Η Πειραϊκή Εκκλησία στο Καρπενήσι: Προσκύνημα στην Παναγιά την Προυσιώτισσα (28- 30 / 01/ 2022).

28 – 30 Ιανουαρίου 2022.

1η ημέρα:

28/01/2022.

 • Αθήνα
 • Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας
 • Καρπενήσι
Αναχώρηση από Αθήνα το πρωί και με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και ξεκούραση θα φτάσουμε στην Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Δαμάστας. Πρόκειται για γυναικείο μοναστήρι, 23 χιλιόμετρα έξω από την Λαμία και σε υψόμετρο 740 μέτρων. Η μονή η οποία είχε καεί μερικά χρόνια πριν την Επανάσταση του 1821, έχει καθολικό σε μορφή σταυρικής βασιλικής μετά τρούλου και είναι οκτάπλευρο συμμετρικό. Ιστορήθηκε το 1818 ενώ η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που βρίσκεται στη μονή, είναι έργο του 16ου αιώνα και φέρει επάργυρη επένδυση του 1892. Η αγιογράφησή της έγινε με έξοδα του αγωνιστή της επανάστασης Γ. Δυοβουνιώτη σύμφωνα με επιγραφή που σώζεται πάνω από την είσοδο του καθολικού. Στη διάρκεια της Επανάστασης υπήρξε κέντρο των επαναστατών στη Στερεά Ελλάδα. Μετά τη δημιουργία του ελληνικού βασιλείου διαλύθηκε και έχασε την περιουσία της με το διάταγμα του Όθωνα το 1833. Περίπου εκατό χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκε στη μονή μικρή ανδρική αδελφότητα μοναχών ενώ το 1953 μετατράπηκε σε γυναικείο μοναστήρι. Σχετικά με την προέλευση της ονομασίας Δαμάστα υπάρχουν οι δυο εκδοχές: σύμφωνα με την πρώτη προέρχεται από το Δαμάστρα, που σημαίνει την Παναγία που δαμάζει τα πάθη και τον πόνο, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη η εικόνα της Παναγίας είχε έρθει από τη Δαμασκό και σιγά σιγά το αρχικό Δαμάσκα έγινε Δαμάστρα. Αφού απολαύσουμε την υπέροχη θέα και προσκυνήσουμε θα αναχωρήσουμε εκ νέου για το Καρπενήσι έχοντας ελεύθερο χρόνο στην γραφική πλατεία της πόλης για παραδοσιακό φαγητό. Νωρίς το απόγευμα άφιξη στο ξενοδοχείο μας, τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο σε μπουφέ και διανυκτέρευση.
2η ημέρα:

29/01/2022.

 

 • Μικρό Χωριό
 • Ιερά Μονή Προυσού
 • Μεγάλο Χωριό
Πρωινό σε μπουφέ και επίσκεψη σε ένα παραδοσιακό χωριό της περιοχής, το Μικρό Χωριό. Φτάνοντας θα αντικρίσουμε πέτρινα αρχοντικά με τις κεραμοσκεπές τους να ξεχωρίσουν ανάμεσα στα πανύψηλα έλατα, κελαριστά τρεχούμενα νερά, γεφύρια, θέα προς τα γύρο βουνά, εικόνες που αποτελούν ορισμό του γραφικού. Ελεύθερος χρόνος για τον καφέ μας και στη συνέχεια θα επισκεφτούμε ένα από τα σημαντικότερα προσκυνηματικά κέντρα της Ορθοδοξίας, την Ιερά Μονή Προυσού. Η μονή Προυσού φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστού Λουκά. Καθημερινά συρρέει πλήθος κόσμου προκειμένου να προσκυνήσει και να λάβει την ευλογία της από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και πιστούς από όλο τον κόσμο. Απέχει μόλις 28 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και στέκει από τον 9 αιώνα μ.Χ. μεγαλόπρεπα στις άκρες ενός απόκρημνου βράχου των Ευρυτανικών βουνών. Η θέα αλλά και η μορφολογία της περιοχής είναι τέτοια που θα μας καταπλήξουν. Ελεύθερος χρόνος για προσκύνημα στη χάρη της Παναγιάς και στη συνέχεια, γεμάτοι ευλογία θα επισκεφτούμε το Μεγάλο χωριό με χρόνο για παραδοσιακό φαγητό. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο και διανυκτέρευση.
3η ημέρα:

30/01/2022.

 

 • Ι.Ναός Αγίας Τριάδος 
 • Ιερά Μονή Αγάθωνος
 • Καμένα Βούρλα
 • Αθήνα
Νωρίς το πρωί θα μεταβούμε στο κέντρο της πόλης για να εκκλησιαστούμε στην Μητρόπολη του Καρπενησίου, τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο για να πάρουμε το πρωινό μας. Νωρίς το μεσημέρι θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής μας με ενδιάμεση στάση σε ένα μαγευτικό τόπο, αρκετά κοντά στην Υπάτη, την Ιερά Μονή Αγάθωνος, σε υψόμετρο 553 μέτρα, στην πλαγιά του όρους «Οίτη». Κτισμένη τον 14ο – 15ο αιώνα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής τεχνοτροπίας. Σήμερα στο χώρο της Μονής αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, ο επισκέπτης έχει την χαρά, όχι μόνο να απολαύσει τη φύση αλλά και να βιώσει έντονα το θρησκευτικό συναίσθημα και να νιώσει την προσπάθεια που έγινε στο πέρασμα του χρόνου για την προστασία και τη διαφύλαξη της Εθνικής Συνείδησης. Έπειτα θα σταματήσουμε στην πόλη των Καμένων Βούρλων όπου θα απολαύσουμε τον περίπατό μας. Νωρίς το απόγευμα μετά το φαγητό μας θα αναχωρήσουμε για την Αθήνα έχοντας σύντομες στάσεις για ξεκούραση.

 

Τιμή κατ’ άτομο

Μονόκλινο: 220€
Δίκλινο / Τρίκλινο: 170€
Παιδί έως 12 σε τρίκλινο: 100€

 

Περιλαμβάνονται:

 • Δύο διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο Avaris Hotel 5* στο Καρπενήσι
 • Ημιδιατροφή σε μπουφέ
 • Ο φόρος διαμονής αξίας 4€ το δωμάτιο ημερησίως
 • Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Αρχηγός εκδρομής & Φ.Π.Α.

 

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Φιλοδωρήματα
 • Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
 • Φαγητά και ποτά εκτός της ημιδιατροφής
 • Ότι δεν αναγράφεται στο παραπάνω πρόγραμμα ή αναφέρεται ως προαιρετικό

 

Σημεία και ώρες συγκέντρωσης και αναχώρησης: 

1ο σημείο: Σύνταγμα (Άγνωστος Στρατιώτης)     08:00

2ο σημείο: Πειραιάς (Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας) 08:30

 

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής : 210 41 18 602 – 210 41 18640, VIBER στο 698 488 2009 και ΕΔΩ

 

Σημείωση για όλα τα Προσκυνήματα:

Το λεωφορείο που θα χρησιμοποιηθεί στην εκδρομή μας, ο οδηγός, ο αρχηγός της εκδρομής, το ξενοδοχείο που θα καταλύσουμε αλλά και τα πλοία για τις μεταφορές μας, θα πληρούν όλους τους κανόνες που έχει θεσπίσει το κράτος περί υγιεινής και ασφάλειας και θα φέρουν πιστοποίηση περί του Covid-19.

Το πρόγραμμα της εκδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ή ακόμα και να αφαιρεθεί κάτι αν κριθεί αναγκαίο από τον αρχηγό της εκδρομής για την καλύτερη διεξαγωγή του.

Η κατοχύρωση της θέσεως θεωρείται δεδομένη μετά από την καταβολή της οριζόμενης προκαταβολής. Σε περίπτωση ακύρωσης θέσης στην Εκδρομή είκοσι μέρες (20) πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης, επιστρέφεται το ποσό στο ακέραιο.

Για περισσότερες πληροφορίες
210 41 18 646 (εσωτ. 3) και info [ at ] peradio [ dot ] com

Οι εκδρομές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ταξιδιωτικό Γραφείο
vlasopoulos-travel

ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Η΄ ΣΗΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κοινοποιήστε:


Η “Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM” στηρίζεται στην δική σας αγάπη!

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν υπάρχει ειδικός λογαριασμός της Ιερά Μητροπόλεως Πειραιώς για το ραδιοφωνικό μας σταθμό.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

 • Βούλγαρη 48 Πειραιάς
 • 210 4118602 , 210 4118640
 • info [at] peradio [dot] com
 • www.peradio.com