Η Πειραϊκή Εκκλησία στα Ιωάννινα και το Μέτσοβο (03-05/02/2023)

03 – 05 Φεβρουαρίου 2023.

1η ημέρα:

03/02/2023

 • Αθήνα
 • Μέτσοβο
 • Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής
 • Ιωάννινα
Αναχώρηση το πρωί από Αθήνα και με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και φαγητό θα φτάσουμε στο πανέμορφο και γραφικό Μέτσοβο, που κρατά ακόμα γερά την αρχιτεκτονική και την παράδοση του. Θα επισκεφθούμε τον Ιερό Ναό  της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στο κέντρο του Μετσόβου. Ο Ναός έχει ανανεωθεί και ξαναχτιστεί πολλές φορές. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα αντικείμενα που σώζονται στο ναό είναι το σκαλιστό τέμπλο και ο άμβωνας (τέλη του 19ου αιώνα). Αυτό το στυλ ξυλογλυπτικής είναι ένα υπέροχο παράδειγμα της σχολής ξυλουργικής του Μετσόβιου, που έκανε το χωριό ,κατά το  Μεσαίωνα, γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την Πινακοθήκη Τοσίτσα και θα περπατήσουμε μέχρι τον Αβερώφειο Κήπο ο οποίος φιλοξενεί αρκετά από τα είδη χλωρίδας της οροσειράς της Πίνδου. Στην πλατεία του χωριού με τον επιβλητικό πλάτανο, την παραδοσιακή κεντρική πέτρινη βρύση που είναι μια από τις είκοσι του οικισμού κτισμένη  τον 19ουαι., και τα παραδοσιακά μαγαζάκια με τα τοπικά προϊόντα και τα Μετσοβίτικα κρασιά, θα έχουμε αρκετό χρόνο για φωτογράφιση και για μια προαιρετική γαστρονομική εμπειρία από παραδοσιακές Ηπειρώτικες γεύσεις. Έπειτα, απόγευμα πλέον, άφιξη στα Ιωάννινα, την γεμάτη παραδόσεις και θρύλους πρωτεύουσα της Ηπείρου. Τακτοποίηση στα δωμάτια και ξεκούραση. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο σε μπουφέ και διανυκτέρευση.
2η ημέρα:

04/02/2023

 

 • Ιερά Μονή Μολυβδοσκέπαστης
 • Σπίτι Αγίου Παϊσίου
 • Ιωάννινα
Πρόγευμα σε μπουφέ και αναχώρηση για τα Βόρεια των Ιωαννίνων εκεί που ο Αώος ποταμός συναντά ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μοναστήρια της Ηπείρου, την Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης. Κτήτορας της Μονής αναφέρεται ιστορικά ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Πωγωνάτος, ο οποίος γυρίζοντας από την Σικελία, ακολουθώντας την Βασιλόστρατα φτάνει εδώ. Ήταν αρχικά σταυροπηγιακή και γνώρισε μεγάλη ακμή, που κορυφώθηκε τον 16ο αιώνα, εποχή της ανακαίνισής της. Διέθετε μεγάλη περιουσία και είχε μετόχια ακόμη και στη Ρουμανία, ενώ στους χώρους της λειτουργούσε σχολή, εργαστήριο χειρόγραφων και πλούσια βιβλιοθήκη. Σταδιακά, από τον 17ο αιώνα άρχισε να παρακμάζει και το 1848 εγκαταλείφθηκε οριστικά. Το 1943 βομβαρδίστηκε από γερμανικά στρατεύματα και καταστράφηκε εν μέρει το συγκρότημα των κελιών της. Η μονή περιβάλλεται από ψηλό περίβολο με διώροφα συγκροτήματα κελιών και εξακολουθεί να έχει την όψη φρουρίου. Το καθολικό έχει ιδιαίτερα υψηλό τρούλο και οι τοίχοι του είναι κτισμένοι με λίθινες πλάκες που εναλλάσσονται με πλίνθους και διακοσμούνται με κεραμοπλαστικά στοιχεία και εντοιχισμένα αγγεία. Το εσωτερικό του ναού καλύπτεται με τοιχογραφίες που χρονολογούνται κυρίως στον 16ο αιώνα, ενώ σώζονται και λίγα σπαράγματα από τη διακόσμηση του 14ου αιώνα. Σπάνιο δείγμα υστεροβυζαντινής ξυλογλυπτικής αποτελεί η δίφυλλη θύρα του 14ου αιώνα, που διακοσμείται με ανάγλυφες επιχρωματισμένες παραστάσεις. Από τα πλούσια κειμήλια της μονής ξεχωρίζει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας. Αφού ολοκληρώσουμε το προσκύνημά μας, συνεχίζουμε για την όμορφη Κόνιτσα. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το πατρικό σπίτι , όπου πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Άγιος Παίσιος. Είναι σκαρφαλωμένο σε ένα καλντερίμι, στο κέντρο της πόλης.  Ο κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, ο Αγιος Παΐσιος o Αγιορείτης γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία το 1924. Σε ηλικία μόλις δύο ετών ο Αρσένιος μαζί με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Κόνιτσα του νομού Ιωάννινων. Στο σπίτι αυτό, στην Κόνιτσα, έζησε μαζί τους γονείς του και τα 8 αδέρφια του ως 18 ετών. Φοίτησε στο Α’ δημοτικό σχολείο της Κόνιτσας και στη συνέχεια έμαθε την τέχνη του μαραγκού. Πολλά από τα ξύλινα αντικείμενα που είχε κατασκευάσει βρίσκονται ακόμη εκεί. Παντού είναι αισθητή η παρουσία του Αγίου.

Χρόνος για καφέ φαγητό και επιστροφή στα Γιάννενα για περιήγηση της πόλης. Μπορούμε να επιβιβαστούμε στα βαρκάκια και να επισκεφθούμε το Νησάκι, όπου θα απολαύσουμε τη γραφικότητά του αλλά και το σπίτι του Αλή Πασά που λειτουργεί ως μουσείο. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο σε μπουφέ και διανυκτέρευση.

3η ημέρα:

05/02/2023

 

 • Ιωάννινα
 • Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου
 • Ιερά Μονή Παναγίας Ντουραχάνης
 • Αθήνα
Αναχώρηση νωρίς το πρωί για τον προσκυνηματικό Ιερό Ναό του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου πολιούχου  Ιωαννίνων, για να συμμετάσχουμε στη Θεία Λειτουργία. Εκεί θα έχουμε και την ιδιαίτερη ευλογία να προσκυνήσουμε και τα λείψανα του Αγίου. Κατόπιν θα πάμε στο ξενοδοχείο μας για να πάρουμε το πρωϊνό μας και στη συνέχεια,  κάνοντας τον γύρο της λίμνης, θα μεταβούμε στην Ιερά Μονή Παναγίας Δουραχάνης ή Ντουραχάνης αφιερωμένη στο Γενέσιον της Θεοτόκου. Παλιό πέτρινο μοναστήρι, με άσπρη πελεκημένη πέτρα αρμονικά δεμένη με το τοπίο που την φιλοξενεί. Η αυλή του πλακοστρωμένη με τα παλιά πεζούλια έτοιμα για να ξεκουράσουν τον επισκέπτη. Οι γέρικες κληματαριές κρέμονται από τα ξύλινα χαγιάτια των μισογκρεμισμένων κελιών. Το γερασμένο κυπαρίσσι γερμένο πάνω στη στέγη, φιλοξενεί στα καταπράσινα φυλλώματα τα πλήθη των σπίνων, που ψέλνουν μαζί με τους ψαλτάδες και αυτά ύμνους προς την Παναγία. Η παράδοση λέει πως το μοναστήρι της Παναγίας Ντουραχάνης κτείστηκε από έναν Τούρκο. Στο σημείο που είναι χτισμένο το μοναστήρι υπήρχε ένα εικονοστάσι ταμένο στην χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τον χειμώνα του 1434, ο μπέης της Ρούμελης, ο Ντουραχάν Πασάς, πηγαίνοντας με τον στρατό του για πολεμική επιχείρηση, πέρασε από εκεί και άναψε ένα κερί, γιατί ήταν από γονείς χριστιανούς. Αφού προσκυνήσουμε στην χάρη της Παναγίας μας, εκ νέου αναχώρηση για να επισκεφθούμε το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, γνωστό ως Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων. Η επίσκεψη στο μουσείο είναι μια αξέχαστη περιπλάνηση στην ιστορία. Τα κέρινα ομοιώματα βρίσκονται εκεί, για να αναπαραστήσουν μεγάλες στιγμές από τη σπουδαία Ελληνική Ιστορία μας και να θυμίσουν μερικές από τις μορφές που σημάδεψαν τον τόπο. Στα πρόσωπά τους είναι αποτυπωμένοι, οι ιστορικοί αγώνες των Ελλήνων, αλλά και οι σπουδαίες δόξες που  γνώρισαν. Τέλος αναχώρηση για την Αθήνα, όπου μετά από αρκετές στάσεις  για φαγητό και καφέ , θα φθάσουμε νωρίς το βράδυ.

 

Τιμή κατ’ άτομο 

Μονόκλινο: 270€
Δίκλινο / Τρίκλινο: 200€
Παιδί έως 12 σε τρίκλινο: 140€

 

Περιλαμβάνονται:

 • Δύο διανυκτερεύσεις στο κεντρικό Byzantio Hotel 3*
 • Πρωινό και δείπνο σε πλούσιο μπουφέ
 • Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο του γραφείου μας
 • Αρχηγός εκδρομής,
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Φ.Π.Α.
 • Ο φόρος διαμονής αξίας 1,5€ το δωμάτιο ημερησίως

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Φιλοδωρήματα
 • Είσοδοι σε μουσεία, σπήλαια & αρχαιολογικούς χώρους και όπου αλλού απαιτείται
 • Φαγητά & ποτά εκτός της ημιδιατροφής στο ξενοδοχείο
 • Ότι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα ή αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο

 

Σημεία και ώρες συγκέντρωσης και αναχώρησης: 

1ο σημείο: Σύνταγμα (Άγνωστος Στρατιώτης)     07:00

2ο σημείο: Πειραιάς (Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας) 07:30

 

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής : 210 41 18 602 – 210 41 18640, VIBER στο 698 488 2009 και ΕΔΩ

Δείτε μικρό φωτογραφικό υλικό από παλαιότερο προσκύνημα της Πειραϊκής Εκκλησίας στα Ιωάννινα ΕΔΩ.

Σημείωση για όλα τα Προσκυνήματα:

Το λεωφορείο που θα χρησιμοποιηθεί στην εκδρομή μας, ο οδηγός, ο αρχηγός της εκδρομής, το ξενοδοχείο που θα καταλύσουμε αλλά και τα πλοία για τις μεταφορές μας, θα πληρούν όλους τους κανόνες που έχει θεσπίσει το κράτος περί υγιεινής και ασφάλειας και θα φέρουν πιστοποίηση περί του Covid-19.

Το πρόγραμμα της εκδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ή ακόμα και να αφαιρεθεί κάτι αν κριθεί αναγκαίο από τον αρχηγό της εκδρομής για την καλύτερη διεξαγωγή του.

Η κατοχύρωση της θέσεως θεωρείται δεδομένη μετά από την καταβολή της οριζόμενης προκαταβολής. Σε περίπτωση ακύρωσης θέσης στην Εκδρομή είκοσι μέρες (20) πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης, επιστρέφεται το ποσό στο ακέραιο.

Η συμμετοχή στο ταξίδι, σημαίνει αυτόματη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των Γενικών Όρων Συμμετοχής όπως αναφέρονται στο site vlassopoulostravel.gr

Για περισσότερες πληροφορίες
210 41 18 646 (εσωτ. 3) και info [ at ] peradio [ dot ] com

Οι εκδρομές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ταξιδιωτικό Γραφείο
vlasopoulos-travel

ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Η΄ ΣΗΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κοινοποιήστε:


Η “Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM” στηρίζεται στην δική σας αγάπη!

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν υπάρχει ειδικός λογαριασμός της Ιερά Μητροπόλεως Πειραιώς για το ραδιοφωνικό μας σταθμό.