Δελτίο Εκκλησιαστικών Ανακοινώσεων Πέμπτη 11-08- 2022.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ  θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο σήμερα Πέμπτη (11/08) στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Καμινίων και την Παρασκευή (12/08) στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Πειραιώς.

……………………………………………………………………………………….

Πανηγυρικά τιμάται στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Πειραιώς, η  ανάμνηση του εν Κερκύρα θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος, της διασώσεως της νήσου εκ των Αγαρηνών. Σήμερα Πέμπτη (11/8) στις 18:00 θα ψαλούν ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση της Παναγίας.

……………………………………………………………………………………….

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής κατά την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου στις 18:00 τελείται η ακολουθία του εσπερινού και η Ιερά Παράκληση στην Παναγία. Στην συνέχεια  πραγματοποιείται ομιλία η οποία είναι αφιερωμένη σε νέους Αγίους και σύγχρονους Γέροντες. Σήμερα Πέμπτη (11/08) στον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Νικόλαο Σελέντη και την Παρασκευή (12/08) στην μακαριστή «Μαρία την ψηλή», μία σύγχρονη μάρτυρα.

Σε κάθε ακολουθία τίθενται σε προσκύνηση Ιερά Λείψανα που φυλάσσονται στην Ιερά Μονή.

……………………………………………………………………………………

Στο παρεκκλήσιο της  Ζωοδόχου Πηγής Παναγίας Χελιδονούς, στο ρέμα Χελιδονούς, στη Νέα Κηφισιά, απόψε Πέμπτη (11/08) στις 20:00 θα ψαλεί ο Παρακλητικός Κανόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου χοροστατούντος Αρχιερέως.

…………………………………………………………………………………………..

Ιερές αγρυπνίες θα τελεσθούν απόψε (11/08) στους Ιερούς Ναούς:

 • Τιμίου Σταυρού Αιγάλεω (20:30).
 • Αγίων Αθανασίου και Ευγενίας Περιστερίου

…………………………………………………………………………………………

Ιερές αγρυπνίες θα τελεσθούν την Παρασκευή (12/08) το βράδυ στους Ιερούς Ναούς:

 • Αγίου Παντελεήμονος Γλυφάδας (21:00)
 • Αγίου Τρύφωνος Κολωνού (19:30)
 • Αγίου Γεωργίου Σαλαμίνας (20:30)
 • Αγίας Αναστασίας Περισσού.
 • Στο επισκοπικό παρεκκλήσιο Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Περιστερίου (20:00)
 • Στο παρεκκλήσιο Αγίας Παρασκευής Καισαριανής (21:00)

…………………………………………………………………………………………..

Ο θεολόγος Μανώλης Μελινός θα μιλήσει αύριο Παρασκευή (12/08) στις 18:30 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Περάματος κατά την Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος στην  Υπεραγία Θεοτόκο.

……………………………………………………………………………………….

Το Μυστήριο του ιερού ευχελαίου θα τελεσθεί το Σάββατο (13/08) στους Ιερούς Ναούς:

 • Αγίου Νείλου Πειραιώς στις 18:00
 • Αγίου Αρτεμίου οδού Φιλολάου στις 19:00
 • Αγίου Τρύφωνος Κολωνού στις 18:30
 • Αγίου Αντωνίου Περιστερίου στις 19:00
 • Αγίων Αθανασίου και Ευγενίας Περιστερίου στις 19:00
 • Υπαπαντής του Κυρίου Περιστερίου στις 19:00(θα προηγηθεί η Ακολουθία του Εσπερινού με τα Εγκώμια της Θεοτόκου).
 • Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αιγάλεω στις 18:30 και θα τεθούν σε προσκύνηση ιερά λείψανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού.

………………………………………………………………………………………

Ιερά αγρυπνία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς το Σάββατο (13/08) στις 21:30.

…………………………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Καστέλλας το Σάββατο (13/08) το απόγευμα , μετά τον Εσπερινό, θα ψαλεί η Ακολουθία του Επιταφίου της Θεοτόκου.

………………………………………………………………………………………..

Η εορτή της Κοιμήσεως  της Θεοτόκου θα τιμηθεί πανηγυρικά στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Την Κυριακή (14/08) στις 19:00 θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός, με τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Στις 22:00 θα ψαλεί η Ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος και στη συνέχεια θα αρχίσει η τέλεση ιεράς αγρυπνίας. Τη Δευτέρα (15/08) το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στις 19:00 θα ψαλούν ο Εσπερινός και η Παράκληση της Παναγίας.

……………………………………………………………………………………

Στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ρέντη της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, το Σάββατο (13/08) στις 18:30 θα τελεστεί ο Εσπερινός και θα ψαλούν τα εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου. Την Κυριακή (14/08) στις 19:00 θα ψαλεί Μέγας πανηγυρικός  Εσπερινός και τη Δευτέρα (15/08) το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Στις 19:0 θα ψαλούν ο μεθέορτος Εσπερινός και κτητορικό Μνημόσυνο.

……………………………………………………………………………………….

Πανηγυρικά θα τιμηθεί η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στον Ιερό Ναό Παναγίας «Ρόδον το Αμάραντον» Χατζηκυριακείου. Την Κυριακή (14/08) στις 19:00 το απόγευμα θα τελεστεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός και η ακολουθία των Εγκωμίων της Παναγίας στο Κουβούκλιο του Επιταφίου της. Την  Δευτέρα το πρωί (15/08) θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στις 19:00 (15/08) θα ψαλούν Μεθέορτος Εσπερινός και Παράκληση.

……………………………………………………………………………………….

Με την ευκαιρία της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου πανηγυρίζουν οι Ιεροί Ναοί:

 • Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηρακλείου Αττικής, όπου των Ιερών Ακολουθιών θα προστεί Αρχιερέας
 • Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας
 • Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου όπου στις Ιερές Ακολουθίες θα προστεί Αρχιερέας.
 • Κοιμήσεως Θεοτόκου Χαϊδαρίου όπου των Ιερών Ακολουθιών θα προστεί Αρχιερέας.
 • Αγίου Γεωργίου Νικαίας όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η επονομαζομένη «Γαλακτερή» εκ Μικράς Ασίας.

……………………………………………………………………………………

Ιερές Αγρυπνίες θα τελεστούν την Κυριακή (14/08), επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας, στους Ιερούς Ναούς:

 • Μητροπολιτικό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς (21:00)
 • Υπαπαντής Ταμπουρίων (22:00)
 • Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηρακλείου Αττικής (21:30)
 • Αγίου Σάββα στα Γλυκά Νερά (20:00)
 • Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας (22:30)
 • Γεννήσεως Χριστού Χριστοκοπίδου Ψυρρή (20:00)
 • Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου (22:00)
 • Αγίων Αθανασίου και Ευγενίας Περιστερίου (19:00)
 • Στο Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι της Αναλήψεως στο Βύρωνα (20:00)

……………………………………………………………………………………

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κεφαλονιά για τον Άγιο Γεράσιμο, θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Τη Δευτέρα (15/08) στις 21:00 θα ψαλεί Μέγας πολυαρχιερατικός Εσπερινός, ενώ την Τρίτη (16/08) στις 08:00 θα ψαλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια θα τελεστεί πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Οι Ιερές Ακολουθίες θα αναμεταδοθούν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό μας Σταθμό.

………………………………………………………………………………………..

Ιερά αγρυπνία τελείται κάθε Σάββατο το βράδυ στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

………………………………………………………………………………………….

4ήμερη Προσκυνηματική αεροπορική εκδρομή στην Δυτική Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά και το Ρέθυμνο διοργανώνει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Πειραϊκή Εκκλησία από 9 – 12 Σεπτεμβρίου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία – μεταξύ άλλων – να προσκυνήσουν στις Ιερές Μονές Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου, Αρκαδίου, Πρέβελης, Οδηγήτριας, Αγίας Κυριακής και Χρυσοπηγής. Θα προσκυνήσουν, επίσης, στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού, ενώ θα επισκεφθούν τα Χανιά, τους τάφους των Βενιζέλων, την παλαιά πόλη των Χανίων και το Ρέθυμνο.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στο 2104118646.

………………………………………………………………………………………

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 στις 20:00, στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιώς, θα αφιερώσει την κατ’ έτος μεγάλη Φιλανθρωπική της Συναυλία, η οποία αποτελεί πλέον θεσμό για την τοπική μας Εκκλησία, στα τραγικά γεγονότα του 1922 και στον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες.

Θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς οι γνωστοί καλλιτέχνες Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Δημήτρης Κοντογιάννης και άλλοι, οι οποίοι θα ενώσουν τις φωνές τους με σκοπό την ενίσχυση του πολύπλευρου φιλανθρωπικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας κατά της φτώχειας. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Μητρόπολή μας καθημερινά ανταποκρίνεται στην κάλυψη των αναγκών χιλιάδων συνανθρώπων μας οι οποίοι προσπαθούν με αξιοπρέπεια να επιβιώσουν.

Διάθεση προσκλήσεων θα γίνεται από τους Ιερούς Ναούς και το Βιβλιοπωλείο της Ι.Μητροπόλεως Πειραιώς. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2104118646.

………………………………………………………………………………………

Οι εγγραφές στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς για την ερχόμενη σχολική χρονιά 2022-2023 συνεχίζονται και οι μαθητές, μικροί και μεγάλοι, καλούνται σε ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό ταξίδι που θα τους προσφέρει γνώσεις, εμπειρίες και βιώματα απαραίτητα για την ολόπλευρη πνευματική, ψυχική και σωματική καλλιέργειά τους και για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ταλέντων τους.

Τα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς προσφέρουν μια ολοκληρωμένη πρόταση ελληνορθόδοξης παιδείας με επιπλέον ώρες διδασκαλίας, μετασχολικό φροντιστηριακό μάθημα στο λύκειο, ενσωματωμένο φροντιστηριακό μάθημα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, εκμάθηση τριών ξένων γλωσσών με φροντιστηριακή μορφή, πιστοποίηση πληροφορικής.

Τα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς έχουν την πεποίθηση ότι οι μαθητές πρέπει:

 • Να αναπτύσσουν ελεύθερο δημοκρατικό ήθος, καλλιεργώντας την πειθαρχημένη σκέψη.
 • Να έχουν υπευθυνότητα και να μη συγκινούνται από ουτοπικά συνθήματα.
 • Να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων, αναγνωρίζοντας τις υποχρεώσεις τους.
 • Να καλλιεργούν το πνεύμα της ευσυνείδητης πειθαρχίας και αυτοπειθαρχίας.
 • Να επιλύουν τις διαφορές τους με γόνιμο διάλογο.
 • Να είναι εργατικοί, να αναπτύσσουν συλλογικό πνεύμα και να κινούνται στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας.

Τα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς περιλαμβάνουν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Βρεφονηπιακό Σταθμό, Παιδικό Σταθμό, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) και  παρέχουν στους μαθητές ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις, μέσα σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον.

Διαθέτουν υπερσύγχρονες, ανακαινισμένες εγκαταστάσεις με άρτια εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας, διαδραστικούς πίνακες αλλά και εργαστήρια.

Τα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στηρίζονται στην παράδοση και επενδύουν στο μέλλον.

Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν:

Σχετικά με τον Παιδικό Σταθμό και το Νηπιαγωγείο στον τηλεφωνικό αριθμό 2104634113 και για το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο στον τηλεφωνικό αριθμό 2104610915.

………………………………………………………………………………………

Και τούτες τις ημέρες του καλοκαιριού,  καλούμαστε να δείξουμε εμπράκτως την αγάπη και αλληλεγγύη μας προς τους εμπερίστατους αδελφούς μας.

Η «Πειραϊκή Εκκλησία» στηρίζει τις πολύτεκνες οικογένειες, τα ορφανά παιδιά, τα μοναχικά άτομα, τους ανήμπορους ηλικιωμένους, τους ασθενείς, τους εξαρτημένους από ουσίες νέους. Στήριξε κι εσύ την μεγάλη φιλανθρωπική δράση της Πειραϊκής Εκκλησίας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. «Δανείζει Θεώ ο ελεών πτωχόν».

Κι ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτήν την προσπάθεια, δεν περισσεύει κανείς.

Για περισσότερες πληροφορίες  καλέστε στο 2104118640. Επισκεφθείτε, επίσης, την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς  imp.gr και συγκεκριμένα την ενότητα «Βοήθησε κι εσύ».

Αριθμός Λογαριασμού:  191/29600870

I-BAN:   GR 1601101910000019129600870

Swift Code: ETHNGRAA

Τράπεζα: Εθνική

………………………………………………………………………………………

Συνεχίζονται κατά τον μήνα Αύγουστο οι Συνοδικές και Περιφερειακές Εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Συγκεκριμένα:

Έως 13 Αυγούστου, στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού  τελούνται Παρακλήσεις στις “Προσφυγοπούλες Παναγιές”, δηλαδή ενώπιον εικόνων της Θεοτόκου, τις οποίες έφεραν μαζί τους οι Πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου  και ώρα 19.00, η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας θα τελέσει Παράκληση προς την Θεοτόκο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κάτω Παναγιάς-Κυλλήνης. Θα ψάλουν γυναίκες απόγονοι των προσφύγων που ήλθαν στην Ηλεία από την Κάτω Παναγιά της Μικράς Ασίας. Επίσης, θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων στη Μικρά Ασία. Θα ομιλήσει σχετικά ο Αιδ. Πρεσβύτερος Παναγιώτης Μιχαλόπουλος.

Την ίδια ημέρα στις 21.00, η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και ο Εκπολιτιστικός-Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπάτης «Οι Αινιάνες» συνδιοργανώνουν Μουσική Εκδήλωση με τίτλο «Τραγουδώντας και χορεύοντας για τις Αλησμόνητες Πατρίδες». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδος στη Μαρτυρική πόλη της Υπάτης και θα  συνοδευθεί από μουσικό πρόγραμμα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός».

Τη Δευτέρα 15 Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ θα προστεί της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας, στον οποίο φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Βουρλιώτισσας (από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας).

Την ίδια ημέρα, θα αρχίσει τη λειτουργία της η Έκθεση Βιβλίου στη Βιβλιοθήκη “Άγιος Αγαπητός” της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών με βιβλία για την Ιστορία και Γραμματεία της Μικράς Ασίας (Ιωνίας και Αιολίδας). Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Την Τετάρτη 17 Αυγούστου και ώρα 19.00, η Ιερά Μητρόπολη Ζιχνών και Νευροκοπίου διοργανώνει Επιστημονική Εσπερίδα στον Μητροπολιτικό  Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κάτω Νευροκοπίου. Εισηγήσεις θα παρουσιάσουν:

α) Ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Κολοκυθάς, Ιεροκήρυξ και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Καμένων Βούρλων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, με θέμα: ”Ο Άγιος Εθνοϊερομάρτυς Χρυσόστομος, η Μητρόπολις Νευροκοπίου και Ζιχνών και η Μικρασία”.

β) Ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βαμβακίδης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου, με θέμα: ”Τα προσφυγικά χωριά της περιφερείας Νευροκοπίου της Ιεράς Μητροπόλεως Νευροκοπίου και Ζιχνών”.

Την Παρασκευή 19 Αυγούστου το βράδυ, η Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου θα τελέσει Ιερά Αγρυπνία στη μνήμη του Αγίου Θεοχάρους του Νεαπολίτου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πλατέος. Η λατρευτική αυτή εκδήλωση εντάσσεται στις λατρευτικές εκδηλώσεις “Μικρασιατικόν Αγιολόγιον” της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως.

Το Σάββατο 20 Αυγούστου και ώρα 20.30, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού διοργανώνει στην Πλατεία του Ριζομύλου το 12ο Αντάμωμα των Φίλων της Παράδοσης. Θα γίνουν ομιλίες για τον ξεριζωμό και αφανισμό των Ελλήνων από την Ανατολική Ρωμυλία-Βόρεια Θράκη, από την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την Ορχήστρα του Νίκου Μούτσελου. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ριζομύλου “Η διάπλαση”.

Την Κυριακή 21 Αυγούστου στις 20.00, ο Δήμος Λοκρών και η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος συνδιοργανώνουν Εκδήλωση Μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στον συνοικισμό Μικρασιατών και Θρακιωτών της Αγίας Σοφίας Αταλάντης. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο  Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών και ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές. Στο πλαίσιο της εκδηλώσεως θα γίνουν τα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου της επετείου των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στη συνέχεια η Βυζαντινή-Παραδοσιακή Χορωδία και το Χορευτικό Τμήμα του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λοκρών θα πλαισιώσουν την εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από τις Αλησμόνητες Πατρίδες της Μικράς Ασίας.

Την ίδια ημέρα και ώρα 20.30, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού θα φιλοξενήσει το 12ο Αντάμωμα των Φίλων της Παράδοσης στην Πλατεία Συκής του Πηλίου. Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής και η “Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος”.

Την Τρίτη 23 Αυγούστου, εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οἱ Μηχανιώτες της Θεσσαλονίκης γιορτάζουν πάνδημα την Παναγία τη “Φανερωμένη”, που έφεραν μαζί τους οι Πρόσφυγες από τη Μηχανιώνα της Μικράς Ασίας.

Τη Δευτέρα 22 Αυγούστου το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Παναγίας Νέας Μηχανιώνας θα τελεσθεί Πολυαρχιερατικός Εσπερινός και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η Λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας της Φανερωμένης.

Την Τρίτη 23 Αυγούστου το πρωί θα τελεσθεί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Θα ακολουθήσει ρίψη στεφάνων στη θάλασσα εις μνήμην των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Την ίδια ημέρα, εορτάζει το Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Φανερωμένης Νέας Αρτάκης Ευβοίας, που κατασκεύασαν οι Αρτακιανοί Πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Τη Δευτέρα 22 Αυγούστου το απόγευμα θα ψαλεί ο Αρχιερατικός Εσπερινός και θα ακολουθήσει η Λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της  Φανερωμένης.

Την Τρίτη 23 Αυγούστου το πρωί θα τελεσθεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Τόσο στον Εσπερινό όσο και στη Θ. Λειτουργία θα προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Την Τρίτη 23 Αυγούστου το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Μανωλάδας της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Θα τεθούν σε προσκύνηση αντικείμενα λατρευτικής χρήσης προερχόμενα από Ιερούς Ναούς της Μικράς Ασίας. Θα εκφωνήσει ομιλία ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Χατζηχαραλάμπους, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και απόγονος Μικρασιάτου κληρικού που ήλθε στην Ηλεία και χρημάτισε εφημέριος της ενορίας.

Την Πέμπτη 25 Αυγούστου και ώρα 20.00, η Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης διοργανώνει εκδήλωση για τη Μικρά Ασία στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής. Θα παρουσιασθεί πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών της Μικράς Ασίας από τη Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος “Γερμανός ο Μελωδός” και από τη Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης. Θα ομιλήσει ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κουτζάμπασης, ο οποίος θα αναφερθεί στην υποδοχή και περίθαλψη των προσφύγων του 1922 από την Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης.

Την ίδια ημέρα το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Φιλοτίου Νάξου θα πραγματοποιηθεί υποδοχή παλαιάς Λειψανοθήκης από τη Μικρά Ασία, την οποία δώρισε οικογένεια Φιλοτιτών στον ναό για μόνιμη τοποθέτηση. Εν συνεχεία θα τελεσθούν τα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού-Λαογραφικού Μουσείου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο κάτωθι του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας Φιλοτίου, πολλά εκθέματα του οποίου έχουν σταλεί από τη Μικρά Ασία ως αφιερώματα “Αξωτοβουρλιωτών”.

Την Κυριακή 28 Αυγούστου και ώρα 20.30, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος συνδιοργανώνει μαζί με τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής εκδήλωση αφιερωμένη στον Φώτη Κόντογλου. Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιού Ηρακλείου θα παρουσιασθεί η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο ”Την πατρίδα μ’ έχασα”.

Από τη Δευτέρα 29 μέχρι την Τετάρτη 31 Αυγούστου, στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, στον Άγιο Ονούφριο, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού συμμετέχει στο “Τριήμερο Λογοτεχνίας”, αφιερωμένο στους λογοτέχνες της Μικράς Ασίας με αναφορές στην καταστροφή της Σμύρνης. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης “Ιωλκός”.

………………………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς κάθε Τετάρτη απόγευμα, μετά τον Εσπερινό, ψάλλεται η Παράκληση στην Παναγία Βηματάρισσα. Κάθε Σάββατο στις 21:00 τελείται ιερά αγρυπνία. Κάθε Κυριακή στις 18:30 ψάλλεται η Παράκληση στον Άγιο Λουκά, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως, τον Ιατρό.

………………………………………………………………………………………

Ακριβή αντίγραφα της θαυματουργού ιεράς εικόνας από το προσκύνημα της Παναγίας της Μεγαλόχαρης στην Τήνο διατίθενται κατ’ αποκλειστικότητα από το  βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Η εικόνα που απεικονίζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου βρέθηκε θαυματουργικά το 1823 ύστερα από εμφάνιση της Παναγίας σε ενύπνιο της μοναχής Πελαγίας στην Ιερά Μονή ‘Κυρίας των Αγγέλων’ Κεχροβουνίου. Πληροφορίες στο 2104122625.

………………………………………………………………………………………

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΝΑΜΑ (Ιπποκράτους 44) η Ακολουθία πάντων των Κελτών και Βρετανών Αγίων, του φιλολόγου και συγγραφέως Κωνσταντίνου Γανωτή.

Μια πρωτότυπη έκδοση εγκεκριμένη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος , που κάνει γνωστούς τους Αγίους της Κελτικής Εκκλησίας, όπως επιθυμούσε και προέτρεπε ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης.

………………………………………………………………………………………

Ιερά λείψανα Ρώσων Αγίων  και αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας του Καζάν φυλάσσονται στον Ιερό Ναό Παναγίας Σουμελά  στο Δήμο Αχαρνών (Μενίδι)  και τίθενται σε προσκύνηση τεμάχια Λειψάνων: Του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, της Αγίας Ματρώνας της Αόμματης, του Αγίου Λουκά του Ιατρού, του Αγίου Λαυρεντίου του Θαυματουργού, του Αγίου Θεοδοσίου Αρχιεπισκόπου Τσερνίγκωφ, του Αγίου Φιλαρέτου, Αρχιεπισκόπου Τσερνίγκωφ. Ο Ναός είναι ανοικτός κάθε ημέρα από τις 08:00 έως τις 12:00 το μεσημέρι και από τις 17:00 έως τις 19:00 και βρίσκεται επί της οδού Σαμψούντος 38.

Τηλέφωνα επικοινωνίας :  210-2465635/ 6977627625/6978752115

………………………………………………………………………………………

Στο Δήμο Πειραιά λειτουργεί ειδική Μονάδα Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας (Μ.Ε.Θ.Ε) με στόχο την παροχή υποστήριξης σε θύματα κάθε τύπου εγκλήματος και στο περιβάλλον τους. Το κεντρικό μήνυμα είναι:

“Άνοιξε την πόρτα στην ασφάλεια. Η ενημέρωση είναι το κλειδί.”

Όσοι έχουν την ανάγκη υποστήριξης μπορούν να επικοινωνήσουν με την επιστημονική ομάδα της Μ.Ε.Θ.Ε και να λάβουν χρήσιμες πληροφορίες, ψυχολογική υποστήριξη, ενημέρωση και κατευθύνσεις προς άλλους αρμόδιους φορείς καθώς και νομική συμβουλευτική.

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00 – 17:00

Διεύθυνση: Μακράς Στοάς 15, 2ος όροφος, γραφεία Β1 & Β2

Τηλέφωνο: 214 40 53 500

E-mail: methe@piraeus.gov.gr

………………………………………………………………………………………

Το Κέντρο Επιμορφώσεως Βυζαντινής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως  Πειραιώς συνεχίζει την λειτουργία του. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από τις 17:00 έως τις 21:00, από Δευτέρα έως Παρασκευή, με τμήμα ψηφιδωτού κάθε Πέμπτη, καθώς και παιδικά τμήματα κάθε Παρασκευή για μαθητές δημοτικού, και Σάββατο για μαθητές γυμνασίου. Οι διαλέξεις της Παρασκευής  είναι ελεύθερες και στο κοινό πέραν των σπουδαστών της σχολής. Περισσότερες πληροφορίες στο 2104536204

………………………………………………………………………………………

Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, ένα υπερσύγχρονο Μουσικό Ίδρυμα υψηλών προδιαγραφών με μακρά καλλιτεχνική παιδεία και γνώση, συνεχίζει την λειτουργία του και οι εγγραφές πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πληροφορίες: Μπούρμπαχη 24 Αγία Σοφία – Πειραιά. Τηλέφωνο: 213 – 025 70 07.

……………………………………………………………………………………

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ιερές Αγρυπνίες θα τελεσθούν τη Δευτέρα (22/08) στους Ιερούς Ναούς:

Αγίου Παντελεήμονος Γλυφάδας (21:00)

Αγίου Γεωργίου ΄Ανω Δάσους Χαϊδαρίου (21:00)

……………………………………………………………………………………

Ιερές Αγρυπνίες θα τελεστούν την Τρίτη (30/08), επί τη εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, στους Ιερούς Ναούς:

Αγίου Γεωργίου Κηπουπόλεως (20:30)

 

Κοινοποιήστε:


Η “Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM” στηρίζεται στην δική σας αγάπη!

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν υπάρχει ειδικός λογαριασμός της Ιερά Μητροπόλεως Πειραιώς για το ραδιοφωνικό μας σταθμό.