Η Πειραϊκή Εκκλησία στην Παναγία Σουμελά: 09 – 11/03/2019

1η ημέρα:

09/03/2019.

 • Αθήνα – Πειραιάς
 • Ιερά Μονή Κάτω Ξενιάς
 • Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω
 • Κατερίνη

 

Αναχώρηση από Αθήνα και με ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση κατευθυνόμαστε στην Ιερά Μονή Παναγίας Κάτω Ξενιάς, που βρίσκεται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από την πόλη του Αλμυρού, κτισμένη σε ένα μικρό οροπέδιο με πλούσια βλάστηση και άφθονα νερά. Από τα εντοιχισμένα ανάγλυφα που βρίσκονται στην κόγχη του Ιερού, συμπεραίνουμε ότι ιδρύθηκε περί τον 12ο και 13ο αιώνα και αποτελούσε αρχικά μετόχι της Άνω Μονής Ξενιάς, αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Άρρηκτα συνδεδεμένη με τις δύο Ιερές Μονές είναι η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας Ξενιάς, η οποία αποτελεί την έφορο, την προστάτιδα και καταφυγή όλων των πιστών της περιοχής. Ελεύθερος χρόνος για να προσκυνήσουμε στη Χάρη Της Παναγίας και έπειτα, σε υψόμετρο 900 μέτρων και στις καταπράσινες πλαγιές του μυθικού βουνού, θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω. Ο Άγιος Διονύσιος δημιούργησε ένα μνημείο σπάνιας αρχιτεκτονικής και αισθητικής, ιδανικά ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον. Αιώνες πριν, η φήμη του παλαιού Μοναστηριού, ξεπέρασε τα όρια του Ελλαδικού χώρου, φτάνοντας ως την τσαρική Ρωσία. Αλλά και σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι ανεβαίνουν να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν στον Άγιο. Έπειτα και σε λιγότερο από μία ώρα, θα φτάσουμε στην παραλία Κατερίνης όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο διαμονής μας. Τακτοποίηση στα δωμάτια και ξεκούραση στους υπέροχους χώρους του. Το βράδυ πλούσιο δείπνο εντός ξενοδοχείου συνοδεία ζωντανής μουσικής & διανυκτέρευση.
2η ημέρα:

10/03/2019.

 

 • Ιερός Ναός Αγίας Φωτεινής
 • Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά
 • Νάουσα

 

Νωρίς το πρωί θα μεταβούμε στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής στην παραλία Κατερίνης όπου θα εκκλησιαστούμε και θα κοινωνήσουμε. Έπειτα θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας όπου θα πάρουμε το πρωινό μας και περίπου στις 12 το μεσημέρι εκ νέου αναχώρηση για να επισκεφτούμε, στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Βέρμιο, κοντά στο χωριό Καστανιά, την φημισμένη Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, το πνευματικό κέντρο του ποντιακού ελληνισμού και έναν από τους σπουδαιότερους προσκυνηματικούς τόπους όλης της Ελλάδας. Η μονή ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ποντιακής καταγωγής συγγραφέα Φίλωνα Κτενίδη και του σωματείου «Παναγία Σουμελά», στην προσπάθεια αναβίωσης της ιστορικής ομώνυμης μονής που βρίσκεται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα, κατεστραμμένη πλέον από τους Τούρκους από το 1922. Μετά το προσκύνημά μας θα καταλήξουμε σε έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς της χώρας μας το άλσος του Αγίου Νικολάου δύο χιλιόμετρα από την πόλη της Νάουσας. Εδώ ένας περίπατος μέσα στο άλσος περνώντας κάτω από τεράστια, πολυετή πλατάνια και δίπλα στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού θα μας χαλαρώσει με τον καλύτερο τρόπο. Χρόνος ελεύθερος για παραδοσιακό φαγητό στις ταβέρνες της περιοχής και επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση. Το βράδυ μας ελεύθερο. Δείπνο στο ξενοδοχείο συνοδεία ζωντανής μουσικής & διανυκτέρευση.
3η ημέρα:

11/03/2019.

 

 • Ιερά Μονή Παναγίας Παναγίας Κονταριώτισσας
 • Λάρισα
 • Ιερός Ναό Αγίας Παρασκευής Τεμπών
 • Βόλος

 

Πλούσιο πρωινό σε μπουφέ και αναχώρηση για να επισκεφτούμε, κοντά στο χωριό Κονταριώτισσα, την Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Με θέα την εκπληκτική ομορφιά του Ολύμπου, τα δασωμένα χωριά των Πιερίων, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Χαλκιδική και το όρος Άθως στο βάθος, η Μονή αποτελεί τόπο ιερό, τόπο προσκυνήματος, αλλά ταυτόχρονα και ένα επίγειο παράδεισο φυσικής ομορφιάς, αρχιτεκτονικής και καλαισθησίας. Χιλιάδες προσκυνητές προσέρχονται κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν στη Μονή, την Παναγία Ζωοδόχο Πηγή και τον Όσιο Εφραίμ τον Σύρο, τον «Άγιο των Δακρύων», στους οποίους είναι αφιερωμένο το Καθολικό της. Καθημερινά, εκτός από την ατομική τους προσευχή και μελέτη, οι Μοναχές ασχολούνται με δεκάδες παραδοσιακά διακονήματα. Βυζαντινή αγιογραφία, ψηφιδωτά, χρυσοκεντητική εκκλησιαστικών ειδών και ιερών εικόνων, ιεροραπτική,  κηροπλαστική, μερικά εκ των οποίων εκτίθενται στην Έκθεση της Μονής. Μετά το προσκύνημά μας θα επισκεφτούμε τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Τεμπών. Ο ιερός ναός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Θεσσαλίας, με χιλιάδες πιστούς να καταφθάνουν από κάθε μεριά της Ελλάδος, για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν. Χτίστηκε περίπου το 1910 και η σύνδεση με τον δρόμο γίνεται με μια κρεμαστή παλιά, τσιμεντένια σήμερα γέφυρα καθώς διασχίζουμε από τον αέρα τον ποταμό Πηνειό. Ακριβώς δίπλα από το ναό της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται μία μικρή σπηλιά. Εκεί είναι και το αρχικό προσκύνημα, όπου στο τέλος της σπηλιάς από μία οπή στο βράχο αναβλύζει το θαυματουργό αγίασμα της Αγίας Παρασκευής. Η σπηλιά είναι τόσο μικρή που κάθε φορά χωράει μετά βίας μόνο ένας άνθρωπος και αν είναι αρκετά ψηλός πρέπει να μπει σκυμμένος. Το μεσημέρι άφιξη στον Βόλο για περίπατο και καφέ και ύστερα πορεία επιστροφής στην Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση.

 

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής : 210 41 18 602 – 210 41 18640 και ΕΔΩ

 

Σημείωση για όλα τα Προσκυνήματα:

Σημείωση:
Το πρόγραμμα της εκδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ή ακόμα και να αφαιρεθεί κάτι αν κριθέι αναγαίο από τον αρχηγό της εκδρομής για την καλύτερη διεξαγωγή του.

Η κατοχύρωση της θέσεως θεωρείται δεδομένη μετά από την καταβολή της οριζόμενης προκαταβολής. Σε περίπτωση ακύρωσης θέσης στην Εκδρομή είκοσι μέρες (20) πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης, επιστρέφεται το ποσό στο ακέραιο.

Για περισσότερες πληροφορίες
210 41 18 646 (εσωτ. 3) και info [ at ] peradio [ dot ] com

Οι εκδρομές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ταξιδιωτικό Γραφείο
vlasopoulos-travel

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΗΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΟΡΜΑ

Κοινοποιήστε:


Η “Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM” στηρίζεται στην δική σας αγάπη!

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν υπάρχει ειδικός λογαριασμός της Ιερά Μητροπόλεως Πειραιώς για το ραδιοφωνικό μας σταθμό.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

 • Βούλγαρη 48 Πειραιάς
 • 210 4118602 , 210 4118640
 • info [at] peradio [dot] com
 • www.peradio.com

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο newsletter για να ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα και τις δράσεις του Ραδιοφωνικού μας Σταθμού.
ΕΓΓΡΑΦΗ