Δελτίο Εκκλησιαστικών Ανακοινώσεων: Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναφέρονται τα εξής:

Συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021, μέσω τηλεδιασκέψεως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η ΔΙΣ:
Αποφάσισε την αποστολή στις Ιερές Μητροπόλεις Εγκυκλίου Μηνύματος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον ελληνικό λαό, με θέμα την Επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως, καθώς και τον τύπο της τελεσθησομένης Δοξολογίας και της ειδικής Ευχής, την οποία συνέθεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Ανέθεσε στους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο και Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο και στον Ειδικό Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου κ. Θεόδωρο Παπαγεωργίου την εξέταση και υλοποίηση προτάσεως για την σύσταση Παρατηρητηρίου κοινωνικών και υγειονομικών κρίσεων, πανδημιών κ.ά., με το οποίο θα συνεργάζονται ειδικοί επιστήμονες και η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Βιοηθικής.

Αποφάσισε την από τούδε και στο εξής προσφορά και αποστολή των δέκα Τόμων των Πρακτικών των δέκα Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σε επιφανή πρόσωπα και Βιβλιοθήκες.

Ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος περί: α) της πραγματοποιήσεως κατά την Κυριακή 21η και την Δευτέρα 22α Φεβρουαρίου ε.έ. των Επετειακών Εκδηλώσεων επί τη ενάρξει της Ελληνικής Επαναστάσεως στην Μολδοβλαχία υπό του Αλεξάνδρου Υψηλάντη, στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, β) της μέσω διαδικτύου πραγματοποιηθείσας κατά την Κυριακή 28η Φεβρουαρίου, Ημερίδας της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τίτλο «Νεώτερες εξελίξεις στην έρευνα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821», και γ) περί της παρατάσεως έως την 11η Απριλίου ε.έ. του 3ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού με αφορμή την Επέτειο των διακοσίων ετών από της Επαναστάσεως του 1821.

Ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος περί της συγκλήσεως, την 17η Απριλίου 2021, της Β’ Εθνοσυνελεύσεως των Νέων με γενικό θέμα: «Το ανολοκλήρωτο 1821». Τα επιμέρους θέματα θα επ
εξεργασθούν έξι ομάδες από το σύνολο των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατήρτισε τον Συμπληρωματικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφή στον Κατάλογο των προς Αρχιερατεία εκλογίμων. Ασχολήθηκε ακόμη με θέματα Συνοδικών Επιτροπών και Ιερών Μητροπόλεων και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Τέλος, επειδή διανύουμε την περίοδο του Τριωδίου και σύντομα θα εισέλθουμε στο στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εύχεται και προσεύχεται, ο Θεός να ενισχύει την πνευματική άθληση των πιστών και να ενδυναμώνει όλους (ερευνητές, ιατρούς, νοσηλευτές και κάθε δοκιμαζόμενο άνθρωπο) στον κοινό αγώνα εναντίον της πανδημίας, ο οποίος θα είναι νικηφόρος με την Χάρη του αθλοθέτη και συναγωνιστή Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, του Οποίου την Ανάσταση είθε να εορτάσουμε στο πέρας του Τριωδίου, μαζί με την προσωπική μας ανάσταση και «ελευθερία», από τα πνευματικά πάθη και την μάστιγα της πανδημίας.

………………………………………………………………………………

Οι εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», από τις ιστορικότερες στη χώρα μας, που εκδίδονται και κυκλοφορούν ανελλιπώς εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, φτιάχνουν μια αγκαλιά για τον απόδημο ελληνισμό. Θέλουν να επικοινωνήσουν με όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, απανταχού στον κόσμο, σε τούτους τους ταραγμένους καιρούς, ευελπιστώντας να τους βοηθήσουν να ανοίξουν ένα παράθυρο με την Πατρίδα τους.

Γίνονται ο σύνδεσμος, μεταξύ των αποδήμων και της πατρίδας.

Τώρα που η τεχνολογία προσφέρει άπειρες δυνατότητες η επικοινωνία με τη χώρα τους μπορεί να είναι εφικτή όπου κι αν βρίσκονται. Αυτός είναι και ο λόγος που η Alter Ego Media σκέφτηκε πως θα ήταν χρήσιμη η πρόσβαση σε έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα, στη μητέρα πατρίδα.

Έχοντας πια την τεχνολογική δυνατότητα να προσφέρει ηλεκτρονικά τις έντυπες ημερήσιες και εβδομαδιαίες εκδόσεις της και συγκεκριμένα «ΤΑ ΝΕΑ», «ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»,  εξασφάλισε μια σημαντική προσφορά.

Και αυτό για να μπορούν να ενημερώνονται οι απανταχού Ελληνες σε πραγματικό χρόνο για όσα συμβαίνουν στην κοινή μας πατρίδα, να αποκτήσουν πρόσβαση σε άρθρα, γνώμες, αναλύσεις, αποκλειστικές συνεντεύξεις, ειδικά αφιερώματα, ξεχωριστές εκδόσεις και συνολικά στην πλούσια ύλη των εντύπων.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να λαμβάνουν, για το 2021, ηλεκτρονικά τις μηνιαίες και ετήσιες εκδόσεις μας με έκπτωση 30%.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.helioskiosk.gr και να επιλέξετε ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ. Για την αγορά της συνδρομής με έκπτωση 30%, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση syndromes@alteregomedia.org για να λάβουν τον σχετικό κωδικό εκπτωτικού κουπονιού ή με τον τηλεφωνικό αριθμό 2107547000.

«Αποκτήστε τώρα το «ΒΗΜΑ» και τα «ΝΕΑ» μαζί μόνο με 7€ το μήνα».

………………………………………………………………………………

Το Ημερολόγιο του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία» κυκλοφορεί και είναι αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τους Νεομάρτυρες Αγίους, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη του Αγώνος.

Με καλαίσθητη και υψηλής ποιότητας εμφάνιση, το αφιέρωμα περιλαμβάνει κείμενα για την Εθνική μας Παλιγγενεσία –μεταξύ άλλων-πρωταγωνιστών του 1821, του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου καθώς και συγχρόνων μελετητών και ερευνητών. Υπάρχει ακόμη, για κάθε ημέρα, μνεία σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Επαναστάσεως, που σημάδεψαν την σύγχρονη ιστορία μας.

Στις σελίδες του ο αναγνώστης θα βρει, επίσης, αναλυτικά το πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία» για κάθε ημέρα της εβδομάδας και χρηστικές πληροφορίες για το πολυσχιδές ιεραποστολικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Όσοι ενδιαφέρεσθε, μπορείτε να παραγγείλετε το Ημερολόγιο στο Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Τηλέφωνο:210-4122625

………………………………………………………………………………………….

Η προσπάθεια ενίσχυσης του φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς συνεχίζεται καθώς οι ανάγκες των εμπερίστατων αδελφών μας συνεχώς αυξάνονται. Η «Πειραϊκή Εκκλησία» στηρίζει τις πολύτεκνες οικογένειες, τα ορφανά παιδιά, τα μοναχικά άτομα, τους ανήμπορους ηλικιωμένους, τους ασθενείς, τους εξαρτημένους από ουσίες νέους.

Στήριξε κι εσύ την μεγάλη φιλανθρωπική δράση της Πειραϊκής Εκκλησίας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. «Δανείζει Θεώ ο ελεών πτωχόν».

Κι ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτήν την προσπάθεια, δεν περισσεύει κανείς.

Ως αντίδωρο της πολύτιμης προσφοράς και αλληλεγγύης, σε όσους ενισχύουν την προσπάθειά μας, θα αποσταλεί ως Ευλογία το ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς  του 2021, που είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και το αναμνηστικό φλουρί της Ιεράς  Μητροπόλεως Πειραιώς.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2104118640.

Αριθμός Λογαριασμού:  191/29600870

I-BAN:   GR 1601101910000019129600870

Swift Code: ETHNGRAA

Τράπεζα: Εθνική

…………………………………………………………………………………………

Το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών δημιούργησε την διαδικτυακή εκπομπή «Το πέρασμα» η οποία  μεταδίδεται κάθε Δευτέρα στις 21:00 με υπεύθυνο τον Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνο.

………………………………………………………………………………………….

Ασθενείς συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται και χρειάζονται αίμα και αιμοπετάλια καθώς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Όποιος μπορεί να βοηθήσει, παρακαλείται να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς του Σταθμού μας 2104118602 και 2104118640.

…………………………………………………………………………………………

      Στo πλαίσιo των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, πραγματοποιείται το Σάββατο 6 Μαρτίου 17.00 – 20.00 το απόγευμα το: 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ με θέμα: «Η ΨΑΛΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ», το οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Εισηγητής: Ο Μουσικολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου πατήρ Σεραφείμ Φαράσογλου.

Κεντρικός Ομιλητής: Ο Άρχων Μαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ.Γρηγόριος Νταραβάνογλου.

Συντονιστής: Ο Γενικός Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς κ.Νικόλαος Αμοργιανός.

Στο εν λόγω επιμορφωτικό Σεμινάριο, μπορούν να λάβουν μέρος Διπλωματούχοι, Πτυχιούχοι, Ιεροψάλτες, αλλά και φιλόμουσοι όλων των ηλικιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μετά το πέρας του Σεμιναρίου θα αποσταλούν ταχυδρομικά οι ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ σε Πάπυρο, υπογεγραμμένες από τους διοργανωτές και εισηγητές.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 213-0257007 και 6937-440015.

…………………………………………………………………………………

Tο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, ένα υπερσύγχρονο Μουσικό Ίδρυμα υψηλών προδιαγραφών με μακρά καλλιτεχνική παιδεία και γνώση , συνεχίζει την λειτουργία του και οι εγγραφές πραγματοποιούνται καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

Διδάσκονται όλα τα τμήματα κλασσικής, παραδοσιακής, βυζαντινής, λαϊκής  και σύγχρονής μουσικής, Ανώτερα Θεωρητικά, Κλασσικό και Σύγχρονο Τραγούδι, Φωνητική και Ορθοφωνία, Μουσική Προπαιδεία και Μουσικοκινητική από 3-6 ετών με κρουστά όργανα και κουκλοθέατρο και γίνεται προετοιμασία για τα  Μουσικά Σχολεία και Μουσικά Πανεπιστήμια.

Διδάσκουν καταξιωμένοι Καθηγητές, Μουσικολόγοι και Μουσικοπαιδαγωγοί εγνωσμένου κύρους, μεταξύ αυτών: Γρηγόρης Νταραβάνογλου, Νίκος Αμοργιανός,  Γρηγόρης Ζάρκος Βυζαντινή Μουσική. Γιώργος Αραβίδης και Γιώργος Κόγκος Πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά. Γιώργος Κωνσταντινίδης Κλασσικό Βιολί, Βασίλης Κλουβάτος Παραδοσιακό Βιολί. Παναγιώτης Λάλεζας Παραδοσιακό Τραγούδι. Ηλίας Υφαντίδης Ποντιακή Λύρα. Βούλα Αμιραδάκη και Εύα Μιχελιδάκη Κλασσικό Τραγούδι. Εύη Σιδέρη και Σοφία Τσάκαλου Κλασσικό Πιάνο και Αρμόνιο. Ζανέττα Καλοσκάμη Σύγχρονο Τραγούδι. Νίκος Κουλούρης Σαξόφωνο, Άγγελος Αγκυρανόπουλος και Νίκος Παχάκης Κλασσική Κιθάρα, Διονύσης Αγαλιανός Τρομπέτα, Γιάννης Μηλιώνης Κλαρινέτο, Σπύρος Μοσχονάς Τρομπόνι, Γιάννης Μπόϊκος Τούμπα, Χρυσάνθη Αυλωνίτου Φλάουτο, Βασίλης Πριόβολος Φαγκότο, Αγγελική Πουλημένου Κόρνο, Μάριος Μαυριανός Μπουζούκι Τζουρά, Μπαγλαμά, Ανδρέας Νιάκαρης Drums, Πέτρος Τριανταφυλλόπουλος Μπάσσο.

Γενικός Διευθυντής: Νικόλαος Αμοργιανός

Διευθυντής Σπουδών: Γεώργιος Κόγκος

Πληροφορίες  στο τηλέφωνο: 213-0257007

………………………………………………………………………………………….

Μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική πρόταση προσφέρει η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς μέσω των Εκπαιδευτηρίων της στα οποία λειτουργούν όλες οι βαθμίδες  (Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο).

Τα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στοχεύουν αφενός στο να προσφέρουν γνώσεις και τρόπους μάθησης, αφετέρου να εμφυσήσουν στους μαθητές την ελληνορθόδοξη παιδεία που στοχεύει στην ολόπλευρη πνευματική, ψυχική και σωματική καλλιέργειά τους.

Διαθέτουν σύγχρονες, ανακαινισμένες εγκαταστάσεις με άρτια εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας αλλά και εργαστήρια.

Για πληροφορίες σχετικά με τον Παιδικό Σταθμό και το Νηπιαγωγείο μπορείτε να καλείτε στο 210 46 34 113 και για το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο

στο 210 46 10 915.

Κοινοποιήστε:


Η “Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM” στηρίζεται στην δική σας αγάπη!

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν υπάρχει ειδικός λογαριασμός της Ιερά Μητροπόλεως Πειραιώς για το ραδιοφωνικό μας σταθμό.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

  • Βούλγαρη 48 Πειραιάς
  • 210 4118602 , 210 4118640
  • info [at] peradio [dot] com
  • www.peradio.com