Προσκυνηματικές εκδρομές

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

"ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ"

__________________________________________________________________________

Λέσβος: …προσκύνημα στον Ταξιάρχη!

14-18Ιουνίου 2018

 

1η ημέρα: Πέμπτη 14/06/18, Πειραιάς – Μυτιλήνη

Συγκέντρωση στις 20:00 στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη E2. Άμεση επιβίβαση στο πλοίο της HellenicSeaways και στις 21:00 απόπλους για Λέσβο (Μυτιλήνη). Διανυκτέρευση εν πλω.

 

 

2η ημέρα: Παρασκευή 15/06/18, Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης – Ιερά Μονή Ταξιάρχη

Άφιξη στο νησί στις 07:45, επιβίβαση στο λεωφορείο και επίσκεψη στο μοναστήρι των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Η μονή Χτισμένη στον ελαιόφυτο λόφο των Καρυών, είναι ένα από τα πλέον γνωστά προσκυνήματα της χώρας μας. Η σημερινή Μονή οικοδομήθηκε την δεκαετία του 1960 στα θεμέλια παλαιότερου μοναστηριού και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες πιστούς απ’ όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για να προσκυνήσουμε τον Άγιο Ταξιάρχη στο Μανταμάδο, προστάτη και πολιούχο του Μανταμάδου αλλά και προστάτη ολόκληρου του νησιού. Η εικόνα του προκαλεί δέος με το αυστηρό ύφος του Αρχαγγέλου, τα μεγάλα μάτια και το μαύρο χρώμα, τη φοβερή ρομφαία και τα επιχρυσωμένα φτερά και είναι μία από τις ελάχιστες ανάγλυφες εικόνες σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. Σύμφωνα με τον θρύλο, η μονή δέχθηκε επιδρομή Σαρακηνών πειρατών, οι οποίοι κατάσφαξαν τους μοναχούς με εξαίρεση έναν νέο δόκιμο καλόγερο, ο οποίος πρόλαβε να κρυφτεί στην οροφή του Ναού. Από εκεί είδε, μετά το μακελειό, τη μορφή του Αρχαγγέλου να φτερουγίζει πάνω από τα πτώματα των μοναχών. Παίρνοντας χώμα, που είχε ποτιστεί με το αίμα τους, και κερί έφτιαξε τη μορφή του «Ταξιάρχη», όπως πρόλαβε να την αντικρίσει. Σήμερα βέβαια βλέπουμε μόνο το κεφάλι και όχι ολόκληρο το σώμα, όπως το είχε φτιάξει ο μοναχός. Μετά την πνευματική μας ξεκούραση και ευλογία θα συνεχίσουμε για τη Σκάλα Συκαμνιάς όπου θα γευματίσουμε (έξοδα ατομικά). Στη συνέχεια, αργά το απόγευμα θα καταλήξουμε στο ξενοδοχείο διαμονής μας. Τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο σε μπουφέ και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: Σάββατο 16/06/18, Ιερά Μονή Λειμώνος – Ιερός Ναός Παναγίας Γλυκοφιλούσας – Μόλυβος

Πρωινό σε πλούσιο μπουφέ και αναχώρηση για να επισκεφτούμε την Ιερά  Μονή Αγίου Ιγνατίου, γνωστή ως Μονή Λειμώνος εξαιτίας του λιβαδιού (λειμώνα) στο οποίο είναι χτισμένη, η οποία σε λίγο, συμπληρώνει πέντε αιώνες συνεχούς λειτουργίας. Ιδρύθηκε το 1526 από τον άγιο Ιγνάτιο Αγαλλιανό, κατά την παράδοση πάνω στα ερείπια Βυζαντινού μοναστηριού, και αφιερώθηκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Από τις αρχές του 16ου αιώνα μέχρι σήμερα η Μονή έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική, εκπαιδευτική και πνευματική ιστορία του νησιού. Οι συλλογές της Μονής περιλαμβάνουν εικόνες, χρυσοκέντητα άμφια και υφάσματα, αντικείμενα εκκλησιαστικής χρήσης, λαογραφικά κειμήλια, αλλά και πετρώματα από όλη τη Λέσβο. Ιδιαίτερης αξίας είναι επίσης η Βιβλιοθήκη της μονής, με τα χειρόγραφα και τα έντυπα βιβλία της, καθώς επίσης και το Αρχείο των ελληνικών εγγράφων της. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς την Πέτρα όπου θα προσκυνήσουμε σε ένα από τα ωραιότερα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα όλης της Μυτιλήνης, το σεβάσμιο και ιστορικό προσκύνημα «Παναγία η Γλυκοφιλούσα». Αποτέλεσε και αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες που κάθε χρόνο ανεβαίνουν τα 114 σκαλοπάτια για να προσκυνήσουν τη Μεγαλόχαρη, να σταθούν με δέος και να προσευχηθούν στην Αγία Εικόνα της, στην κορυφή του Ιερού βράχου και να νιώσουν την καρδιά τους να πάλλεται από ευλάβεια και σεβασμό. Τα αφιερώματα των πιστών ήταν τόσα πολλά, που έλαμπε ο Ιερός Ναός από τον χρυσό, τον άργυρο και τους πολύτιμους λίθους. Αυτός όμως ο πλούτος προκάλεσε και τις επιθέσεις εναντίον του Ιερού Ναού από πολλούς επιδρομείς.

Στο Ιερό Προσκύνημα, εκτός από τη Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας, έχουν αποθησαυριστεί και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Τρύφωνος, της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Χαραλάμπους, τα οποία φυλάσσονται σε περίτεχνη λειψανοθήκη. Τέλος θα καταλήξουμε στο βόρειο άκρο του νησιού για να επισκεφτούμε τον γοητευτικό Μόλυβο. Ο Μόλυβος είναι μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Λέσβου και χαρακτηρίζεται από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και τη γραφική του αρχιτεκτονική. Τα σπίτια του οικισμού με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, κατασκευασμένα από πέτρα και ξύλο και βαμμένα με έντονα χρώματα, σε συνδυασμό με το επιβλητικό βυζαντινό κάστρο που δεσπόζει στην περιοχή, δημιουργούν ένα γραφικό και ρομαντικό περιβάλλον. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα μονοπάτια που οδηγούν στις παλιές γειτονιές, οι εκκλησίες και οι μαγευτικές ακρογιαλιές ολοκληρώνουν τη παραμυθένια ομορφιά. Θα περιηγηθούμε στα πλακόστρωτα σοκάκια και θα απολαύσουμε τόσο τον καφέ μας όσο και παραδοσιακό φαγητό. Το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Κυριακή 17/06/18, Αγιάσος – Ι. Ν. Παναγίας Βρεφοκρατούσας – Χώρα & απόπλους για Πειραιά

Πρωινό σε μπουφέ και επίσκεψη στην ορεινή κωμόπολη Αγιάσο, πνιγμένη στις καστανιές και τα πλατάνια. Στη συνέχεια θα περπατήσουμε έως τον Ναό της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, με το θαυματουργό εικόνισμα, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Μετά το προσκύνημά μας θα μεταβούμε στην πόλη της Μυτιλήνης. Θα περπατήσουμε στα σημαντικότερα σημεία – γειτονιές έχοντας ελεύθερο χρόνο για ψώνια και τοπικά αναμνηστικά. Το βράδυ στις 17:00 θα επιβιβαστούμε στο πλοίο και στις 18:00 θα αναχωρήσουμε για τον Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω.

 

5η ημέρα: Δευτέρα 18/06/18, Άφιξη στον Πειραιά   

Νωρίς το πρωί, περίπου στις 06:55 θα φτάσουμε στον Πειραιά.

 

Περιλαμβάνονται:

 • Δύο διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο MytilanaVillage 3* με ημιδιατροφή σε μπουφέ
 • Δύο διανυκτερεύσεις στο πλοίο σε οικονομική θέση χωρίς φαγητό
 • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Πειραιάς – Μυτιλήνη – Πειραιάς σε οικονομική θέση με την εταιρεία Hellenic
 • Ο φόρος διαμονής αξίας 3€ το δωμάτιο ημερησίως (σε ισχύ από 01/01/18)
  • Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο, Ασφάλεια αστικής ευθύνης
  • Αρχηγός εκδρομής
 • Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Γεύματα και δείπνα εκτός της ημιδιατροφής
 • Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
 • Ότι δεν αναγράφεται στο παραπάνω πρόγραμμα ή αναφέρεται ως προαιρετικό
 • Επιβάρυνση για τρίκλινη ή τετράκλινη καμπίνα εσωτερική 50€ το άτομο ale retour
 • Επιβάρυνση για τρίκλινη ή τετράκλινη καμπίνα εξωτερική 55€ το άτομο aleretour
 • Επιβάρυνση για δίκλινη καμπίνα εσωτερική 55€ το άτομο
 • Επιβάρυνση για δίκλινη καμπίνα εξωτερική 60€ το άτομο

Δρομολόγια πλοίων:

 • 21/06/18, Πειραιάς – Λέσβος    21:00 – 07:45 με την HellenicSeaways και το πλοίο NissosRodos
 • 24/06/18, Λέσβος – Πειραιάς    18:00 – 06:55 με την HellenicSeaways και το πλοίο NissosSamos

Σημείο και ώρα συγκέντρωσης

20:00 Λιμάνι Πειραιά, πύλη Ε2, μπροστά από το πλοίο Nissos Rodos της Hellenic Seaways

 γενικά