“Κατάκριση – Καταλαλιά”: Αφιέρωμα του νυχτερινού μας ραδιοφώνου

Αυτή την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, στις 22:30.

Ένα θεμελιώδες ζήτημα της χριστιανικής ηθικής, δύο συγγενή πάθη που τραυματίζουν βαθιά τις ανθρώπινες σχέσεις.

Η σημερινή κοινωνία μοιάζει να στηρίζεται στις κρίσεις και την κριτική, ο δημόσιος λόγος είναι συχνά καταγγελτικός.

Μία εντελώς διαφορετική αντίληψη όμως πηγάζει από τα πατερικά κείμενα.

Αφουγκραζόμαστε διδαχές που μας ανοίγουν ορίζοντες αληθινής ηθικής ελευθερίας και μας εισάγουν σε μια άλλους είδους πνευματικότητα.

Το βιβλίο, καρπός της μακροχρόνιας σπουδής του αειμνήστου καθηγητού Η. Βουλγαράκη στα πατερικά και ασκητικά κείμενα, φιλοδοξεί να οικειώσει το κοινό με την ελευθερωτική  και αγαπητική ηθική των Αγίων.

 

ΚΑΤΑΛΑΛΙΑ και ΚΑΤΑΚΡΙΣΙΣ

* Γράφει το Γεροντικό πως πήγε κάποτε ένας αδελφός από τη Σκήτη σε κάποιο Γέροντα αναχωρητή και του είπε για κάποιον άλλον αδελφό πως είχε πέσει σε μεγάλο σφάλμα.

-Ω, πολύ άσχημα έκανε, είπε στενοχωρημένος ο Γέροντας. Ύστερα από λίγες ημέρες συνέβη να πεθάνει ο μοναχός που έσφαλε. ‘Άγγελος Κυρίου, τότε, πήγε στον αναχωρητή, κρατώντας την ψυχή του.

-Αυτός που κατέκρινες, του είπε, πέθανε. Πού ορίζεις να τον κατατάξω;

‘Ήμαρτον’, φώναξε με δάκρυα ο Γέροντας. Κι από τότε παρακαλούσε κάθε μέρα τον Θεό να του συγχωρήσει εκείνη την αμαρτία και δεν τόλμησε μέχρι τέλους της ζωής του να κατακρίνει άνθρωπο.

 

* Κάποιος Γέροντας, πού ερωτήθηκε από τους αδελφούς τί είναι καταλαλιά και τί κατάκριση, έδωσε την ακόλουθη εξήγηση: Με την καταλαλιά φανερώνει κανείς τα κρυφά ελαττώματα του αδελφού του. Με την κατάκριση καταδικάζει τα φανερά. “Αν ειπεί κανείς λόγου χάρη, πώς ό τάδε αδελφός είναι μεν καλοπροαίρετος και αγαθός, άλλα του λείπει ή διάκριση, αυτό είναι καταλαλιά. “Αν όμως ειπεί ότι ό δείνα είναι πλεονέκτης και φιλάργυρος, τούτο είναι κατάκριση, γιατί με το λόγο αυτό καταδικάζει τις πράξεις του πλησίον του.

 

* ΕΝΑΣ μοναχός σ’ ένα Κοινόβιο, αμελής στα πνευματικά, έπεσε βαριά άρρωστος κι’ ήλθε η ώρα του να πεθάνει. Ο Ηγούμενος κι’ όλοι οι αδελφοί τον περικυκλώσανε για να του δώσουν θάρρος στις τελευταίες του στιγμές. Παρατήρησαν όμως έκπληκτοι, πως ο αδελφός αντίκρυζε τον θάνατο με μεγάλη αταραξία καί ψυχική γαλήνη.- Παιδί μου, του είπε τότε ο Ηγούμενος, όλοι εδώ ξεύρομε πως δεν ήσουν και τόσο επιμελής στα καθήκοντα σου. Πώς πηγαίνεις με τόσο θάρρος στην άλλη ζωή;

– Είναι αλήθεια, Αββά, ψιθύρισε ο ετοιμοθάνατος, πως δεν ήμουν καλός μοναχός. Ένα πράγμα όμως ετήρησα με ακρίβεια στη ζωή μου: Δέν κατέκρινα ποτέ μου άνθρωπο. Γι’αυτό σκοπεύω να ειπώ στο Δεσπότη Χριστό, όταν παρουσιαστώ ενώπιον Του: «Συ, Κύριε, είπες, μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε», κι’ ελπίζω ότι δεν θα με κρίνει αυστηρά.

– Πήγαινε ειρηνικά στα αιώνιο ταξίδι σου, παιδί μου, του είπε με θαυμασμό ο Ηγούμενος. Εσύ κατόρθωσες, χωρίς κόπο να σωθείς.

Κοινοποιήστε:


Η “Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM” στηρίζεται στην δική σας αγάπη!

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν υπάρχει ειδικός λογαριασμός της Ιερά Μητροπόλεως Πειραιώς για το ραδιοφωνικό μας σταθμό.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

  • Βούλγαρη 48 Πειραιάς
  • 210 4118602 , 210 4118640
  • info [at] peradio [dot] com
  • www.peradio.com

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο newsletter για να ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα και τις δράσεις του Ραδιοφωνικού μας Σταθμού.
ΕΓΓΡΑΦΗ