Λέσβος… προσκύνημα στον Ταξιάρχη (02- 06/06/2023)

Λέσβος… προσκύνημα στον Ταξιάρχη

2 – 6 Ιουνίου 2023 (ακτοπλοϊκή εκδρομή)

 

1η ημέρα: Παρασκευή 02/06/23, Πειραιάς | Μυτιλήνη

Συγκέντρωση στις 19:00 στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη E2. Άμεση επιβίβαση στο πλοίο της Blue Star Ferries το Nissos Samos και στις 20:00 απόπλου για Λέσβο (Μυτιλήνη). Διανυκτέρευση εν πλω.

 

2η ημέρα: Σάββατο 03/06/23, Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης | Ιερά Μονή Αγίου Ταξιάρχη | Σκάλα Καλλονής

Άφιξη στο νησί στις 07:45, επιβίβαση στο λεωφορείο και χρόνος στην προκυμαία της Μυτιλήνης για να πιούμε τον πρωινό μας καφέ και να φάμε το σνακ της επιθυμίας μας. Στη συνέχεια επίσκεψη στο μοναστήρι των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Η μονή Χτισμένη στον ελαιόφυτο λόφο των Καρυών, είναι ένα από τα πλέον γνωστά προσκυνήματα της χώρας μας. Η σημερινή μονή έχει οικοδομηθεί στη δεκαετία του 1960 στα θεμέλια παλαιότερου μοναστηριού και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες πιστούς απ’ όλο τον κόσμο. Έπειτα θα αναχωρήσουμε για να προσκυνήσουμε τον Άγιο Ταξιάρχη στο Μανταμάδο, προστάτη και πολιούχο του Μανταμάδου αλλά και προστάτη ολόκληρου του νησιού. Η εικόνα του προκαλεί δέος με το αυστηρό ύφος του Αρχαγγέλου, τα μεγάλα μάτια και το μαύρο χρώμα, τη φοβερή ρομφαία και τα επιχρυσωμένα φτερά και είναι μία από τις ελάχιστες ανάγλυφες εικόνες σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. Σύμφωνα με τον θρύλο, η μονή δέχθηκε επιδρομή Σαρακηνών πειρατών, οι οποίοι κατάσφαξαν τους μοναχούς με εξαίρεση έναν νέο δόκιμο καλόγερο, ο οποίος πρόλαβε να κρυφτεί στην οροφή της εκκλησιάς. Από εκεί είδε μετά το μακελειό τη μορφή του Αρχαγγέλου να φτερουγίζει πάνω από τα πτώματα των μοναχών. Παίρνοντας χώμα, που είχε ποτιστεί με το αίμα τους, και κερί έφτιαξε τη μορφή του «Ταξιάρχη», όπως πρόλαβε να την αντικρίσει. Μετά την πνευματική μας ξεκούραση και ευλογία θα συνεχίσουμε για την Σκάλα Καλλονής, μια περιοχή ευνοημένη από τη φύση. Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο εμπορικό κέντρο του νησιού μετά τη Μυτιλήνη. Έχει εμπορικά καταστήματα, καφετέριες και ταβέρνες όπου θα έχουμε χρόνο για να γευματίσουμε και φυσικά να δοκιμάσουμε την πασίγνωστη σαρδέλα Καλλονής. Αργά το απόγευμα τακτοποίηση στο ξενοδοχείο διαμονής μας στον κόλπο Γέρα. Δείπνο σε μπουφέ και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: Κυριακή 04/06/23, Εκκλησιασμός | Ιερά Μονή Λειμώνος | Ιερός Ναός Παναγίας Γλυκοφιλούσας | Μόλυβος

Νωρίς το πρωί μετάβαση σε Ιερό Ναό κοντά στο ξενοδοχείο διαμονής μας,  για να συμμετάσχουμε στη Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής. Επιστροφή στο ξενοδοχείο για το πρωινό σε μπουφέ και αναχώρηση για την Μονή Αγίου Ιγνατίου, γνωστή ως Μονή Λειμώνος η οποία συμπληρώνει σύντομα πέντε αιώνες συνεχούς λειτουργίας. Ιδρύθηκε το 1526 από τον άγιο Ιγνάτιο Αγαλλιανό, κατά την παράδοση πάνω στα ερείπια Βυζαντινού μοναστηριού, και αφιερώθηκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Από τις αρχές του 16ου αιώνα μέχρι σήμερα η Μονή έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική, εκπαιδευτική και πνευματική ιστορία του νησιού. Οι συλλογές της Μονής περιλαμβάνουν εικόνες, χρυσοκέντητα άμφια και υφάσματα, αντικείμενα εκκλησιαστικής χρήσης, λαογραφικά κειμήλια, αλλά και πετρώματα από όλη τη Λέσβο. Ιδιαίτερης αξίας είναι επίσης η Βιβλιοθήκη της μονής, με τα χειρόγραφα και τα έντυπα βιβλία της, καθώς επίσης και το αρχείο των ελληνικών εγγράφων της. Στη συνέχεια θα προσκυνήσουμε σε ένα από τα ωραιότερα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα όλης της Μυτιλήνης, το σεβάσμιο και ιστορικό προσκύνημα «Παναγία η Γλυκοφιλούσα». Αποτέλεσε και αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες που κάθε χρόνο ανεβαίνουν τα 114 σκαλοπάτια για να προσκυνήσουν τη Μεγαλόχαρη, να σταθούν με δέος και να προσευχηθούν στην Αγία Εικόνα της Μεγαλόχαρης στην κορυφή του Ιερού βράχου και να νιώσουν την καρδιά τους να πάλλεται από ευλάβεια και σεβασμό. Τα αφιερώματα των πιστών ήταν πλούσια και έλαμπε ο Ιερός Ναός από χρυσό, αργυρό και πολύτιμους λίθους. Αυτός όμως ο πλούτος προκάλεσε και τη δίωξη του Ιερού Ναού από πολλούς επιδρομείς. Στο Ιερό Προσκύνημα, εκτός από τη Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας, έχουν αποθησαυριστεί τα Άγια Λείψανα του Αγίου Τρύφωνος, της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Χαραλάμπους, «φυλαγμένα» σε περίτεχνη λειψανοθήκη. Τέλος θα καταλήξουμε στο βόρειο άκρο του νησιού για να επισκεφτούμε τον γοητευτικό Μόλυβο. Ο Μόλυβος είναι μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Λέσβου και χαρακτηρίζεται από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και τη γραφική του αρχιτεκτονική. Τα σπίτια του οικισμού με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, κατασκευασμένα από πέτρα και ξύλο και βαμμένα με έντονα χρώματα, σε συνδυασμό με το επιβλητικό βυζαντινό κάστρο που δεσπόζει στην περιοχή, δημιουργούν ένα γραφικό και ρομαντικό περιβάλλον. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα μονοπάτια που οδηγούν στις παλιές γειτονιές, οι εκκλησίες και οι μαγευτικές ακρογιαλιές ολοκληρώνουν τη παραμυθένια ομορφιά. Θα περιηγηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια και θα απολαύσουμε τόσο τον καφέ μας όσο και παραδοσιακό φαγητό. Το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Δευτέρα 05/06/23, Αγιάσος | Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου | Χώρα & απόπλου για Πειραιά

Πρωινό σε μπουφέ και επίσκεψη στην ορεινή κωμόπολη Αγιάσο, πνιγμένη στις καστανιές και τα πλατάνια και με το υπέροχο και απαράμιλλο παραδοσιακό χρώμα.  Στο κέντρο της Αγιάσου, θα προσκυνήσουμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας,  που ονομάζεται «Αγία Σιών», ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Λέσβου και βρίσκεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου. Την έφερε ο μοναχός Αγάθωνας ο Εφέσιος, το 803 από τα Ιεροσόλυμα και θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Αυτή έδωσε και το όνομα στον τόπο τούτο. Εκεί ευρίσκονται προς προσκύνηση και Ιερά κειμήλια , όπως ο Σταυρός με τεμάχιο τιμίου ξύλου και λείψανα των αγίων Διονυσίου, Στυλιανού, Τρύφωνα και άλλων Αγίων.

Μετά το προσκύνημά μας θα μεταβούμε στην πόλη της Μυτιλήνης. Θα περπατήσουμε στα σημαντικότερα σημεία – γειτονιές έχοντας ελεύθερο χρόνο για ψώνια και τοπικά σουβενίρ. Το βράδυ στις 18:00 θα επιβιβαστούμε στο πλοίο και στις 19:00 θα αναχωρήσουμε για τον Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω.

 

5η ημέρα: Τρίτη 06/06/23, Άφιξη στον Πειραιά       

Νωρίς το πρωί, περίπου στις 06:35 θα φτάσουμε στον Πειραιά και τέλος εκδρομής.

 

Τιμή κατ’ άτομο

Μονόκλινο: 440€
Δίκλινο / Τρίκλινο: 355€
Παιδί έως 12 σε τρίκλινο: 280€

 

Περιλαμβάνονται:

 • Δύο διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο Silver Bay Hotel & Bungalows 3* με ημιδιατροφή σε μπουφέ
 • Δύο διανυκτερεύσεις στο πλοίο σε οικονομική θέση χωρίς φαγητό
 • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Πειραιάς – Μυτιλήνη – Πειραιάς σε αριθμημένη ή οικονομική θέση
 • Δώρο το πρωινό μας κατά την άφιξή μας στο νησί σε επιλεγμένη καφετέρια (καφές ελληνικός, φίλτρου, φραπέ, εσπρέσο & καπουτσίνο, κρουασάν, ομελέτες, χυμοί και σφολιάτες)
 • Ο φόρος διαμονής δωματίου
 • Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Αρχηγός εκδρομής
 • Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Γεύματα και δείπνα εκτός της ημιδιατροφής
 • Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
 • Ότι δεν αναγράφεται στο παραπάνω πρόγραμμα ή αναφέρεται ως προαιρετικό

 

Επιβαρύνσεις καμπινών:

 • Επιβάρυνση για τετράκλινη καμπίνα εσωτερική 30€ το άτομο ανά δρομολόγιο
 • Επιβάρυνση για τρίκλινη καμπίνα εσωτερική 35€ το άτομο ανά δρομολόγιο
 • Επιβάρυνση για δίκλινη καμπίνα εσωτερική 45€ το άτομο ανά δρομολόγιο
 • Επιβάρυνση για τετράκλινη καμπίνα εξωτερική 35€ το άτομο ανά δρομολόγιο
 • Επιβάρυνση για τρίκλινη καμπίνα εξωτερική 40€ το άτομο ανά δρομολόγιο
 • Επιβάρυνση για δίκλινη καμπίνα εξωτερική 50€ το άτομο ανά δρομολόγιο

 

Δρομολόγια πλοίων:

 • 02/06/23, Πειραιάς – Λέσβος 20:00 – 09:05 με την Blue Star Ferries και το πλοίο Nissos Samos
 • 05/06/23, Λέσβος – Πειραιάς 19:00 – 06:35 με την Blue Star Ferries και το πλοίο Nissos Rodos

 

Σημείο και ώρα συγκέντρωσης:

19:00 στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη E2, μπροστά στο πλοίο της Blue Star Ferries το Nissos Samos

 

Σημειώσεις:

 • Το πρόγραμμα της εκδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ή ακόμα και να αφαιρεθεί κάτι, αν κριθεί αναγκαίο από τον αρχηγό της εκδρομής για την καλύτερη διεξαγωγή του.
 • Η συμμετοχή σε οποιοδήποτε από τα αναφερόμενα ταξίδια, σημαίνει αυτόματη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των Γενικών Όρων Συμμετοχής όπως αναφέρονται στο site μας vlassopoulostravel.gr

 

Σημαντικό:

 • Το πρόγραμμα της εκδρομής μπορεί να τροποποιηθεί αν κριθεί αναγκαίο
 • Η συμμετοχή σε οποιοδήποτε από τα αναφερόμενα ταξίδια, σημαίνει αυτόματη αποδοχή των γενικών όρων συμμετοχής όπως αναφέρονται στο site μας vlassopoulostravel.gr

 

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής : 210 41 18 602 – 210 41 18640,

VIBER με γραπτό μήνυμα στο 698 488 2009 και ΕΔΩ

 

Σημείωση για όλα τα Προσκυνήματα:

Το λεωφορείο που θα χρησιμοποιηθεί στην εκδρομή μας, ο οδηγός, ο αρχηγός της εκδρομής και το ξενοδοχείο που θα καταλύσουμε, θα πληρούν όλους τους κανόνες που έχει θεσπίσει το κράτος περί υγιεινής και ασφάλειας και θα φέρουν πιστοποίηση περί του Covid-19.

Το πρόγραμμα της εκδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ή ακόμα και να αφαιρεθεί κάτι αν κριθεί αναγκαίο από τον αρχηγό της εκδρομής για την καλύτερη διεξαγωγή του.

Η κατοχύρωση της θέσεως θεωρείται δεδομένη μετά από την καταβολή της οριζόμενης προκαταβολής. Σε περίπτωση ακύρωσης θέσης στην Εκδρομή είκοσι μέρες (20) πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης, επιστρέφεται το ποσό στο ακέραιο.

Για περισσότερες πληροφορίες
210 41 18 646 (εσωτ. 3) και info [ at ] peradio [ dot ] com

Το προσκύνημα πραγματοποιείται με την ευθύνη του Ταξιδιωτικού Γραφείου
vlasopoulos-travel

ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ή ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κοινοποιήστε:


Η “Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM” στηρίζεται στην δική σας αγάπη!

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν υπάρχει ειδικός λογαριασμός της Ιερά Μητροπόλεως Πειραιώς για το ραδιοφωνικό μας σταθμό.