Αφιέρωμα του Νυκτερινού Ραδιοφώνου της Πειραϊκής Εκκλησίας στην Άλωση της Πόλης.

Την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 22:30, ακούστε το Α΄μέρος.

Παρουσιάζονται τα ιστορικά γεγονότα μέσα από το βιβλίο του κορυφαίου Βυζαντινολόγου  Sir Steven Runciman «Η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως».

Διαβάζει ο Θάνος Αθανασόπουλος.

«Αυτή η κλασική περιγραφή παρουσιάζει τον οδυνηρό κλονισμό που προκάλεσε στη δυτική χριστιανοσύνη η άλωση της Κωνσταντινούπολης, το Μάιο του 1453, μετά από πολιορκία μερικών εβδομάδων. Οι εκκλήσεις της πόλης είχαν αγνοηθεί και η βοήθεια που είχε σταλεί στη διάρκεια αυτής της κρίσης ήταν αμελητέα. Στους Τούρκους η νίκη δεν προσέφερε μόνο μια νέα αυτοκρατορική πρωτεύουσα, αλλά και εξασφάλισε ότι η αυτοκρατορία τους θα είχε διάρκεια. Για τους Έλληνες, η κατάκτηση σήμανε το τέλος του βυζαντινού πολιτισμού και οδήγησε στην ομαδική αποχώρηση των λογίων, που είχε ως συνέπεια την καταπληκτική επέκταση των ελληνικών σπουδών κατά την ευρωπαϊκή Αναγέννηση».

Β΄μέρος τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η μαρτυρία του  Γεωργίου Φραντζή . Διαβάζει ο Γιώργος Σκυριανός.

Ο Γεώργιος Φραντζής ή Σφραντζής (Κωνσταντινούπολη, 1401 – Κέρκυρα, 1480) ήταν Βυζαντινός αξιωματούχος, διπλωμάτης και ιστορικός συγγραφέας, που έγραψε το χρονικό της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο μόνος από τους τέσσερις ιστορικούς της που την έζησε από κοντά, ως αυτόπτης μάρτυρας, στενός φίλος και συνεργάτης του τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου.

Μείνετε συντονισμένοι στο Ραδιόφωνο που μιλάει στην ψυχή μας!

Κοινοποιήστε:


Η “Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM” στηρίζεται στην δική σας αγάπη!

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν υπάρχει ειδικός λογαριασμός της Ιερά Μητροπόλεως Πειραιώς για το ραδιοφωνικό μας σταθμό.