Δελτίο Εκκλησιαστικών Ανακοινώσεων: Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Την Θεία Λειτουργία του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ  στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς την προσεχή Κυριακή (23/01) το πρωί.

………………………………………………………………………………………

Ιερές αγρυπνίες επί τη εορτή του Αγίου Ευθυμίου του Μεγάλου θα τελεσθούν απόψε Τετάρτη 19/01 στους Ιερούς Ναούς:

 • Μητροπολιτικό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς .
 • Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων (21:00-προσκύνηση ιερού λειψάνου του εορτάζοντος αγίου).
 • Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλκίδας.

………………………………………………………………………………………

Νυκτερινή Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί σήμερα Τετάρτη (19/01) στους Ιερούς Ναούς:

 • Αγίου Χριστοφόρου Δαφνίου-Χαϊδαρίου (18:00)
 • Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών (19:00).

………………………………………………………………………………………

Η Παράκληση στην Θεοτόκο θα ψαλεί σήμερα Τετάρτη (19/01) στις 17:00 στους Ιερούς Ναούς:

Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και Αγίου Κωνσταντίνου Κολωνού.

……………………………………………………………………………………….

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών μέχρι τις 25/02 τελείται ιερό Σαρανταλείτουργο.

………………………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου σήμερα Τετάρτη (19/01) στις 17:30  θα ψαλεί η Παράκληση στην Παναγία και θα μιλήσει ο Αρχιμ. Αθηναγόρας Σουπουρτζής με θέμα «Εμπειρίες και ερμηνεία από τη Θεία Λειτουργία».

……………………………………………………………………………………….

Ιερά λείψανα Ρώσων Αγίων  και αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας του Καζάν φυλάσσονται στον Ιερό Ναό Παναγίας Σουμελά  στο Δήμο Αχαρνών (Μενίδι)  και τίθενται σε προσκύνηση τεμάχια Λειψάνων: Του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, της Αγίας Ματρώνας της Αόμματης, του Αγίου Λουκά του Ιατρού, του Αγίου Λαυρεντίου του Θαυματουργού, του Αγίου Θεοδοσίου Αρχιεπισκόπου Τσερνίγκωφ, του Αγίου Φιλαρέτου, Αρχιεπισκόπου Τσερνίγκωφ.

Ο Ναός είναι ανοικτός κάθε ημέρα από τις 08:00 έως τις 12:00 το μεσημέρι και από τις 17:00 έως τις 19:00 και βρίσκεται επί της οδού Σαμψούντος 38.

Τηλέφωνα επικοινωνίας :  210-2465635/ 6977627625/6978752115

………………………………………………………………………………………

Ιερές αγρυπνίες επί τη εορτή της Παναγίας Παραμυθίας θα τελεσθούν την Πέμπτη (20/01) το βράδυ στους Ιερούς Ναούς:

 • Αγίου Ιωάννου Ρέντη (19:30).
 • Αγίου Κωνσταντίνου Κολωνού (20:00).
 • Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου (20:00)
 • Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου (20:00).

………………………………………………………………………………………

Το Μυστήριο του ιερού ευχελαίου θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς την Πέμπτη (20/01) στις 17:00.

………………………………………………………………………………………

Στον ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Καστέλλας αύριο Πέμπτη (20/01) στις 18:30 θα ψαλεί Παράκληση υπέρ καταπαύσεως της πανδημίας του κορωνοϊού.

………………………………………………………………………………………

Βραδυνή Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Οσίου Κλήμετος του εν Σαγματίω θα τελεσθεί στο Αρχιεπισκοπικό  παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέου στην Πλάκα την Πέμπτη 20/01 στις 19:00.

………………………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου θα τιμηθεί η μνήμη του Οσίου Ευθυμίου του Μεγάλου και θα τελεσθούν οι Ιερές Ακολουθίες σήμερα Τετάρτη 19/01 το απόγευμα και την Πέμπτη 20/01 το πρωί.

………………………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Ρέντη την Παρασκευή (21/01) στις 17:00 θα ψαλούν ο εσπερινός και η Παράκληση στην Παναγία Παραμυθία.

……………………………………………………………………………………….

Πανηγυρικά θα τιμηθεί η εορτή της Παναγίας Παραμυθίας στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου όπου την Πέμπτη (20/01) το βράδυ θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία και την Παρασκευή (21/01) στις 17:00 θα ψαλούν ο εσπερινός και η Παράκληση.

………………………………………………………………………………………

Ιερά αγρυπνία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών την Παρασκευή 21/01 στις 20:30.

………………………………………………………………………………………

Τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Παναγία Προυσσιώτισσα διοργανώνει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός «Πειραϊκή Εκκλησία» από 28-30 Ιανουαρίου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία -μεταξύ άλλων – να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην Ιερά Μονή Προυσού, στις Ιερές Μονές Παναγίας Δαμάστας και Αγάθωνος, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος ενώ θα επισκεφθούν το Καρπενήσι, το παλαιό Μικρό Χωριό και το Μεγάλο Χωριό και τα Καμένα Βούρλα.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να καλείτε στο 2104118602 και στο 2104118640.

…………………………………………………………………………………………

Συνεχίζεται η μεγάλη προσπάθεια  ενίσχυσης του φιλανθρωπικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας για την ανακούφιση χιλιάδων εμπερίστατων συνανθρώπων μας.

Η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς ευχαριστεί όλους όσοι στηρίζουν και συμπαραστέκονται παντί τρόπω σε αυτό το έργο, σε όλους όσοι προσπαθούν να ανακουφίσουν το βαρύ φορτίο των εμπερίστατων συνανθρώπων μας  και γνωστοποιεί ότι,  ως αντίδωρο της πολύτιμης προσφοράς και αλληλεγγύης, σε όσους ενισχύουν την προσπάθειά μας ,θα αποσταλεί ως Ευλογία μια εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου και η ευχητήρια κάρτα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ , το ημερολόγιο-εγκόλπιο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς  του 2022, που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και αντίγραφο του αναμνηστικού φλουριού για την Βασιλόπιττα.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2104118646.

Αριθμός Λογαριασμού: 191/29600870

IBAN: GR 1601101910000019129600870

Swift Code: ETHNGRAA

Τράπεζα: Εθνική

…………………………………………………………………………………………

Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα είναι ανοικτή η Δωροέκθεση  της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς η οποία  λειτουργεί και φέτος στο Πνευματικό Κέντρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς και είναι ο θεσμός που «συμβάλλει στην πληρότητα του έργου της αγάπης», όπως τονίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Στηρίζει σημαντικά το φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η τοπική μας Εκκλησία αφού η αγορά από την Δωροέκθεση αξίζει διπλά: δίνουμε χαρά στα πρόσωπα που θα προσφέρουμε τα δώρα και βοηθάμε οικονομικά το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Υπενθυμίζουμε ότι επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες μπορούν να προσφέρουν καινούργια είδη  τα οποία στη συνέχεια θα πωληθούν και τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου.

Η παραλαβή των προσφορών πραγματοποιείται στους χώρους της Δωροέκθεσης.

Η Δωροέκθεση θα είναι ανοικτή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 41 22 625.

………………………………………………………………………………………….

Το Ημερολόγιο – ατζέντα του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία» για το 2022 κυκλοφορεί και είναι αφιερωμένο στις αλησμόνητες πατρίδες και τον βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες  με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Με καλαίσθητη και υψηλής ποιότητας εμφάνιση, το αφιέρωμα περιλαμβάνει κείμενα

συγχρόνων μελετητών και ερευνητών για την εξαφάνιση του ελληνισμού της Ανατολής ύστερα από δύο χιλιάδες χρόνια και τις συνέπειες.

Υπάρχει ακόμη, για κάθε ημέρα, μνεία σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, που σημάδεψαν την σύγχρονη ιστορία μας.

Στις σελίδες του ο αναγνώστης θα βρει, επίσης, αναλυτικά το πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία» για κάθε ημέρα της εβδομάδας και χρηστικές πληροφορίες για το πολυσχιδές ιεραποστολικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Για να προμηθευτείτε το Ημερολόγιο- ατζέντα  του Ρ/Σ «Πειραϊκή Εκκλησία» καλέστε στo 210-4122625.

………………………………………………………………………………………….

Για 32η συνεχή χρονιά, λειτουργεί φέτος το Κέντρο Επιμορφώσεως Βυζαντινής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως  Πειραιώς. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από τις 17:00 έως τις 21:00, από Δευτέρα έως Παρασκευή, με τμήμα ψηφιδωτού κάθε Πέμπτη, καθώς και παιδικά τμήματα κάθε Παρασκευή για μαθητές δημοτικού, και Σάββατο για μαθητές γυμνασίου. Οι διαλέξεις της Παρασκευής  είναι ελεύθερες και στο κοινό πέραν των σπουδαστών της σχολής. Περισσότερες πληροφορίες στο 2104536204

…………………………………………………………………………………………

Μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική πρόταση προσφέρει η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς μέσω των Εκπαιδευτηρίων της στα οποία λειτουργούν όλες οι βαθμίδες  (Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο).

Τα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στοχεύουν αφενός στο να προσφέρουν γνώσεις και τρόπους μάθησης, αφετέρου να εμφυσήσουν στους μαθητές την ελληνορθόδοξη παιδεία που στοχεύει στην ολόπλευρη πνευματική, ψυχική και σωματική καλλιέργειά τους.

Διαθέτουν σύγχρονες, ανακαινισμένες εγκαταστάσεις με άρτια εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας αλλά και εργαστήρια.

Για πληροφορίες σχετικά με τον Παιδικό Σταθμό και το Νηπιαγωγείο μπορείτε να καλείτε στο 210 46 34 113 και για το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο στο 210 46 10 915.

………………………………………………………………………………………….

Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, ένα υπερσύγχρονο Μουσικό Ίδρυμα υψηλών προδιαγραφών με μακρά καλλιτεχνική παιδεία και γνώση, συνεχίζει την λειτουργία του και οι εγγραφές πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στο Ωδείο πρόκειται να λειτουργήσει Μουσικό- Θεατρικό εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους από 1η Ιανουαρίου 2022. Επίσης, νέα καινοτομία στον τρόπο εκμάθησης της μουσικής εισαγάγει το Ωδείο με ένα πρωτοπόρο τρόπο διδασκαλίας για σπουδαστές και καθηγητές. Έτσι, ψηφιοποιούνται τα μαθήματα μουσικής και θα  πραγματοποιούνται μέσω ειδικού τρισδιάστατου μόνιτορ, τόσο στην Βυζαντινή, όσο και την Ευρωπαϊκή Μουσική. Πληροφορίες: Μπούρμπαχη 24 Αγία Σοφία – Πειραιά,

Τηλέφωνο: 213 – 025 70 07.

………………………………………………………………………………………….

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για την παρουσία του Χριστού στη ζωή μας θα μιλήσει ο Αρχιμ.Εφραίμ Παναούσης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου  στον ιερό Ναό Αγίου Νείλου Πειραιώς το Σάββατο 22/01 στις 18:00.

…………………………………………………………………………………………

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Πειραιώς  πραγματοποιείται σειρά ομιλιών ερμηνείας της Παλαιάς Διαθήκης με θέμα «Ο Κύριος Ιησούς Χριστός στην Παλαιά Διαθήκη» από τον Γενικό Διευθυντή του Ρ/Σ μας Αρχιμ. Αυγουστίνο Θεοδωρόπουλο κάθε Δευτέρα στις 17:30-18:30. ………………………………………………………………………………………………………………………………

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς οι Ιερές Παρακλήσεις τελούνται ως εξής:

Κάθε Δευτέρα στις 11:00 τελείται η παράκληση των Αρχαγγέλων Ταξιαρχών και μετά τον Εσπερινό η παράκληση των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Κάθε Τρίτη στις 11:00 τελείται η παράκληση του Τιμίου Προδρόμου και μετά τον Εσπερινό η παράκληση των Νέων Οσίων Πορφυρίου, Παϊσίου και Ιακώβου.

Κάθε Τετάρτη στις 11:00 τελείται η μικρή παράκληση της Παναγίας και μετά τον Εσπερινό τελείται η παράκληση του Αγίου Παρθενίου επισκόπου Λαμψάκου, προστάτου των καρκινοπαθών.

Κάθε Πέμπτη πρωί  τελείται Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά στο Πνευματικό Κέντρο υπέρ υγείας όλων των ασθενών και καταπαύσεως του Κορωνοϊού. Στις 11:00 τελείται η παράκληση των Αγίων Αποστόλων και μετά τον Εσπερινό η παράκληση της Παναγίας Τριχερούσας. Ακολουθεί ομιλία από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Παναγιώτου.

Κάθε Παρασκευή στις 11:00 τελείται η παράκληση του Τιμίου Σταυρού και μετά τον Εσπερινό η παράκληση του Αγίου Λουκά του Ιατρού.

Κάθε Πέμπτη πρωί  τελείται Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά στο Πνευματικό Κέντρο υπέρ υγείας όλων των ασθενών και καταπαύσεως της πανδημίας του κορωνοϊού.

………………………………………………………………………………………….

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νείλου Πειραιώς κάθε Τρίτη στις 11:00 ψάλλεται η Παράκληση στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και κάθε Παρασκευή στις 17:00 ψάλλεται η Παράκληση στην Παναγία Παντάνασσα.

…………………………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Πειραιώς, κάθε Δευτέρα στις 17:00 ψάλλεται η Παράκληση του Αγίου Σπυρίδωνος.

Κάθε Τετάρτη στις 16:30 ψάλλεται η Παράκληση στην Αγία Τριάδα για την κατάπαυση της πανδημίας.

Κάθε Παρασκευή η Παράκληση στην Παναγία Μεγαλόχαρη.

…………………………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Ρέντη κάθε Δευτέρα, μετά την Ακολουθία του Εσπερινού ,στις 17:30 τελείται η Παράκληση του Τιμίου Προδρόμου, ιερό λείψανο του οποίου φυλάσσεται στο Ναό. Κάθε Τετάρτη ψάλλεται η Παράκληση στην Παναγία Ελευθερώτρια.

………………………………………………………………………………………….

Στον Ιερό Ναό Υπαπαντής Ταμπουρίων κάθε Δευτέρα απόγευμα, μετά τον Εσπερινό, ψάλλεται η Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.

………………………………………………………………………………………….

Στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Πειραιώς κάθε Τετάρτη στις 17:00 ψάλλεται η Παράκληση στον Άγιο Παρθένιο, Επίσκοπο Λαμψάκου.

………………………………………………………………………………………….

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς στις 18:00 τελούνται οι ακόλουθες Παρακλήσεις:

 • Των Αγίων Εφραίμ και Φανουρίου κάθε Δευτέρα
 • Της Αγίας Βαρβάρας κάθε Τρίτη
 • Της Θεοτόκου κάθε Τετάρτη
 • Του Αγίου Δημητρίου κάθε Πέμπτη .

…………………………………………………………………………………………

Δεύτερη Θεία Λειτουργία  τελείται κάθε Κυριακή στους Ιερούς Ναούς:

 • Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς στις 10:15.
 • Ευαγγελιστρίας Πειραιώς στις 10:30
 • Αγίου Δημητρίου Πειραιώς στις 10:00
 • Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου στις 09:50.
 • Κοιμήσεως Θεοτόκου Π. Φαλήρου στις 10:30.
 • Ζωοδόχου Πηγής Καλογραίζης.
 • Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού (στο παρεκκλήσιο (Παμμεγίστων Ταξιαρχών) στις 10:15

………………………………………………………………………………………….

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς κάθε Τετάρτη στις 19:45 και κάθε Παρασκευή στις 21:00 τελείται νυκτερινή Θεία Λειτουργία.

………………………………………………………………………………………….

Στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού κάθε Τετάρτη στις 17:00 ψάλλονται ο Εσπερινός και η Παράκληση και ακολουθεί ομιλία από την αγιοπνευματική παρακαταθήκη των Αγίων της Εκκλησίας μας.

………………………………………………………………………………………….

Η Παράκληση στον Άγιο Ιούδα τον Θαδδαίο τελείται κάθε Σάββατο στις 17:30 στο φερώνυμο παρεκκλήσιο που βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου δήμου Αχαρνών (Μενίδι).

Κοινοποιήστε:


Η “Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM” στηρίζεται στην δική σας αγάπη!

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν υπάρχει ειδικός λογαριασμός της Ιερά Μητροπόλεως Πειραιώς για το ραδιοφωνικό μας σταθμό.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

 • Βούλγαρη 48 Πειραιάς
 • 210 4118602 , 210 4118640
 • info [at] peradio [dot] com
 • www.peradio.com