Δελτίο Εκκλησιαστικών Ανακοινώσεων: Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Tα ονομαστήριά του εορτάζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου. Οι Ιερές Ακολουθίες θα τελεσθούν ως εξής:

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς το Σάββατο 03/12 στις 18:30 θα τελεσθεί  Μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός της εορτής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, την Κυριακή, το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρικό πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος θα δεχθεί τις ευχές κλήρου και λαού στο Πνευματικό Κέντρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού και στις 11:30 θα τελεσθούν τα εγκαίνια του νέου Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς που βρίσκεται έναντι του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος επί των οδών Φίλωνος 45 και Νοταρά 42.

……………………………………………………………………………………………………..

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια για την φετινή Δωροέκθεση της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς που θα λειτουργήσει στο Πνευματικό Κέντρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς. Τον Αγιασμό Ενάρξεως θα τελέσει στις 11:30 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Η Δωροέκθεση της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Κυριακής και με την αγορά των δώρων μας δίνουμε διπλή χαρά: και στα πρόσωπα που προσφέρουμε τα δώρα μας και σε όσους βοηθούνται μέσω του φιλανθρωπικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας.

Για την παραλαβή των δώρων και για κάθε άλλη πληροφορία  μπορείτε να καλείτε στο 2104122625.

………………………………………………………………………………………………………

Με ουσιαστικό στόχο να μπορέσουμε και αυτά τα Χριστούγεννα να ανταποκριθούμε στις πολλές απαιτήσεις όσων βιώνουν την απόλυτη φτώχεια, η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά, την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 στις 19:00, μεγάλη Φιλανθρωπική Συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν με αλφαβητική σειρά οι καλλιτέχνες: Στάθης Αγγελόπουλος, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Βασιλική Καρακώστα, Στέλλα Κονιτοπούλου, Νεκτάριος Σφυράκης και σε μια ξεχωριστή εμφάνιση η Κατερίνα Στανίση. Μαζί τους θα τραγουδήσει και η χορωδία των εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Η τοπική μας Εκκλησία δεν παραμένει αδιάφορη μπροστά στις αυξανόμενες δυσκολίες και τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση των αδελφών μας, που με αξιοπρέπεια παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους.

Το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς δεν περιορίζεται μόνο στην καθημερινή διανομή μερίδων φαγητού, μέσα από το ενοριακό δίκτυο της Τράπεζας Αγάπης, το οποίο καλύπτει ανάγκες των συνανθρώπων μας χωρίς διακρίσεις σε χρώμα, φύλο, καταγωγή ή θρήσκευμα, ως δημιουργήματα του Τριαδικού μας Θεού ή στην κάλυψη διαφόρων άλλων αναγκών (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πληρωμές ΔΕΚΟ, ενοικίων κλπ), αλλά ανακουφίζει και κάθε είδους σωματικό και ψυχικό πόνο.

Η Συναυλία αυτή εντάσσεται στην γενικότερη κοινωνική δράση της τοπικής μας Εκκλησίας, αφού όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο πολύπλευρο και πολυσχιδές φιλανθρωπικό μας έργο. Θυμίζουμε ότι στις 22 Δεκεμβρίου το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ θα προσφέρει, όπως κάθε χρόνο, δέματα αγάπης με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν ο Θανάσης Πάτρας, η Ανδριάνα Ζαρακέλη και ο Δημήτρης Αλφιέρης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Πειραϊκή Εκκλησία» (210 41 18 602 και 210 41 18 640) και στο Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς (210 41 22 625).

Προπώληση Εισιτηρίων: Από το Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Πειραϊκή Εκκλησία», τα Εκπαιδευτήρια της Μητροπόλεώς μας, τα ταμεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και από το ticketservices.gr

……………………………………………………………………………………………………

Επ΄ ευκαιρία της εορτής της Αγίας  Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας,  πανηγυρίζει  την Κυριακή (04/12) ο Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας Αμφιάλης της Μητροπολιτικής περιφέρειας Πειραιώς. Το Σάββατο (03/12) στις 18:30 θα ψαλεί Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός και στις 21:30 θα ψαλεί η Παράκληση της Αγίας. Την Κυριακή (04/12) το πρωί θα τελεσθούν ο Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στις 17:30 θα γίνει η περιφορά της ιεράς εικόνας και θα ψαλούν η Παράκληση και  μεθέορτος εσπερινός.

…………………………………………………………………………………………

Πανηγυρίζει, επίσης, ο Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας Ζαννείου Ορφανοτροφείου. Το Σάββατο ( 03/12) στις 17:30 θα ψαλεί Μέγας πανηγυρικός εσπερινός. Την Κυριακή (04/12)  το πρωί  θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στις 16:30 θα ψαλούν μεθέορτος εσπερινός και η Παράκληση και θα πραγματοποιηθεί λιτανεία.

…………………………………………………………………………………………………….

Με  λαμπρότητα  θα τιμηθεί και φέτος στον Πειραιά,  η εορτή του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας , προστάτου των Ναυτικών. Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της πόλης οι Ιερές Ακολουθίες  της πανηγύρεως  θα τελεσθούν ως εξής:

Την Δευτέρα (05/12) στις 18:30 θα ψαλεί Μέγας  Πανηγυρικός  Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου. Στις 22:00 θα αρχίσει η τέλεση ιεράς αγρυπνίας κατά την τάξη του Αγίου Όρους.

Την Τρίτη (06/12) θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Στις  15:30 θα πραγματοποιηθεί   λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας  και του ιερού λειψάνου του Αγίου στην πόλη και το λιμάνι του Πειραιά. Στις  17:00 θα ψαλούν  μεθέορτος πανηγυρικός εσπερινός και η Ιερά Παράκληση του Αγίου.

Οι Ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό μας Σταθμό.

………………………………………………………………………………………..

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς απόψε στις 20:00 θα τελεσθεί το Μυστήριοτου ιερού ευχελαίου στις 11:00 και στις 20:00.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Οι σχολές γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς σήμερα Παρασκευή θα λειτουργήσουν ως ακολούθως:

Στις 17:00 στη σχολή του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Καμινίων θα μιλήσει η συγγραφέας  Ειρήνη Καμαράτου για τον φόβο και την αντιμετώπισή του.

Στη σχολή του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου στις 18:00 θα μιλήσει η εκπαιδευτικός Σοφία Δορμπαράκη με θέμα «Ξέρουμε να ακούμε τα παιδιά μας;».

……………………………………………………………………………………………………..

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς κάθε Σάββατο πραγματοποιούνται συνάξεις με θέμα «Ταξιδεύοντας στο αχανές πέλαγος του Ψαλτηρίου» και υπεύθυνο τον Αρχιμ. Δανιήλ Ψωίνο. Εκτάκτως αυτήν την εβδομάδα, η σύναξη θα πραγματοποιηθεί απόψε Παρασκευή (02/12) στις 19:30.

……………………………………………………………………………………………………..

Για ενδέκατη συνεχή χρονιά πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις «Ενορία εν δράσει» που διοργανώνει ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Κάθε ημέρα  τελούνται ιερές Ακολουθίες και  πραγματοποιούνται εκδηλώσεις πνευματικού περιεχομένου.

Απόψε Παρασκευή (02/12) στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος και η σχέση με τον πατέρα. Υπέρβαση του παραδοσιακού ρόλου ή απλώς θεατής;».

Το Σάββατο (03/12) στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τις λοιμώξεις του χειμώνα και την προφύλαξη. Θα συμμετάσχουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνος και η ιατρός Αθηνά Στούπη.

Την Κυριακή (04/12) το πρωί θα γίνει bazaar ορθόδοξου χριστιανικού και παιδικού βιβλίου και στις 19:30 θα γίνει συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και ο πρωτοπρεσβ. Σπυρίδων Βασιλάκος.

Την Δευτέρα (05/12) στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί ενοριακό Αρχονταρίκι με θέμα «Εκ βαθέων» στο οποίο θα λάβουν μέρος ο διδάκτωρ θεολογίας Ηλίας Λιαμής και ο π. Δημήτριος Λινός, καθηγητής Χειρουργικής.

……………………………………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Αργυρουπόλεως απόψε Παρασκευή (02/12) στις 19:00 θα μιλήσει ο πρωτοπρεσβ. Σπυρίδων Βασιλάκος με θέμα « Η ενσάρκωση της πίστης, της προσευχής και της μετανοίας στους ανθρώπους του Θεού.

……………………………………………………………………………………………………..

Η Παράκληση της Οσίας Ευγενίας θα ψαλεί σήμερα Παρασκευή (02/12)στον Ιερό Ναό Αγίων Αθανασίου και Ευγενίας Περιστερίου στις 17:30.

……………………………………………………………………………………………………

Ιερές αγρυπνίες θα τελεσθούν το Σάββατο (03/12) το βράδυ στους Ιερούς Ναούς:

 • Ευαγγελιστρίας Πειραιώς (21:30)
 • Αγίας Βαρβάρας Ιλίου (22:00)
 • Αγίας Βαρβάρας Δάφνης (21:30)
 • Αγίας Βαρβάρας Αργυρουπόλεως (22:00).

……………………………………………………………………………………………………

Πανηγυρίζουν την Κυριακή (04/12) επί τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας οι ιεροί Ναοί:

 • Αγίας Βαρβάρας Ιλίου όπου των Ιερών Ακολουθιών θα προστεί Αρχιερέας.
 • Αγίας Βαρβάρας Αργυρουπόλεως όπου των Ιερών Ακολουθιών θα προστεί Αρχιερέας.
 • Αγίας Βαρβάρας Δάφνης.
 • Ζωοδόχου Πηγής Καλογραίζης όπου το παρεκκλήσιο τιμάται επ΄ονόματι της Αγίας Βαρβάρας και θα τελεσθούν οι Ιερές Ακολουθίες χοροστατούντος Αρχιερέως. Θα τεθεί σε προσκύνηση ιερό λείψανο της Αγίας.

………………………………………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ανακάσης σήμερα Παρασκευή στις 17:30 θα γίνει η υποδοχή ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου το οποίο θα παραμείνει προς προσκύνηση στο Ναό έως τις 8 Δεκεμβρίου.

……………………………………………………………………………………………………..

Στο σύλλογο «Επάλξεις» (Ζήνωνος 3 στην Ομόνοια)  θα μιλήσει ο θεολόγος Βασίλειος Μπαμπίλης με θέμα « Πώς θα ανορθωθεί ο άνθρωπος ως πρόσωπο και ως κοινωνία» το Σάββατο (03/12) στις 19:15.

……………………………………………………………………………………………………

Το Μυστήριο του ιερού ευχελαίου θα τελεσθεί την Κυριακή (04/12) στους Ιερούς Ναούς:

 • Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αιγάλεω στις 17:00.
 • Αγίων Πέτρου και Παύλου Πεύκης στις 17:00. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Αρχιμ. Νεκτάριο Μουλατσιώτη.

……………………………………………………………………………………………………..

Την Κυριακή (04/12) θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες ομιλίες:

 • Στη σχολή γονέων του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως στις 11:30 θα μιλήσει η εκπαιδευτικός Ευθυμία Αγγουρά για τη συνεργασία δασκάλων και γονέων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
 • Στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων παραλίας Καλυβίων θα μιλήσει στις 18:00 ο π. Σπυρίδων Ράπτης με θέμα «Χριστός γεννάται δοξάσατε».
 • Ο θεολόγος Μανώλης Μελινός θα μιλήσει το πρωί κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς.

……………………………………………………………………………………………………

Πανηγυρίζουν την Δευτέρα (05/12) επί τη μνήμη του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου οι Ιεροί Ναοί Αγίου Σάββα Βοτανικού και Τριών Ιεραρχών Νικαίας στον οποίο υπάρχει παρεκκλήσιο επ΄ονόματι του Αγίου. Θα τελεσθούν οι Ιερές Ακολουθίες την Κυριακή (04/12) το απόγευμα και την Δευτέρα (05/12) το πρωί.

…………………………………………………………………………………………………..

Ο θεολόγος Μανώλης Μελινός θα μιλήσει την Δευτέρα (05/12) το πρωί κατά την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Γαργηττού Γέρακα και την Τρίτη (06/12) το πρωί στην Ιερά Σκήτη Αγίου Τιμοθέου Γέρακα.

……………………………………………………………………………………………………..

Εορτάζει την Τρίτη (06/12) το παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου  του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Όρμου Αφροδίτης Πειραϊκής, το οποίο ανήκει στην ενορία Παναγίας ‘Ρόδον το Αμάραντον’ Χατζηκυριακείου. Την Δευτέρα (05/12) στις 16:00 θα ψαλεί Μέγας εσπερινός στο παρεκκλήσιο. Την Τρίτη (06/12) το πρωί στο Ναό της Παναγίας, θα τελεσθούν  πανηγυρική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση για τον αφανή ναύτη.

……………………………………………………………………………………………………

Ιερές αγρυπνίες επί τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού θα τελεσθούν την Δευτέρα (05/12) το βράδυ στους Ιερούς Ναούς:

Αγίου Παντελεήμονος Δραπετσώνας (20:00)

Αγίου Δημητρίου στο Κοντόπευκο Αγίας Παρασκευής (20:00)

Παναγίας Γιάτρισσας Περάματος (20:00)

Αγίων Αθανασίου και Ευγενίας Περιστερίου (20:00)

Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας (20:00)

Αγίου Νικολάου Φιλοπάππου (22:00)

Αγίου Σάββα Ηγιασμένου στα Γλυκά Νερά (20:00)

Στο Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι της Αναλήψεως στο Βύρωνα (20:00)

Στις Ιερές Μονές:

Ζωοδόχου Πηγής Βύρωνος (20:30)

Αγίων Πατέρων Σχιστού Περάματος (20:00)

……………………………………………………………………………………………………

Πανηγυρίζουν την Τρίτη (06/12) οι Ιεροί Ναοί:

Αγίου Νικολάου Φιλοπάππου.

Αγίου Νικολάου Γλυφάδας όπου θα τελεσθούν ιερές Ακολουθίες χοροστατούντος Αρχιερέως.

Αγίου Νικολάου Κ. Πατησίων.

Αγίου Νικολάου Ανακάσης.

Αγίου Νικολάου Σαλαμίνας όπου θα τελεσθούν ιερές Ακολουθίες χοροστατούντος Αρχιερέως.

Αγίου Νικολάου Χαλκίδος όπου των Ιερών Ακολουθιών θα προστεί Αρχιερέας.

Το παρεκλήσσιο Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Περιστερίου.

……………………………………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Πειραιώς  πραγματοποιείται σειρά ομιλιών με θέμα «Ένα ξεχασμένο Ευαγγέλιο, το κατά Μάρκον» από τον Γενικό Διευθυντή του Ρ/Σ μας Αρχιμ. Αυγουστίνο Θεοδωρόπουλο κάθε Δευτέρα στις 17:30-18:30. Την Δευτέρα (05/12) θα παρουσιασθεί το θέμα «Ιωάννης εν τη ερήμω. Η δράση και η μαρτυρία του Τιμίου Προδρόμου.».

……………………………………………………………………………………………………

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς πραγματοποιείται κύκλος ομιλιών με θέμα «Οι Μακαρισμοί του Κυρίου» και με υπεύθυνο τον Αρχιμ. Δανιήλ Ψωίνο κάθε Δευτέρα στις 18:00-19:00.

……………………………………………………………………………………………………

Στη σχολή γονέων του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Πειραιώς την Δευτέρα (05/12) στις 18:00 θα μιλήσει ο πρωτοπρεσβ. Βασίλειος Τσιμούρης για την οικογένεια.

……………………………………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς κάθε Σάββατο στις 18:00 λειτουργεί σχολή γονέων.

…………………………………………………………………………………………………..

Ιερό σαρανταλείτουργο τελείται κάθε πρωί μέχρι τα Χριστούγεννα στους Ιερούς Ναούς:

 • Μητροπολιτικό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς.
 • Αγίου Σπυρίδωνος, συμπολιούχου Πειραιώς.
 • Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Πειραιώς.
 • Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
 • Aγίου Νείλου Πειραιώς.
 • Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου.
 • Αγίας Σοφίας Πειραιώς.

…………………………………………………………………………………………………….

Βραδινό σαρανταλείτουργο τελείται κάθε βράδυ στις 19:00 – 21:00 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Κηφισιάς.

……………………………………………………………………………………………………

Τήν προσεχή Κυριακή (04/12) στα εξής Τμήματα της Πανελληνίου Ενώσεως  Γονέων «Η Χριστιανική Αγωγή» θα γίνουν οι ακόλουθες ομιλίες :

 • Στο Τμήμα Αγίας Παρασκευής (Χαλανδρίου 14) στις 17.30 θα πραγματοποιηθούν Εγκαίνια Έκθεσης Χριστιανικού Βιβλίου και θα μιλήσει ο Αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος Κογιώνης με θέμα «Ιησούς Χριστός · ο πολύτιμος μαργαρίτης».
 • Στο Τμήμα Ζεφυρίου (Μπουμπουλίνας 10) στις 17.00 θα μιλήσει ο Θεολόγος Ηλίας Νικολάρας με θέμα «Μελέτη στο μυστήριο των Χριστουγέννων».
 • Στο Τμήμα Καλλιθέας (Σαπφούς 77) στις 17.00 θα μιλήσει ο Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Καρακάσης με θέμα «Άγιος Ιωσήφ ο Μνήστωρ, ο σιωπηλός διάκονος του Μυστηρίου».
 • Στο Τμήμα Κυψέλης (Κύπρου 115) στις 17.30 θα μιλήσει ο Θεολόγος Αβραάμ Παναγιωτίδης με θέμα «Πόσο έτοιμοι είμαστε; Διδάγματα από τον βίο της αγίας Βαρβάρας».
 • Στο Τμήμα Νέου Ηρακλείου (Αθηνάς 28) στις 17.00 θα μιλήσει ο Θεολόγος Χρήστος Χρυσανθόπουλος με θέμα «Το ένδυμα της γης και η στολή της θεότητος». Θα προβληθεί σχετικό video.
 • Στο Τμήμα Παγκρατίου (Εκφαντίδου 5) στις 17.00 θα μιλήσει ο Αρχιμανδρίτης π. Γεννάδιος Κουτσόπουλος με θέμα «Πως θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα;».
 • Στο Τμήμα Πειραιώς (Φίλωνος 34) στις 17.30 θα πραγματοποιηθεί Επετειακή Εκδήλωση με θέμα «Μικρασία · Ορθόδοξη, Ελληνική και Μαρτυρική». Ομιλητής ο Θεολόγος Αβραάμ Κοκάλης.

……………………………………………………………………………………………………

Το Ημερολόγιο- ατζέντα του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία» για το 2023 κυκλοφορεί και είναι αφιερωμένο στους νεοφανείς αγίους του εικοστού αιώνα τους οποίους αγιοκατέταξε η Ορθόδοξη Εκκλησία δια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι οι άγιοι: Αμφιλόχιος Μακρής της νήσου Πάτμου, Σωφρόνιος του Έσσεξ, Παϊσιος ο Αγιορείτης, Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, Ιάκωβος ο Νέος ο εξ Ευβοίας, Νικηφόρος ο Λεπρός, Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, Νικόλαος ο Πλανάς.

Με καλαίσθητη και υψηλής ποιότητας εμφάνιση, το αφιέρωμα περιλαμβάνει κείμενα Ιεραρχών, θεολόγων και άλλων συγγραφέων.

Στις σελίδες του ο αναγνώστης θα βρει, επίσης, αναλυτικά το πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία» για κάθε ημέρα της εβδομάδας, αλφαβητικό εορτολόγιο και χρηστικές πληροφορίες για το πολυσχιδές ιεραποστολικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Για να προμηθευτείτε το Ημερολόγιο- ατζέντα  του Ρ/Σ «Πειραϊκή Εκκλησία» καλέστε στo 210-4122625.

……………………………………………………………………………………………………

Το φετινό φλουρί της βασιλόπιττας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς είναι ένα πραγματικό κόσμημα!

Σχεδιασμένο με έμπνευση και κομψότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φλουρί για τη βασιλόπιττα ή ως εξαιρετικής ποιότητας δώρο.

Η μία όψη εικονίζει το αστέρι της Βηθλεέμ και η άλλη φέρει το σύμβολο του Τιμίου Σταυρού με την επιγραφή «Ιησούς Χριστός Νικά».

Διατίθεται σε πολυτελές βελούδινο πουγκί σε δύο μορφές: κρεμαστό για το λαιμό και ως μπρελόκ για  κλειδιά.

Αποστέλλεται ταχυδρομικά σε όλη την Ελλάδα. Για παραγγελίες καλέστε στο 2104122625.

Φέτος το φλουρί της βασιλόπιττας είναι κόσμημα.

…………………………………………………………………………………………………

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Ο ανθρώπινος πόνος καθημερινά αυξάνεται.

Οι ανάγκες χιλιάδων συνανθρώπων μας, επιβάλλουν σε όλους εμάς που αναζητούμε με θέρμη την κοινωνία με τον Κύριο, να στηρίξουμε ο καθένας όπως μπορεί τον εμπερίστατο αδελφό μας. Κάποιοι συνάνθρωποι μας στερούνται ακόμη και τα πιο απλά αγαθά. Αυτά τα Χριστούγεννα ,ας γίνουν τα δικά μας χέρια, η παρηγοριά και η ανακούφιση για τους ανήμπορους ηλικιωμένους μας, τους ασθενείς αδελφούς μας, τις πολύτεκνες οικογένειες, τα ορφανά παιδιά που περιμένουν καρτερικά την δική μας βοήθεια. Στήριξε και εσύ μια οικογένεια που έχει ανάγκη. Ένα δέμα αγάπης αυτά τα Χριστούγεννα, ας είναι το δικό σου.

Όσοι ενισχύουν το πολυσχιδές φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, θα λαμβάνουν ως αντίδωρον για την προσφορά τους,  το εγκόλπιο ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς που για το 2023 είναι αφιερωμένο στις ιερές εικόνες της Παναγίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2104118646.

Αριθμός Λογαριασμού:

191/29600870

I-BAN:

GR 1601101910000019129600870

Swift Code: ETHNGRAA

Τράπεζα: Εθνική

……………………………………………………………………………………………………..

Προσκυνηματική εκδρομή στη Πελοπόννησο διοργανώνει ο Ρ/Σ «Πειραϊκή Εκκλησία» από 27-30 Δεκεμβρίου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν στις Ιερές Μονές  Αγίας Λαύρας, Ζωοδόχου Πηγής Βελανιδιάς, Παναγίας Σκαφιδιάς, Παναγίας Κρεμαστής , Παναγίας Μαλεβής, στους Ιερούς Αγίου Ανδρέου Πατρών και Υπαπαντής του Κυρίου Καλαμάτας. Θα επισκεφθούν, επίσης, τα Καλάβρυτα, την Αρχαία Ολυμπία, την Τρίπολη και την Κουρούτα .

Ο Ρ/Σ «Πειραϊκή Εκκλησία» διοργανώνει, επίσης, προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους από 26-30 Ιανουαρίου 2023 όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ιδιαίτερη ευλογία να προσκυνήσουν στα μέρη όπου έζησε και θαυματούργησε ο Ιησούς Χριστός:  στον πανίερο Ναό της Αναστάσεως, στη Γαλιλαία, τη Βηθλεέμ, τον Ιορδάνη ποταμό, την Ιεριχώ, τη Λαύρα του Αγίου Σάββα, στο Όρος Θαβώρ, την παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Περισσότερες πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής 2104118602.

……………………………………………………………………………………………………

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς καθημερινά, προς εξυπηρέτηση των εργαζομένων, τελείται Θεία Λειτουργία από τις 06:40 έως τις 08:30.

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς οι Ιερές Παρακλήσεις τελούνται ως εξής:

Κάθε Δευτέρα στις 11:00 τελείται η παράκληση των Αρχαγγέλων Ταξιαρχών και μετά τον Εσπερινό η παράκληση των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Κάθε Τρίτη στις 11:00 τελείται η παράκληση του Τιμίου Προδρόμου και μετά τον Εσπερινό η παράκληση του Αγίου Φανουρίου.

Κάθε Τετάρτη στις 11:00 τελείται ο Μικρός Παρακλητικός Κανόνας  της Παναγίας και μετά τον Εσπερινό τελείται η παράκληση του Αγίου Παρθενίου επισκόπου Λαμψάκου, προστάτου των καρκινοπαθών.

Κάθε Πέμπτη στις 11:00 τελείται η παράκληση των Αγίων Αποστόλων και μετά τον Εσπερινό η παράκληση της Παναγίας Τριχερούσας. Ακολουθεί ομιλία από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Παναγιώτου με θέμα το πρόσωπο της Παναγίας.

Κάθε Παρασκευή στις 11:00 τελείται η παράκληση του Τιμίου Σταυρού και μετά τον Εσπερινό η παράκληση του Αγίου Λουκά του Ιατρού.

Κάθε Πέμπτη πρωί  τελείται Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά του πνευματικού κέντρου της ενορίας.

……………………………………………………………………………………………………..

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς κάθε Τετάρτη στις 19:30 και κάθε Παρασκευή στις 21:00 τελείται νυκτερινή Θεία Λειτουργία.

Κάθε Παρασκευή στις 11:00 τελείται το Μυστήριο του ιερού ευχελαίου και κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα τελείται ιερό ευχέλαιο στις 11:00 και στις 20:00.

………………………………………………………………………………………………………..

Στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Πειραιώς ψάλλονται οι Παρακλήσεις:

Του Αγίου Σπυρίδωνος κάθε Δευτέρα στις 17:00 (μετά τον Εσπερινό).

Της Παναγίας Μεγαλόχαρης κάθε Παρασκευή στις 17:00( μετά τον Εσπερινό).

………………………………………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς κάθε Τετάρτη απόγευμα, μετά τον Εσπερινό, ψάλλεται η Παράκληση στην Παναγία Βηματάρισσα. Κάθε Κυριακή στις 18:30 ψάλλεται η Παράκληση στον Άγιοι Λουκά, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως, τον Ιατρό.

………………………………………………………………………………………………………

Ιερά αγρυπνία τελείται κάθε Σάββατο το βράδυ στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

………………………………………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νείλου Πειραιώς κάθε Τρίτη στις 11:00 τελείται η Παράκληση στον Ταξιάρχη. Κάθε Παρασκευή, στις 17:00, μετά την Ακολουθία του Εσπερινού, ψάλλεται η Παράκληση στην Παναγία Παντάνασσα.

………………………………………………………………………………………………………

Η Παράκληση του Αγίου Παρθενίου ψάλλεται κάθε Τετάρτη στις 17:00 στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Πειραιώς.

……………………………………………………………………………………………………..

Στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας τελούνται οι εξής Ιερές Ακολουθίες:

Κάθε Δευτέρα στις 18:00 τελείται Παράκληση στην Παναγία την Ιεροσολυμίτισσα και διαβάζεται Ευχή για άτεκνα ζευγάρια.

Κάθε Τετάρτη στις 12:00 τελείται το μυστήριο του ιερού Ευχελαίου.

Κάθε Πέμπτη στις 18:00 τελείται Παράκληση στους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη και πραγματοποιείται προσκύνηση των ιερών λειψάνων των προαναφερθέντων αγίων και των Αγίων Μεθοδίας της εν Κιμώλω, Αγάθωνος και των εν  Ραϊθώ αναιρεθέντων.

………………………………………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Πειραιώς  πραγματοποιείται σειρά ομιλιών με θέμα «Ένα ξεχασμένο Ευαγγέλιο, το κατά Μάρκον» από τον Γενικό Διευθυντή του Ρ/Σ μας Αρχιμ. Αυγουστίνο Θεοδωρόπουλο κάθε Δευτέρα στις 17:30-18:30.

……………………………………………………………………………………………………

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς πραγματοποιείται κύκλος ομιλιών με θέμα «Οι Μακαρισμοί του Κυρίου» και με υπεύθυνο τον Αρχιμ. Δανιήλ Ψωίνο κάθε Δευτέρα στις 18:00-19:00.

……………………………………………………………………………………………………..

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς στις 18:00 τελούνται οι ακόλουθες Παρακλήσεις:

 • Των Αγίων Εφραίμ και Φανουρίου κάθε Δευτέρα
 • Της Αγίας Βαρβάρας κάθε Τρίτη
 • Της Θεοτόκου κάθε Τετάρτη
 • Του Αγίου Δημητρίου κάθε Πέμπτη .

…………………………………………………………………………………………………..

Το Μυστήριο του ιερού ευχελαίου τελείται κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

…………………………………………………………………………………………………..

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Καμινίων τελούνται οι ακόλουθες Παρακλήσεις:

 • Του Ταξιάρχη Πανορμίτη κάθε Δευτέρα στις 17:00
 • Του Αγίου Ελευθερίου κάθε Τετάρτη στις 17:00

…………………………………………………………………………………………………

Δεύτερη Θεία Λειτουργία  τελείται κάθε Κυριακή στους Ιερούς Ναούς:

 • Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς στις 10:15.
 • Ευαγγελιστρίας Πειραιώς στις 10:30
 • Αγίου Βασιλείου Πειραιώς στις 10:30
 • Αγίου Δημητρίου Πειραιώς στις 10:00
 • Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως.
 • Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου.
 • Αγίου Κωνσταντίνου Κολωνού.
 • Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου.
 • Στο παρεκκλήσιο Παμμεγίστων Ταξιαρχών της ενορίας Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού(Ελ. Βενιζέλου 59Α).

……………………………………………………………………………………………………

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς πραγματοποιούνται συνάξεις με θέμα «Ταξιδεύοντας στο αχανές πέλαγος του Ψαλτηρίου» και υπεύθυνο τον Αρχιμ. Δανιήλ Ψωίνο κάθε Σάββατο στις 19:15-20:15.

……………………………………………………………………………………………………

Συνεχίζουν τη λειτουργία τους Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς τα οποία καλούν τους μαθητές, μικρούς και μεγάλους, σε ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό ταξίδι που θα τους προσφέρει γνώσεις, εμπειρίες και βιώματα απαραίτητα για την ολόπλευρη πνευματική, ψυχική και σωματική καλλιέργειά τους και για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ταλέντων τους. Τα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς προσφέρουν μια ολοκληρωμένη πρόταση ελληνορθόδοξης παιδείας με επιπλέον ώρες διδασκαλίας, μετασχολικό φροντιστηριακό μάθημα στο λύκειο, ενσωματωμένο φροντιστηριακό μάθημα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, εκμάθηση τριών ξένων γλωσσών με φροντιστηριακή μορφή, πιστοποίηση πληροφορικής.

Τα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς έχουν την πεποίθηση ότι οι μαθητές πρέπει:

 • Να αναπτύσσουν ελεύθερο δημοκρατικό ήθος, καλλιεργώντας την πειθαρχημένη σκέψη.
 • Να έχουν υπευθυνότητα και να μη συγκινούνται από ουτοπικά συνθήματα.
 • Να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων, αναγνωρίζοντας τις υποχρεώσεις τους.
 • Να καλλιεργούν το πνεύμα της ευσυνείδητης πειθαρχίας και αυτοπειθαρχίας.
 • Να επιλύουν τις διαφορές τους με γόνιμο διάλογο.
 • Να είναι εργατικοί, να αναπτύσσουν συλλογικό πνεύμα και να κινούνται στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας

Τα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς περιλαμβάνουν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Βρεφονηπιακό Σταθμό, Παιδικό Σταθμό, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) και  παρέχουν στους μαθητές ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις, μέσα σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον

Διαθέτουν υπερσύγχρονες, ανακαινισμένες εγκαταστάσεις με άρτια εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας, διαδραστικούς πίνακες αλλά και εργαστήρια

Τα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στηρίζονται στην παράδοση και επενδύουν στο μέλλον

Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν:

Σχετικά με τον Παιδικό Σταθμό και το Νηπιαγωγείο στον τηλεφωνικό αριθμό 2104634113 και για το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο στον τηλεφωνικό αριθμό 2104610915.

…………………………………………………………………………………………………

Το Κέντρο Επιμορφώσεως Βυζαντινής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως  Πειραιώς συνεχίζει την λειτουργία του. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από τις 17:00 έως τις 21:00, από Δευτέρα έως Παρασκευή, με τμήμα ψηφιδωτού κάθε Πέμπτη, καθώς και παιδικά τμήματα κάθε Παρασκευή για μαθητές δημοτικού, και Σάββατο για μαθητές γυμνασίου. Οι διαλέξεις της Παρασκευής  είναι ελεύθερες και στο κοινό πέραν των σπουδαστών της σχολής. Περισσότερες πληροφορίες στο 2104536204

…………………………………………………………………………………………………..

Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, ένα υπερσύγχρονο Μουσικό Ίδρυμα υψηλών προδιαγραφών με μακρά καλλιτεχνική παιδεία και γνώση, συνεχίζει την λειτουργία του και οι εγγραφές πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Διδάσκονται όλα τα τμήματα κλασσικής, παραδοσιακής, βυζαντινής, λαϊκής  και σύγχρονής μουσικής, Ανώτερα Θεωρητικά, Κλασσικό και Σύγχρονο Τραγούδι, Φωνητική και Ορθοφωνία, Μουσική Προπαιδεία και Μουσικοκινητική και γίνεται προετοιμασία για τα Μουσικά Σχολεία και Μουσικά Πανεπιστήμια.

Διδάσκουν καταξιωμένοι Καθηγητές, Μουσικολόγοι και Μουσικοπαιδαγωγοί .

Διδάσκονται όλα τα μουσικά όργανα.

Τμήματα: Κλασσικά, παραδοσιακά, μοντέρνα.

Τμήμα βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής.

Τμήμα κλασσικού και σύγχρονου τραγουδιού.

Τμήμα φωνητικής και ορθοφωνίας για τραγουδιστές και ηθοποιούς.

Τμήμα φωνητικής και ορθοφωνίας για ιεροψάλτες και ιερείς.

Τμήμα μουσικοκινητικής αγωγής για παιδιά και εφήβους .

Τμήμα προετοιμασίας για μουσικά σχολεία και πανεπιστήμια.

Πτυχία και διπλώματα αναγνωρισμένα από το κράτος.

Εγγραφές καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

Από φέτος λειτουργεί Τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής για παιδιά και εφήβους με υπεύθυνο  τον Νευροεπιστήμονα Ιατρό και Μουσικοπαιδαγωγό Άρη Βαλέρη.

Πληροφορίες: Μπούρμπαχη 24 Αγία Σοφία – Πειραιά. Τηλέφωνο: 213 – 025 70 07.

…………………………………………………………………………………………………..

ΙΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ.

Το Μυστήριο του ιερού ευχελαίου τελείται κάθε Τετάρτη στις 17:30 στον ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Περιστερίου.

…………………………………………………………………………………………………..

Τελούνται Ιερές Παρακλήσεις:

 • Του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου τελείται κάθε Σάββατο στις 18:30 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου δήμου Αχαρνών (Μενίδι).
 • Της Παναγίας Σαϊντανάγια στον Ιερό Ναό Αγίων Ακινδύνων στο δήμο Αγίου Αναργύρων κάθε Πέμπτη απόγευμα.
 • Του Αγίου Φανουρίου κάθε Τετάρτη στις 17:30 στον Ιερό Ναό Εσταυρωμένου Κολοκυνθούς.
 • Της Παναγίας «Φοβερά Προστασία» στον ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χαλανδρίου κάθε Τετάρτη απόγευμα.
 • Των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο φερώνυμο παρεκκλήσιο στο Περιστέρι κάθε Τρίτη στις 17:30.
 • Της Θεοτόκου στον ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού κάθε Τετάρτη στις 17:30. Ακολουθεί σειρά ομιλιών με θέμα «Οι γυναίκες Αγίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας».

…………………………………………………………………………………………

Κάθε Δευτέρα στις 16:30 πραγματοποιούνται στον Ι.Ν. Οσίου Μελετίου Σεπολίων ομιλίες από τον Δρ. Αρχιμ. Δημήτριο Καλημέρη με θέμα: “Ερμηνευτικές προσεγγίσεις στην Καινή Διαθήκη.”

 

Κοινοποιήστε:


Η “Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM” στηρίζεται στην δική σας αγάπη!

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν υπάρχει ειδικός λογαριασμός της Ιερά Μητροπόλεως Πειραιώς για το ραδιοφωνικό μας σταθμό.