιλαμβάνονται:

 • Δύο διανυκτερεύσεις στο πολυτελές ξενοδοχείο AvarisHotel 5* στο Καρπενήσι
 • Ημιδιατροφή σε μπουφέ
 • Ο φόρος διαμονής αξίας 4€ το δωμάτιο ημερησίως (σε ισχύ από 01/01/18)
 • Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Αρχηγός εκδρομής
 • Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Φιλοδωρήματα
 • Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
 • Φαγητά και ποτά εκτός της ημιδιατροφής
 • Ότι δεν αναγράφεται στο παραπάνω πρόγραμμα ή αναφέρεται ως προαιρετικό

Σημεία και ώρες συγκέντρωσης και αναχώρησης

1ο σημείο: Σύνταγμα (Άγνωστος Στρατιώτης) 07:30

2ο σημείο: Πειραιάς (Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας) 08:00

 

   γενικά