Η Πειραϊκή Εκκλησία στο Ιερό Νησί της Πάτμου: 03 – 08 Ιουνίου 2022

1η ημέρα:

03/06/2022.

 • Πειραιάς
 • Πάτμος
Συγκέντρωση στις 17:45 στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε1, ακριβώς μπροστά στο πλοίο της εταιρείας Blue Star Ferries και άμεση επιβίβαση. Στις 19:00 απόπλους για Πάτμο και διανυκτέρευση εν πλω.
2η ημέρα:

04/06/2022.

 

 • Ιερό Σπήλαιο Αποκάλυψης
 • Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου
 • Χώρα Πάτμου
Άφιξη ξημερώματα στο νησί στις 03:15, και με ένα μικρό περίπατο λίγων μέτρων θα φτάσουμε στο κεντρικότατο ξενοδοχείο διαμονής μας. Τακτοποίηση στα δωμάτια και ξεκούραση. Πρωινό σε μπουφέ και στη συνέχεια ,  επίσκεψη στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης, στο λόφο μεταξύ της Σκάλας και της Χώρας, σημείο αναφοράς όχι μόνο της Πάτμου, αλλά των χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Το σπήλαιο αυτό αποτέλεσε το καταφύγιο του Αγαπημένου Μαθητή του Ιησού Ιωάννη το 95 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Δομητιανός τον εξόρισε στην Πάτμο, τιμωρώντας τον για την κήρυξη του λόγου του Θεού στην Έφεσο. Όπως καταθέτει όμως ο ίδιος ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, δεν φτάνει στην Πάτμο ως ένας εξόριστος ηττημένος ή ένας πολιτικός κρατούμενος σε καιρούς χαλεπούς, αλλά ως εξόριστος «εν πνευματική αποστολή», συνεχίζοντας να μεταλαμπαδεύει το Λόγο και την Ουσία του Θεού. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, κατά τη διάρκεια της διαμονής του Ιωάννη στο σπήλαιο, σκίστηκε ο βράχος, και μέσα από τρεις μικρότερες σχισμές, που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα, ακούστηκε η φωνή του Θεού, που του υπαγόρεψε το Ιερό Βιβλίο της Αποκάλυψης. Σήμερα, το Ιερό Σπήλαιο έχει διαμορφωθεί σε λατρευτικό χώρο, όπου δίνεται η δυνατότητα στον προσκυνητή να δει το χώρο στον οποίο γράφτηκε η Αποκάλυψη, να αγγίξει την τριπλή σχισμή στο βράχο, να επεξεργαστεί το σημείο στο οποίο αναπαυόταν ο Ευαγγελιστής, καθώς και να αγγίξει τα κοιλώματα του βράχου, από όπου πιανόταν για να σηκωθεί. Το 1999 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για να επισκεφτούμε, το πρώτο κτίσμα που προσέχει κανείς φτάνοντας στην Πάτμο που δεν είναι άλλο από το μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου και Ευαγγελιστή. Ιδρύθηκε το 1088 από τον Όσιο Χριστόδουλο και στέκεται σαν κορώνα στο λόφο της Χώρας θυμίζοντας βυζαντινό κάστρο με ύψος που ξεπερνά τα 15 μέτρα. Καθώς περνάς την πύλη συναντάς την κεντρική εσωτερική αυλή, στρωμένη με βότσαλα και πέτρες. Στα αριστερά της πύλης βρίσκεται το καθολικό,  κτισμένο το 1090.  Το μοναστήρι έχει 10 ναϊδρια, τρία εκ των οποίων βρίσκονται έξω από τα τείχη της μονής: Των Αγίων Αποστόλων βόρεια, του Αγίου Γεωργίου ανατολικά και του Αγίου Φανουρίου, δυτικά της μονής. Μέσα στο μοναστήρι βρίσκονται τα ναϊδρια του Οσίου Χριστοδούλου, του Αγίου Νικολάου , του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή, του Αγίου Βασιλείου, του Τιμίου Σταυρού, των Αγίων Πάντων και το ναϊδριο της Παναγίας. Στο ναΪδριο  του Άγιου Χριστοδούλου, φυλάσσονται τα λείψανά του, έπειτα από δική του παράκληση. Το μουσείο χτίστηκε επίσης από τον Όσιο Χριστόδουλο που κληροδότησε σε αυτό τις πιο πολύτιμες εικόνες που αναγράφονται στη διαθήκη του. Το μουσείο περιέχει εκθέματα με ιδιαίτερη αξία. Ο Όσιος Χριστόδουλος ίδρυσε επίσης τη βιβλιοθήκη της μονής η οποία σήμερα φιλοξενεί περισσότερα από 3000 τυπωμένα βιβλία, 900 χειρόγραφα και 13000 έγγραφα που χρονολογούνται πριν από το 1073.

Γεμάτοι από ευλογία και εικόνες που θα τυπωθούν για πάντα στο μυαλό μας θα αναχωρήσουμε για την Χώρα. Εξαπλώνεται κάτω από τα τείχη της μονής του Αγ. Ιωάννη σαν τις ρίζες ενός δέντρου. Η Χώρα της Πάτμου αποκαλείται συχνά βασίλισσα των Χωρών, όχι μόνο λόγω του μοναστηριού, αλλά και εξαιτίας των βυζαντινών σπιτιών της που είναι μοναδικά , ως προς την αρχιτεκτονική και την αντοχή τους. Τα πρώτα σπίτια χτίστηκαν γύρω στο 1130 όταν οι μοναχοί κάλεσαν τους κατοίκους (ως επί το πλείστον κτίστες του μοναστηριού με τις οικογένειές τους) να ζήσουν κοντά στα τείχη του μοναστηριού, σχηματίζοντας έτσι ένα οχυρό. Σε περίπτωση εισβολής μπορούσαν όλοι να καταφύγουν μέσα στο κάστρο – μοναστήρι που προστάτευε έτσι την κοινότητα. Χρόνος ελεύθερος για φαγητό και επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο σε επιλεγμένο εστιατόριο και διανυκτέρευση.

3η ημέρα:

05/06/2022.

 

 • Ιερά Μονή Ευαγγελισμού
 • Σκάλα
 • Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής
Αναχώρηση νωρίς το πρωϊ για συμμετοχή στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. Επιστροφή στο ξενοδοχείο για Πρωινό σε μπουφέ. Στη συνέχεια προσκύνημα   στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, το μεγαλύτερο γυναικείο Μοναστήρι του νησιού (εάν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν διότι είναι προσωρινά κλειστό λόγω της πανδημίας) . Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και έχει εκπληκτική θέα προς τον κόλπο των Κήπων, αφού είναι χτισμένο στην άκρη του βράχου. Το 1613 ο Ηγούμενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου έχτισε ένα ερημητήριο στο σημείο αυτό, αφιερώνοντάς το στον Άγιο Λουκά τον Ευαγγελιστή που τον θεράπευσε από μια θανατηφόρο νόσο. Το 1937 ο Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής μετέτρεψε το ερημητήριο σε Μονή, χτίζοντας και νέα κτίσματα και το αφιέρωσε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου Μητρός Ηγαπημένου. Εκεί θα έχουμε την ιδιαίτερη ευλογία να προσκυνήσουμε τον τάφο του Οσίου πλέον Γέροντα Αμφιλοχίου Μακρή, ο οποίος κοιμήθηκε 16 Απριλίου του 1970 και σύμφωνα  με την επιθυμία του ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο της Μονής. Οι εικόνες και οι τοιχογραφίες της Μονής χρονολογούνται από τον 15ο έως και τον 17ο αιώνα. Η Μονή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την Ιταλική κατοχή, καθώς οι μοναχές στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την Ελληνική γλώσσα, ασχολήθηκαν με την διδασκαλία της στα μικρά παιδιά. Η κύρια δραστηριότητα τους είναι η κεντητική με την περιβόητη Πατινιώτικη βελονιά, η οποία λέγεται πως διατηρείται από την εποχή του Βυζαντίου.        Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε ξανά την Χώρα και συγκεκριμένα την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής , που ιδρύθηκε  το 1607. Η Μονή διαθέτει πλούσιο ζωγραφικό διάκοσμο και μεγάλο αριθμό εικόνων, πολλές από τις οποίες χρονολογούνται από το 1500. Μεσημέρι πλέον θα επιστρέψουμε στο μοναδικό λιμάνι του νησιού, την Σκάλα, όπου είναι και το γραφικό τουριστικό κέντρο του νησιού. Θα προσκυνήσουμε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην παραλία του λιμανιού και δίπλα σε αυτόν θα δούμε τα ερείπια των κτισμάτων, τα οποία κατά την πρώιμη χριστιανική εποχή χρησιμοποιούνταν ως «Βαπτιστήριο» και με την παράδοση να αναφέρει, ότι εκεί βάπτιζε τους Πατμίους ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Στη συνέχεια θα περιηγηθούμε στα εμπορικά – τουριστικά καταστήματα και μπορούμε να  γευματίσουμε σε κάποιο από τα  πολλά μεζεδοπωλεία, εστιατόρια και ταβέρνες. Το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο σε επιλεγμένο εστιατόριο και διανυκτέρευση.
4η ημέρα:

06/06/2022.

 

 • Ημερήσια εκδρομή – κρουαζιέρα στους Λειψούς (καιρού επιτρέποντος)
Πρωινό σε μπουφέ και στη συνέχεια  θα πραγματοποιήσουμε κρουαζιέρα μέχρι το κοντινό νησάκι των Λειψών. Οι Λειψοί είναι ένα απομονωμένο, γαλήνιο και ήσυχο νησί με φυσικό κάλλος και ένα από τα μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου. Εδώ θα επισκεφτούμε τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού, στην κορυφή φυσικού υψώματος, που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη μεγαλοπρέπεια στον ήδη επιβλητικό όγκο του, κατασκευασμένο το 1931. Η παρουσία αρχαίων λειψάνων μαρτυρεί την ύπαρξη στο ίδιο σημείο παλαιοχριστιανικής βασιλικής αλλά και νεωτέρου χριστιανικού ναού, ο οποίος μάλιστα δέχθηκε πολλαπλές ανοικοδομήσεις. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε την Παναγία του χάρου όπου υπάρχει η θαυματουργή εικόνα με την Παναγία, που κάθε χρόνο από το 1943 και μετά οι ξεροί Κρίνοι που είναι μπροστά στην εικόνα ανθίζουν από μόνοι τους και ευωδιάζουν.

Ελεύθερος χρόνος για περιήγηση και φαγητό στις πολύ όμορφες ψαροταβέρνες και το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στην Πάτμο για ξεκούραση. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο σε επιλεγμένο εστιατόριο και διανυκτέρευση.

5η ημέρα:

07/06/2022.

 • Ημέρα ελεύθερη και απόπλου για Πειραιά.
Πρωινό σε μπουφέ και ημέρα ελεύθερη. Στις  23:59 θα αναχωρήσουμε με πλοίο για τον Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω.
6η ημέρα:

08/06/2022.

 •  Άφιξη στον Πειραιά.
Στις 08:10  περίπου, άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά.

 

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής : 210 41 18 602 – 210 41 18640 και ΕΔΩ

Κόστος:

Μονόκλινο: 455€

Δίκλινο / Τρίκλινο: 365€

Παιδί έως 12 σε τρίκλινο: 285€

 

Περιλαμβάνονται:

 • Τέσσερεις διανυκτερεύσεις στο κεντρικότατο ξενοδοχείο Skala Hotel 3* με πρωινό σε μπουφέ
 • Τρία γεύματα σε επιλεγμένο εστιατόριο κοντά στο ξενοδοχείο σε μενού 4 πιάτων και με επιλογή φαγητών
 • Δύο διανυκτερεύσεις στο πλοίο σε οικονομική θέση χωρίς φαγητό
 • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Πειραιάς – Πάτμος – Πειραιάς σε οικονομική θέση με την εταιρεία Blue Star Ferries
 • Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα
 • Το εισιτήριο της κρουαζιέρας στους Λειψούς
 • Ο φόρος διαμονής
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Αρχηγός εκδρομής
 • Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Γεύματα και δείπνα εκτός της ημιδιατροφής
 • Είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και σπήλαια
 • Ότι δεν αναγράφεται στο παραπάνω πρόγραμμα ή αναφέρεται ως προαιρετικό
 • Επιβάρυνση για τρίκλινη καμπίνα εξωτερική 65€ το άτομο
 • Επιβάρυνση για τετράκλινη καμπίνα εξωτερική 65€ το άτομο
 • Επιβάρυνση για δίκλινη καμπίνα εσωτερική 60€ το άτομο

Δρομολόγια πλοίων:

 • 03/06/22, Πειραιάς – Πάτμος 19:00 – 03:10   με την Blue star Ferries
 • 07/06/22, Πάτμος – Πειραιάς 23:59 – 08:10   με την Blue star Ferries

 

Σημείο και ώρα συγκέντρωσης: 17:45 Λιμάνι Πειραιά, πύλη Ε1, μπροστά από το πλοίο της εταιρείας Blue Star Ferries.

 

Σημείωση για όλα τα Προσκυνήματα:

Σημείωση:
Το πρόγραμμα της εκδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ή ακόμα και να αφαιρεθεί κάτι αν κριθέι αναγαίο από τον αρχηγό της εκδρομής για την καλύτερη διεξαγωγή του.

Η κατοχύρωση της θέσεως θεωρείται δεδομένη μετά από την καταβολή της οριζόμενης προκαταβολής. Σε περίπτωση ακύρωσης θέσης στην Εκδρομή είκοσι μέρες (20) πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης, επιστρέφεται το ποσό στο ακέραιο.

Για περισσότερες πληροφορίες
210 41 18 646 (εσωτ. 3) και info [ at ] peradio [ dot ] com

Οι εκδρομές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ταξιδιωτικό Γραφείο
vlasopoulos-travel

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΗΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΟΡΜΑ

Κοινοποιήστε:


Η “Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM” στηρίζεται στην δική σας αγάπη!

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν υπάρχει ειδικός λογαριασμός της Ιερά Μητροπόλεως Πειραιώς για το ραδιοφωνικό μας σταθμό.