Η Πειραϊκή Εκκλησία στην Μυτιληνη. Προσκύνημα στον Ταξιάρχη: 30/09-03/10/2021

από 30 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2021

 

1η ημέρα: Πέμπτη 30/09/21,

Αθήνα – Μυτιλήνη – Ιερός Ναός Αγίου Θεράποντος – Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης – Ιερός Ναός Παναγίας Βρεφοκρατούσας – Αγιάσος

Συγκέντρωση στις 05:15 στο Ελ. Βενιζέλος και πτήση με την Sky Express στις 06:45 για Μυτιλήνη. Άφιξη, στις 07:50, επιβίβαση στο λεωφορείο και επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Λέσβου για να επισκεφτούμε και να προσκυνήσουμε στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος, αφιερωμένο στον Άγιο Θεράποντα τον επίσκοπο Κύπρου. Ο Ναός είναι ο μεγαλύτερος του νησιού και αποτελεί κράμα Βυζαντινού και Γοτθικού ρυθμού με στοιχεία Μπαρόκ. Στη θέση του υπήρχε από το 17ο αιώνα ένα μικρό παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο, που εξυπηρετούσε τις λειτουργικές ανάγκες των αρρώστων του “Ξενοδοχειού”, του μοναδικού τότε Φιλανθρωπικού Ιδρύματος, στο οποίο νοσηλεύονταν οι άρρωστοι, έβρισκαν στοργή οι ηλικιωμένοι και στέγη οι άστεγοι και οι ταξιδιώτες. Στη συνέχεια ελεύθερος χρόνος για καφέ στην προκυμαία και εκ νέου αναχώρηση για το μοναστήρι των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Η μονή Χτισμένη στον ελαιόφυτο λόφο των Καρυών, είναι ένα από τα πλέον γνωστά προσκυνήματα της χώρας μας. Η σημερινή μονή έχει οικοδομηθεί στη δεκαετία του 1960 στα θεμέλια παλαιότερου μοναστηριού και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες πιστούς απ’ όλο τον κόσμο. Χρόνος για προσκύνημα και περισυλλογή και έπειτα θα επισκεφτούμε την ορεινή κωμόπολη Αγιάσο, πνιγμένη στις καστανιές και τα πλατάνια. Θα προσκυνήσουμε στον Ναό της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, με το θαυματουργό εικόνισμα του Ευαγγελιστή Λουκά και στη συνέχεια χρόνος για μεσημεριανό παραδοσιακό φαγητό. Νωρίς το απόγευμα θα καταλήξουμε στο ξενοδοχείο διαμονής μας.  Τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο σε μπουφέ και διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: Παρασκευή 01/10/21,

Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου – Ιερός Ναός Παναγίας Γλυκοφιλούσας – Μόλυβος

Πρωινό σε πλούσιο μπουφέ και αναχώρηση για να επισκεφτούμε και να προσκυνήσουμε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μανταμάδο. Η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ,  πολιούχου του Μανταμάδου και προστάτου ολόκληρου του νησιού, προκαλεί δέος με το αυστηρό ύφος του Αρχαγγέλου, τα μεγάλα μάτια και το μαύρο χρώμα, τη φοβερή ρομφαία και τα επιχρυσωμένα φτερά και είναι μία από τις ελάχιστες ανάγλυφες εικόνες σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. Σύμφωνα με τον θρύλο, η μονή δέχθηκε επιδρομή Σαρακηνών πειρατών, οι οποίοι κατάσφαξαν τους μοναχούς με εξαίρεση έναν νέο δόκιμο καλόγερο, ο οποίος πρόλαβε να κρυφτεί στην οροφή της Εκκλησιάς. Από εκεί είδε μετά το μακελειό τη μορφή του Αρχαγγέλου να φτερουγίζει πάνω από τα πτώματα των μοναχών. Παίρνοντας χώμα, που είχε ποτιστεί με το αίμα τους, και κερί έφτιαξε τη μορφή του «Ταξιάρχη», όπως πρόλαβε να την αντικρίσει. Σήμερα βέβαια βλέπουμε μόνο το κεφάλι και όχι ολόκληρο το σώμα, όπως το είχε φτιάξει ο μοναχός. Στη συνέχεια  θα κατευθυνθούμε προς την Πέτρα, όπου θα προσκυνήσουμε σε ένα από τα ωραιότερα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα όλης της Μυτιλήνης, το σεβάσμιο και ιστορικό προσκύνημα «Παναγία η Γλυκοφιλούσα». Αποτέλεσε και αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες που κάθε χρόνο ανεβαίνουν τα 114 σκαλοπάτια για να προσκυνήσουν τη Μεγαλόχαρη, να σταθούν με δέος και να προσευχηθούν στην Αγία Εικόνα της Μεγαλόχαρης στην κορυφή του Ιερού βράχου και να νιώσουν την καρδιά τους να πάλλεται από ευλάβεια και σεβασμό. Τα αφιερώματα των πιστών ήταν πλούσια και έλαμπε ο Ιερός Ναός από χρυσό και αργυρό και πολύτιμους λίθους. Αυτός όμως ο πλούτος προκάλεσε και τη δίωξη του Ιερού Ναού από πολλούς επιδρομείς. Στο Ιερό Προσκύνημα, εκτός από τη Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας, έχουν αποθησαυριστεί και τα Άγια Λείψανα του Αγίου Τρύφωνος, της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Χαραλάμπους, τα οποία φυλάσσονται σε περίτεχνη λειψανοθήκη. Τέλος θα καταλήξουμε στο βόρειο άκρο του νησιού για να επισκεφτούμε τον γοητευτικό και εντυπωσιακό Μόλυβο. Ο Μόλυβος είναι μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Λέσβου και χαρακτηρίζεται από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και τη γραφική του αρχιτεκτονική. Τα σπίτια του οικισμού, κατασκευασμένα από πέτρα και ξύλο και βαμμένα με έντονα χρώματα, σε συνδυασμό με το επιβλητικό βυζαντινό κάστρο που δεσπόζει στην περιοχή, δημιουργούν ένα γραφικό και ρομαντικό περιβάλλον. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα μονοπάτια που οδηγούν στις παλιές γειτονιές, οι εκκλησίες και οι μαγευτικές ακρογιαλιές ολοκληρώνουν τη παραμυθένια ομορφιά. Θα περιηγηθούμε στα πλακόστρωτα σοκάκια και θα απολαύσουμε τόσο τον καφέ μας όσο και παραδοσιακό φαγητό. Το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: Σάββατο 02/10/21,

Ιερά Μονή Λειμώνος – Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου (Υψηλού) – Σκάλα Ερεσού

Πρωινό σε πλούσιο μπουφέ και αναχώρηση για να επισκεφτούμε τη Μονή Αγίου Ιγνατίου, γνωστή ως Μονή Λειμώνος εξαιτίας του λιβαδιού (λειμώνα) στο οποίο είναι χτισμένη, η οποία συμπληρώνει σύντομα πέντε αιώνες συνεχούς λειτουργίας. Ιδρύθηκε το 1526 από τον άγιο Ιγνάτιο Αγαλλιανό, κατά την παράδοση πάνω στα ερείπια Βυζαντινού μοναστηριού, και αφιερώθηκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Από τις αρχές του 16ου αιώνα μέχρι σήμερα η Μονή έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική, εκπαιδευτική και πνευματική ιστορία του νησιού. Οι συλλογές της Μονής περιλαμβάνουν εικόνες, χρυσοκέντητα άμφια και υφάσματα, αντικείμενα εκκλησιαστικής χρήσης, λαογραφικά κειμήλια, αλλά και πετρώματα από όλη τη Λέσβο. Ιδιαίτερης αξίας είναι επίσης η Βιβλιοθήκη της μονής, με τα χειρόγραφα και τα έντυπα βιβλία της, καθώς επίσης και το Αρχείο των ελληνικών εγγράφων της. Στη συνέχεια, στο δυτικό τμήμα του νησιού, 81 χλμ. από την πόλη της Μυτιλήνης, στην κορυφή του όρους Όρδυμνος και σε υψόμετρο 634 μέτρων θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου. Πρόκειται για το αρχαιότερο μοναστήρι του νησιού και είναι γνωστή και ως Μονή Υψηλού. Ο ναός χτίστηκε το 1101 σύμφωνα με επιγραφή που βρέθηκε. Χαρακτηριστικό είναι το τέμπλο του με έξι εντυπωσιακές μεγάλου μεγέθους εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας. Στο εσωτερικό της Μονής υπάρχει ιστορική βιβλιοθήκη η οποία περιέχει χειρόγραφους κώδικες, λειτουργικά ειλητάρια, κατάστιχα, πατριαρχικές και μητροπολιτικές επιστολές, φιρμάνια, πωλητήρια, διαθήκες, συμφωνητικά, αφιερωτήρια και δεκάδες παλαιότυπα βιβλία που χρονολογούνται από το 1535-1845. Επίσης υπάρχει μουσείο στο οποίο εκτίθενται πολύτιμα ιστορικά αντικείμενα τέχνης, όπως μητροπολιτικές ράβδοι, χρυσοκέντητα άμφια, καλύμματα Ευαγγελίων, αντιμήνσια (του 1588, 1622, 1730 και 1825), έξι λειψανοθήκες με οστά Αγίων, επίχρυσα Ευαγγέλια και πολλά ιερά σκεύη διαφόρων εποχών, όπως σταυροί με ρουμπίνια και μαργαριτάρια και επίχρυσα δοχεία με καλλιτεχνικές παραστάσεις. Τέλος θα επισκεφτούμε την Σκάλα Ερεσού η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παραθεριστικά μέρη της Λέσβου. Χρόνος για μεσημεριανό φαγητό και επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Κυριακή  03/10/21,

Εκκλησιασμός – Ξενοδοχείο – Πόλη Μυτιλήνης – Πτήση για Αθήνα

Νωρίς το πρωί θα μεταβούμε σε κοντινό ναό για να συμμετάσχουμε στην Θεία Λειτουργία. Επιστροφή στο ξενοδοχείο για να πάρουμε το πρωινό μας και εκ νέου αναχώρηση για την πόλη της Μυτιλήνης. Θα περπατήσουμε στα σημαντικότερα σημεία – γειτονιές έχοντας ελεύθερο χρόνο για ψώνια και τοπικά σουβενίρ. Έπειτα μεταφορά στο αεροδρόμιο και στις 17:00 πτήση επιστροφής στην Αθήνα. Άφιξη στο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 18:00 και τέλος εκδρομής.

Τιμή κατ’ άτομο

Μονόκλινο                              510€
Δίκλινο / Τρίκλινο                415€
Παιδί έως 12 σε τρίκλινο     305€

 

Περιλαμβάνονται:

 • Τρεις διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο Mytilana Village 3*
 • Πρωινό και δείπνο καθημερινά σε πλούσιο μπουφέ
 • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με την Sky Express
 • Ο κάθε επιβάτης δικαιούται 8kg χειραποσκευή και 20kg βαλίτσα
 • Μεταφορά προς το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και επιστροφή
 • Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο όπως αναλυτικά αναφέρονται στο πρόγραμμα
 • Αρχηγός εκδρομής
 • Ο φόρος διαμονής στο ξενοδοχείο
 • Φόροι αεροδρομίων
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης για άτομα έως 75 ετών
 • Φ.Π.Α.

 

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Γεύματα και δείπνα εκτός ξενοδοχείου
 • Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
 • Ότι δεν αναγράφεται στο παραπάνω πρόγραμμα ή αναφέρεται ως προαιρετικό

 

Πτήσεις με την SkyExpress:

30/09           Αθήνα – Μυτιλήνη           GQ 300       06:45 – 07:50

03/10           Μυτιλήνη – Αθήνα           GQ 305       17:00 – 18:00

 

Σημεία και ώρες συγκέντρωσης:

1ο σημείο: Σύνταγμα (Άγνωστος Στρατιώτης) 03:45

2ο σημείο: Πειραιάς (Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας) 04:15

3ο σημείο: Ελ. Βενιζέλος (μπροστά στον γκισέ της Sky Express) 05:15

 

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής : 210 41 18 602 – 210 41 18640, VIBER στο 698 488 2009 και ΕΔΩ

 

Σημείωση για όλα τα Προσκυνήματα:

Το λεωφορείο που θα χρησιμοποιηθεί στην εκδρομή μας, ο οδηγός, ο αρχηγός της εκδρομής, το ξενοδοχείο που θα καταλύσουμε αλλά και τα πλοία για τις μεταφορές μας, θα πληρούν όλους τους κανόνες που έχει θεσπίσει το κράτος περί υγιεινής και ασφάλειας και θα φέρουν πιστοποίηση περί του Covid-19.

Το πρόγραμμα της εκδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ή ακόμα και να αφαιρεθεί κάτι αν κριθεί αναγκαίο από τον αρχηγό της εκδρομής για την καλύτερη διεξαγωγή του.

Η κατοχύρωση της θέσεως θεωρείται δεδομένη μετά από την καταβολή της οριζόμενης προκαταβολής. Σε περίπτωση ακύρωσης θέσης στην Εκδρομή είκοσι μέρες (20) πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης, επιστρέφεται το ποσό στο ακέραιο.

Για περισσότερες πληροφορίες
210 41 18 646 (εσωτ. 3) και info [ at ] peradio [ dot ] com

Οι εκδρομές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ταξιδιωτικό Γραφείο
vlasopoulos-travel

ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Η΄ ΣΗΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κοινοποιήστε:


Η “Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM” στηρίζεται στην δική σας αγάπη!

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν υπάρχει ειδικός λογαριασμός της Ιερά Μητροπόλεως Πειραιώς για το ραδιοφωνικό μας σταθμό.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

 • Βούλγαρη 48 Πειραιάς
 • 210 4118602 , 210 4118640
 • info [at] peradio [dot] com
 • www.peradio.com