Η Πειραϊκή Εκκλησία στη Χίο και την Σμύρνη (20 – 25 Ιουνίου)

Προσκύνημα στη Χίο και την Σμύρνη

20 – 25 Ιουνίου 2024

Ακτοπλοϊκή εκδρομή 6 ημέρες   20-25/06

 

1η ημέρα: Πέμπτη 20/06/24Πειραιάς | Εν πλω για Χίο

Συγκέντρωση στις 18:30 στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη E2 ακριβώς μπροστά στο πλοίο Nissos Rodos της εταιρείας Blue Star Ferries. Άμεση επιβίβαση και στις 20:00 απόπλου για το νησί της μαστίχας την Χίο. Διανυκτέρευση εν πλω.

2η ημέρα: Παρασκευή 21/06/24, Ιερά Μονή Αγίου Μηνά | Μουσείο Μαστίχας | Πυργί | Μεστά | Ιερός Ναός Μεγάλου Ταξιάρχη

Άφιξη στο νησί τα ξημερώματα και αναχώρηση για το ξενοδοχείο διαμονής μας στον Καρφά, όπου θα παραλάβουμε δωμάτια και θα ξεκουραστούμε. Μετά το πρωινό μας σε μπουφέ επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για την Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά. Ο αιδεσιμότατος Νεόφυτος και ο γιος του, αιδεσιμότατος Μηνάς, έχτισαν το Μοναστήρι ανάμεσα στο 1572 και στο 1595 στην κορυφή ενός λόφου κοντά στο χωριό Νεοχώρι. Ήταν ηγουμενείο για μοναχούς και μετατράπηκε σε Μοναστήρι, στο οποίο ζουν μοναχές που ασχολούνται με θρησκευτικές χειροτεχνίες, την ζωγραφική και την υφαντική εκκλησιαστικών ενδυμασιών. Το Μοναστήρι έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο μιας και είναι συνδεδεμένο με την Σφαγή της Χίου το 1822, όταν οι Τούρκοι έσφαξαν και έκαψαν 3000 Χιώτες, οι οποίοι κατέφυγαν στο Μοναστήρι για να σωθούν. Σήμερα, η θηριωδία της Σφαγής διακρίνεται από τα ίχνη αίματος που βρίσκονται στο μαρμάρινο δάπεδο του ναού. Το Οστεοφυλάκιο που βρίσκεται στην αυλή του Μοναστηριού εκθέτει τα οστά πολλών θυμάτων της Σφαγής. Στη συνέχεια αναχώρηση για το σήμα κατατεθέν του νησιού και συγκεκριμένα το μουσείο αυτού του προϊόντος, το μουσείο μαστίχας Χίου. Βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια, σύνολο μεσαιωνικών χωριών στη Νότια Χίο, στο μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργείται και παράγεται η μαστίχα γνωστή σήμερα σε όλο τον κόσμο. Εδώ θα μάθουμε για την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας και το πως η διαχείριση της μαστίχας ιστορικά διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της Χίου έως και σήμερα. Έπειτα θα επισκεφτούμε το «ζωγραφιστό χωριό», όπως το αποκαλούν πολλοί λόγω των περίτεχνων διακοσμητικών μοτίβων στις προσόψεις των οικημάτων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χωριό της Χίου και παρ’ όλες τις αλλοιώσεις που επέφεραν σ’ αυτό ο χρόνος και οι ανθρώπινες επεμβάσεις, το Πυργί αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα ζωντανό μεσαιωνικό θρύλο. Ακολούθως θα επισκεφτούμε ένα από τα ωραιότερα χωριά του νησιού, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο, το μεσαιωνικό χωριό Μεστά. Η περίτεχνη αρχιτεκτονική του πηγάζει από τη Βυζαντινή περίοδο και το ίδιο το χωριό είναι χτισμένο σαν ένα κάστρο. Τα σπίτια, μικρά και πέτρινα, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζουν στην εξωτερική περίμετρο του οικισμού ένα ισχυρό προστατευτικό τείχος. Η βόλτα στα μικρά σοκάκια του χωριού, κάτω από τις καμάρες που σχηματίζουν τα μπαλκόνια, προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία. Θα επισκεφτούμε τον μεγαλοπρεπή Ναό του «Μεγάλου Ταξιάρχη» ,όπου η σπουδαία ιστορία του κρατά από το 1850. Ελεύθερος χρόνος για φαγητό και στη συνέχεια επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο και διανυκτέρευση.

3η ημέρα: Σάββατο 22/06/24, Εκδρομή στη Σμύρνη

Πρωινό σε πλούσιο μπουφέ και νωρίς αναχώρηση για την εκδρομή μας στη Σμύρνη. Αφού περάσουμε τον καθιερωμένο έλεγχο στο τελωνείο της Χίου θα επιβιβαστούμε στο πλοίο για να μας μεταφέρει σε περίπου 45 λεπτά στο λιμάνι του Τσεσμέ. Επιβίβαση σε πούλμαν και περνώντας από τα Αλάτσατα, ένα αμιγώς Ελληνορθόδοξο χωριό, που διατηρεί ακόμη και σήμερα την παραδοσιακή Αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική και τα μαρτυρικά Βουρλά, μια επίσης σημαντική κοιτίδα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, θα φτάσουμε σε μια ώρα περίπου στην Σμύρνη. Θα περιηγηθούμε στις σημαντικότερες συνοικίες και αξιοθέατα της πόλης, ξεκινώντας από το Κοκαργιαλί, την Καραντίνα και το Καρατάσι, ώστε να φθάσουμε στην πλατεία Κονιάκ, όπου θα δούμε το σύμβολο της πόλης το Ρολόι και το Κυβερνητικό Μέγαρο όπου μαρτύρησε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος. Κατόπιν θα περάσουμε από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Κασαμπά (19ος αι.), το κλασικού ρυθμού κτήριο του Ελληνικού Κεντρικού Παρθεναγωγείου και θα συνεχίσουμε για τον Αγγλικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Αϊδινίου, με τα λιγοστά λεβαντίνικα σπίτια που διασώζονται σήμερα για να καταλήξουμε στην παραλία του «Και», εκεί που έπεσε η αυλαία της Μεγάλης Ιδέας και που θα αντικρίσουμε την εντυπωσιακή νεοκλασική οικία Καπετανάκη, η οποία στεγάζει το Ελληνικό Προξενείο. Στην συνέχεια περίπατος στην πάλαι ποτέ συνοικία του Φραγκομαχαλά, τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη απ’ όλες τις φράγκικες συνοικίες της Ανατολής. Περιήγηση στα σοκάκια, όπου στέκονται ακόμη και σήμερα χαρακτηριστικά δείγματα της αστικής Σμυρναίικης κατοικίας, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να συνθέσει μια εικόνα από την αίγλη και τον πολυεθνικό χαρακτήρα της πόλης πριν την καταστροφή. Στην συνέχεια θα καταλήξουμε στην προκυμαία, όπου θα περάσουμε μπροστά από το κλασικού ρυθμού κτήριο της Εθνικής Τράπεζας (1919) και το παλιό Τελωνείο που είναι έργο του Άιφελ. Συνεχίζοντας και περνώντας από την Αρχαία Αγορά της Σμύρνης, φθάνουμε στον Άγιο Βουκόλο, τη μοναδική Ορθόδοξη Εκκλησία που σώθηκε από την Μικρασιατική Καταστροφή. Ο ναός έχει αποκατασταθεί πρόσφατα και μαρτυρεί με την παρουσία του τις όμορφες αλλά και τις τραγικές στιγμές του Ελληνισμού της πόλης. Κατόπιν ελεύθερος χρόνος στο πολύβουο παζάρι της Σμύρνης, το Κεμεραλτί. Το απόγευμα συγκέντρωση και επιστροφή στο λιμάνι του Τσεσμέ. Επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση στις 19:00 για Χίο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Κυριακή της Πεντηκοστής 23/06/24, Ιερός Ναός Αγίου Ευστρατίου Θυμιανών | Ιερό Προσκύνημα Αγίας Μαρκέλλας | Αυγώνυμα | Νέα Μονή Χίου

Νωρίς το πρωί θα μεταβούμε σε κοντινή Εκκλησία για να συμμετάσχουμε στη Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής.  Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για να πάρουμε το πρωινό μας και στη συνέχεια  αναχώρηση για έναν όμορφο κόλπο στη δυτική ακτή του νησιού, κοντά στη Βολισσό, όπου ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια βρίσκεται το σημαντικό προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας, προστάτιδας της Χίου, η οποία θανατώθηκε στην τοποθεσία αυτή, γύρω στο 1500. Σύμφωνα με την παράδοση, η αγία Μαρκέλλα καταγόταν από τη Βολισσό και σε νεαρή ηλικία ασπάσθηκε τον χριστιανισμό. Ο ειδωλολάτρης πατέρας της την καταδίωξε στα βουνά, έβαλε φωτιά στη βάτο όπου κρυβόταν και, όταν εκείνη κατέφυγε στα βράχια, της έκοψε το κεφάλι και το πέταξε στη θάλασσα.

Στο σημείο αυτό, περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά από τον ναό, θεωρείται ότι αναβλύζει αγίασμα μέσα από τα βράχια. Ο ναός ανεγέρθηκε στο σημείο όπου λέγεται ότι βρισκόταν η βάτος που φιλοξένησε την αγία. Ελεύθερος χρόνος για να προσκυνήσουμε στην χάρη της Αγίας και εκ νέου αναχώρηση για τα Αυγώνυμα. Ελεύθερος χρόνος για περίπατο, καφέ και φαγητό. Επόμενη στάση μας η Νέα Μονή ,η οποία χτίστηκε τον 11ο αιώνα και αφιερώθηκε στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Καλύπτει μια έκταση 17.000 τετραγωνικών μέτρων και γεωγραφικά βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Σήμερα το Μοναστήρι κατατάσσεται στα μνημεία που είναι υπό την προστασία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Περιλαμβάνει τον κύριο ναό, δύο μικρότερες εκκλησίες, την τράπεζα όπου δειπνούσαν οι μοναχοί, τα καταλύματα (κελιά) των μοναχών και υπόγειες δεξαμενές που δημιουργήθηκαν για την αποθήκευση νερού. Στο βορειοδυτικό τμήμα της υπάρχει ένας επιβλητικός αμυντικός πύργος αλλά και όλα τα τμήματα του Μοναστηριού περιβάλλονται από ψηλά πέτρινα τείχη. Χρόνος για προσκύνημα και πνευματική ξεκούραση. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο σε μπουφέ και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: Δευτέρα Αγίου Πνεύματος 24/06/24, Ιερά Μονή Παναγίας Βοήθειας | Ιερός Μητροπολιτικός ναός Χίου | περιήγηση πόλης Πόλη Χίου

Πρωινό σε πλούσιο μπουφέ και αναχώρηση για το μοναστήρι της Παναγίας Βοήθειας το οποίο βρίσκεται κοντά στη χώρα. Ιδρύθηκε το 1930, από τον ιερομόναχο Άνθιμο Βαγιάνο, για να στεγάσει Μικρασιάτισσες μοναχές που είχαν διωχτεί από τις Μονές της Μ. Ασίας. Περιβάλλεται από ψηλό τείχος και εκτός από το Καθολικό (ναός της Παναγίας) περιλαμβάνει κελιά σε περιμετρική διάταξη, Τράπεζα, αρχονταρίκι, βιβλιοθήκη, κρήνη και το “Πολυτεχνείον” (εργαστήρια ραπτικής, πλεκτικής, κεντήματος, υφαντουργίας και αγιογραφίας). Αφού προσκυνήσουμε και θαυμάσουμε την υπέροχη θέα θα επισκεφτούμε το περίφημο και καλοδιατηρημένο κάστρο του νησιού. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του λιμανιού της πόλης και τα τείχη του περικλείουν οικιστικό σύνολο, με 650 κατοίκους περίπου. Αφού θαυμάσουμε τόσο τον υπέροχο χώρο όσο και την μαγευτική θέα θα καταλήξουμε στο κέντρο της πόλης όπου θα επισκεφτούμε τον Ιερό Ναό των Αγίων Μαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, ο οποίος είναι και ο Μητροπολιτικός Ναός Χίου. Ακόμη και με την πρώτη ματιά ο Ναός εντυπωσιάζει τον επισκέπτη και προσκυνητή με την εξωτερική μεγαλοπρέπεια και την εσωτερική του λαμπρότητα. Ο ναός είναι τρίκλιτος με το κεντρικό του κλίτος να είναι αφιερωμένο στους Αγίους Μηνά, Βίκτωρα και Βικέντιο, το δεξιό στην Αγία Ματρώνα τη Χιοπολίτιδα και το αριστερό στην Αγία Παρασκευή. Εδώ φυλάσσεται μέσα σε λειψανοθήκη τμήμα του ιερού λειψάνου του πρωτομάρτυρος της νήσου Χίου, Αγίου Ισιδώρου, καθώς και άλλα πολύτιμα εκκλησιαστικά κειμήλια. Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου αποτελεί για περισσότερα από εκατό χρόνια ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα αλλά ταυτόχρονα και ένα εθνικοθρησκευτικό σύμβολο για το μυροβόλο νησί.  Έπειτα θα επισκεφτούμε την Βιβλιοθήκη Κοραή και το λαογραφικό μουσείο Αργέντη μιας και στεγάζονται στον ίδιο χώρο. Η Βιβλιοθήκη του Κοραή είναι μια από τις παλιότερες και μεγαλύτερες βιβλιοθήκες που υπάρχουν στην Ελλάδα μιας και η συλλογή της απαριθμεί περισσότερους από 250.000 τόμους. Στο κτίριο της Βιβλιοθήκης και συγκεκριμένα στο δεύτερο όροφο στεγάζεται το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη. Το μουσείο περιλαμβάνει μια αξιόλογη συλλογή με ενδυμασίες καθώς και πολλά κεντήματα από διάφορα χωριά του νησιού. Τα υφαντά, τα εργαλεία, τα σκεύη, οι χαλκογραφίες, οι πίνακες, τα πορτραίτα των αρχόντων καθώς και διάφορα ξυλόγλυπτα αντικείμενα βοηθούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει την καθημερινή ζωή των Χιωτών στη διάρκεια των αιώνων 17ο και 19ο. Ελεύθερος χρόνος και στη συνέχεια επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για ολιγόωρη ξεκούραση μιας και τα δωμάτια θα τα έχουμε έως αργά το απόγευμα. Έπειτα μεταφορά στο λιμάνι για τα τελευταία μας ψώνια και επιβίβαση στο πλοίο για την επιστροφή μας στον Πειραιά.

 

6η ημέρα: Τρίτη 25/06/24, Άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά

Νωρίς το πρωί θα φτάσουμε στο λιμάνι του Πειραιά και τέλος εκδρομής.

 

Τιμή κατ’ άτομο 

Δίκλινο 485 €
3ο άτομο ενήλικας 455 €
3ο άτομο παιδί έως 12 300 €
4ο άτομο παιδί έως 12 455 €
Μονόκλινο θέα κήπος 630 €

 

Περιλαμβάνονται:

 • Εισιτήρια της Blue Star Ferries σε αριθμημένη θέση για την μεταφορά μας στην Χίο και αντίστροφα
 • Δύο διανυκτερεύσεις στο καράβι
 • Παραλαβή δωματίων την πρώτη ημέρα κατευθείαν με την άφιξή μας στο νησί (περίπου στις 05:00)
 • Παράδοση δωματίων κατά την αναχώρησή μας από το νησί αργά το απόγευμα .
 • Τρεις διανυκτερεύσεις στο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο Golden Sand 4* στον Καρφά
 • Πρωινό καθημερινά σε πλούσιο Αμερικάνικο μπουφέ κατά τη διαμονή μας στο ξενοδοχείο
 • Δείπνο καθημερινά σε πλούσιο μπουφέ κατά τη διαμονή μας στο ξενοδοχείο
 • Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα
 • Η εκδρομή στη Σμύρνη αξίας 60€ το άτομο
 • Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση με χρέωση ανά δωμάτιο ανά ημέρα 7€
 • Δωρεάν ομπρέλες και ξαπλώστρες στην πισίνα και στην παραλία του ξενοδοχείου
 • Δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο internet
 • Συνοδός του γραφείου μας
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Φ.Π.Α.

 

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Ποτά και αναψυκτικά στα γεύματα
 • Φιλοδωρήματα
 • Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

 

Δρομολόγια πλοίων:

20/06       Πειραιάς – Χίος     20:00 – 04:15

24/06       Χίος – Πειραιάς     23:00 – 07:00

 

Σημείο και ώρα συγκέντρωσης:

Λιμάνι Πειραιά – πύλη Ε2.

Στις 18:30 (μπροστά ακριβώς στο πλοίο Nissos Rodos της εταιρείας Blue Star Ferries)0

 

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής : 210 41 18 602 – 210 41 18640, VIBER στο 698 488 2009 και ΕΔΩ

 

Σημείωση για όλα τα Προσκυνήματα:
Το πρόγραμμα της εκδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ή ακόμα και να αφαιρεθεί κάτι αν κριθεί αναγκαίο από τον αρχηγό της εκδρομής για την καλύτερη διεξαγωγή του.

Ο κάθε επιβάτης δικαιούται 8kg χειραποσκευή και 20kg βαλίτσα

Ο γκισές που θα τσεκάρουμε τα εισιτήριά μας στο Ελευθέριος Βενιζέλος βρίσκεται στην είσοδο 1.

Η κατοχύρωση της θέσεως θεωρείται δεδομένη μετά από την καταβολή της οριζόμενης προκαταβολής. Σε περίπτωση ακύρωσης θέσης στην Εκδρομή είκοσι μέρες (20) πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης, επιστρέφεται το ποσό στο ακέραιο.

Για περισσότερες πληροφορίες
210 41 18 646 (εσωτ. 3) και info [ at ] peradio [ dot ] com

Οι εκδρομές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ταξιδιωτικό Γραφείο
vlasopoulos-travel

ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Η΄ ΣΗΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κοινοποιήστε:


Η “Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM” στηρίζεται στην δική σας αγάπη!

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν υπάρχει ειδικός λογαριασμός της Ιερά Μητροπόλεως Πειραιώς για το ραδιοφωνικό μας σταθμό.