Δελτίο Εκκλησιαστικών Ανακοινώσεων: ΤΡΙΤΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Συνέρχεται από σήμερα Τρίτη 11/12 έως και την Πέμπτη 13/12 στο Συνοδικό Μέγαρο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

………………………………………………………………………………………….

Η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς εορτάζει με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια  τη μνήμη του πολιούχου και εφόρου της Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς, σήμερα Τρίτη 11/12 στις 18:30 θα ψαλεί Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Στις 21:00 θα ψαλεί Ιερά Παράκληση και στις 24:00 θα αρχίσει η τέλεση ολονύκτιας ιεράς Αγρυπνίας.

Αύριο Τετάρτη 12/12 το πρωί θα ψαλεί ο  Όρθρος και στη συνέχεια θα τελεσθεί Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου  συμπαραστατουμένου υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου και Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί πάνδημος λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου. Στις 18:00 θα ψαλούν η ακολουθία του εσπερινού και ο παρακλητικός κανόνας του Αγίου Σπυρίδωνος. Την Πέμπτη(13/12) το πρωί θα τελεστεί μεθέορτος Θεία Λειτουργία.

……………………………………………………………………………………….

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς την Κυριακή 16/12 το πρωί στη Θεία Λειτουργία θα ιερουργήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ και θα τελεσθεί η ενθρόνιση της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Πειραιώτισσας, της σώτειρας των ναυτικών και ναυτιλομένων, της προστάτιδος της ναυτοσύνης. Η ευρεθείσα εικόνα είναι κτήμα του Ναού και χρονολογείται από το 1904.

……………………………………………………………………………………….

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών πραγματοποιούνται έως τις 20/12  εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Ελευθερίου. Στο Ναό τίθενται σε προσκύνηση η ιερά εικόνα της Παναγίας Κοσμοσώτειρας και ιερά λείψανα του Αγίου Ελευθερίου. Καθημερινά στο Ναό τελούνται ιερές Ακολουθίες και πραγματοποιούνται ομιλίες πνευματικού περιεχομένου. Σήμερα Τρίτη 11/12  στις 19:00 θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Κρουσταλλάκης με θέμα «Οσίου Γέροντος Εφραίμ του  Κατουνακιώτη. Παιδαγωγική και θεολογία της ερήμου».

………………………………………………………………………………………

Η Παράκληση του Αγίου Νεκταρίου θα ψαλεί στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου

στην Άνω Γλυφάδα σήμερα Τρίτη 11/12 στις 16:30.

……………………………………………………………………………………….

Ιερές αγρυπνίες επί τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος θα τελεσθούν απόψε Τρίτη 11/12 στους Ιερούς Ναούς:

 • Αγίας Αικατερίνης Καστέλας 21:00.
 • Αγίου Γεωργίου Σαλαμίνας 20:30.
 • Αγίου Γεωργίου Περάματος 20:30.
 • Αγίου Σπυρίδωνος Αιγάλεω 21:00.
 • Εσταυρωμένου Κολοκυνθούς 19:30.
 • Αγίου Τρύφωνος Κολωνού 19:30.
 • Αγίου Ελευθερίου Άρεως-Γκύζη 20:00.
 • Αγίων Αθανασίου και Ευγενίας Περιστερίου 20:00.
 • Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου 20:00.
 • Τιμίου Σταυρού Χολαργού 20:00.
 • Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπάτων.
 • Αγίας Κυριακής Σπάτων.
 • Παναγίας Ρόμβης στο Σύνταγμα 20:00.
 • Αγίου Φιλίππου Θησείου 20:00.
 • Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών 21:30.
 • Αγίων Παύλου και Δημητρίου Γλυφάδας 21:00.
 • Αγίου Ευθυμίου Κανταρέ Κορίνθου 21:00.
 • Παναγίας Οδηγήτριας Σουβάλα Χαλκίδας 20:00.
 • Μεταμορφώσεως Κορίνθου 20:30.
 • Στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου στη Στέγη γερόντων του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Αττικής.

 

Στις Ιερές Μονές:

 • Αγίας Αικατερίνης Παλλήνης.
 • Αγίου Νεκταρίου στην Άνω Γλυφάδα.
 • Ζωοδόχου Πηγής Βύρωνος 21:00.

……………………………………………………………………………………….

Ιερά αγρυπνία θα τελεσθεί, επίσης, απόψε 11/12 στον Ιερό Ναό των Εκπαιδευτηρίων της Ριζαρείου Σχολής στο Χαλάνδρι χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διαυγείας κ. Αλεξίου.

……………………………………………………………………………………….

Εορτάζουν, επίσης, αύριο Τετάρτη 12/12 οι Ιεροί Ναοί:

 • Αγίου Σπυρίδωνος Νέας Ιωνίας όπου στις Ιερές Ακολουθίες θα προστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ.
 • Αγίου Σπυρίδωνος Σταδίου.
 • Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πλάκα όπου των Ιερών Ακολουθιών θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος.
 • Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στην Κηπούπολη Περιστερίου.

Θα τελεσθούν οι Ιερές Ακολουθίες σήμερα Τρίτη 11/12 το απόγευμα και την Τετάρτη 12/12 το πρωί.

……………………………………………………………………………………….

Πανηγυρίζει, επίσης, ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Ν. Κηφισιάς, το παρεκκλήσιο του οποίου τιμάται επ΄ ονόματι του Αγίου Σπυρίδωνος. Σήμερα Τρίτη 11/12 στις 18:00 θα γίνει η υποδοχή ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του Ιατρού, από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας κ. Κυρίλλου. Στις 20:00 θα ψαλεί η Παράκληση του Αγίου Λουκά. Αύριο Τετάρτη 12/12 το πρωί θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία. Στις  17:30 θα ψαλεί η Παράκληση του Αγίου Λουκά. Στις 18:30 θα μιλήσει ο π. Δημήτριος Κρουσταλλάκης για τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό. Στις 19:30 θα τελεσθεί βραδινή Θεία Λειτουργία.

…………………………………………………………………………………….

Σήμερα Τρίτη 11/12 θα γίνουν οι ακόλουθες ομιλίες:

 • Στη σχολή γονέων του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Δραπετσώνας στις 18:00 θα μιλήσει η παιδοψυχολόγος Καλλιόπη Κόλλια με θέμα «Η ματαίωση των επιθυμιών μας και η κρίση ταυτότητας στην Ελλάδα της κρίσης. Υπάρχουν διέξοδοι;».
 • Στη σχολή γονέων του Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Πειραιώς στις 18:00 θα μιλήσει η ιατρός Καλλιόπη Βοϊατζή για τη θέση του παππού και της γιαγιάς μέσα στην οικογένεια.
 • Στον ‘Πειραϊκό Φάρο’( Πραξιτέλους 173 στον Πειραιά) στις 18:30 θα μιλήσει ο πολιτικός μηχανικός Ευάγγελος Πέππας για τον Άγιο Σπυρίδωνα, πολιούχο Πειραιώς.
 • «Περί υπερηφάνειας» είναι το θέμα που θα παρουσιάσει ο κ. Ιωάννης Κυριάκος στις 18:00 στην Ορθόδοξη Χριστιανική Γωνιά (Κάνιγγος 12 στην Αθήνα).

………………………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει» την Τετάρτη 12/12 στις 19:00 θα ψαλεί η Παράκληση στην Παναγία Βηματάρισσα και στη συνέχεια, θα μιλήσει ο Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκης με θέμα «Η αγάπη στο παιδί».

……………………………………………………………………………………….

Ιερές αγρυπνίες θα τελεσθούν  την Τετάρτη 12/12 το βράδυ επί τη μνήμη του Αγίου Ευστρατίου στους Ιερούς Ναούς:

 • Αγίου Νείλου Καλλιπόλεως 20:30.
 • Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μάτι 20:30.
 • Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών 21:30.
 • Νυκτερινή Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου στην Άνω Γλυφάδα 22:00.

……………………………………………………………………………………….Την Τετάρτη 12/12 θα γίνουν οι ακόλουθες ομιλίες:

 • «Οικογένεια, μια μεγάλη αγκαλιά» είναι το θέμα της ομιλίας που θα παρουσιάσει η πρεσβυτέρα Βαρβάρα Μεταλληνού στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Βύρωνος στις 17:30.
 • Το θέμα «Όροι και όρια στη δομή της χριστιανικής οικογένειας» θα αναπτύξει ο Αρχιμ. Χριστόδουλος στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Περάμου στις 19:00.
 • Στον Ιερό Ναό Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου στις 17:30 θα ψαλεί η Παράκληση στην Θεοτόκο και στη συνέχεια, θα γίνει ομιλία με θέμα «Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας».
 • Στη Χριστιανική Ένωση Εργαζομένης Νεολαίας (Γ΄ Σεπτεμβρίου 11 στην Αθήνα) θα μιλήσει στις 18:30 ο π. Βασίλειος Μπλάνας με θέμα «Θεία Ευχαριστία, Θεία Κοινωνία».
 • Στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών θα μιλήσει στις 19:00 ο Αρχιμ. Ανδρέας Κονάνος.

………………………………………………………………………………………

Κάθε Τρίτη ψάλλονται οι ακόλουθες Παρακλήσεις:

Στον Μητροπολιτικό  Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς στις  17:00 η Παράκληση στους Αγίους Κυπριανό και Ιουστίνη.

Στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Ζαννείου Ορφανοτροφείου η Παράκληση στην Αγία Βαρβάρα στις 16:30.

Στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου η Παράκληση στη Θεοτόκο  στις 17:00.Ακολουθεί ομιλία από τον π. Τύχωνα Κουτσουφιό.

………………………………………………………………………………………

Εορταστική εκδήλωση για τα Χριστούγεννα διοργανώνει ο Τομέας Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στις 18:30 στον ‘Πειραϊκό Σύνδεσμο’ (Αίθουσα Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη). Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος οι νεανικές χορωδίες από τις ενορίες της Μητροπόλεως με επίκαιρο μουσικό πρόγραμμα.

………………………………………………………………………………………

Στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας τελούνται καθημερινά στις 17:00 η Ακολουθία του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνα του Αγίου Φανουρίου.

Κάθε Δευτέρα τελούνται στις 17:00 ο εσπερινός και η Παράκληση  της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας με ειδική ευχή υπέρ ατέκνων ζευγαριών.

Κάθε Τετάρτη στις 12:00 τελείται ιερό ευχέλαιο.

Κάθε Πέμπτη στις 17:00 τελούνται ο εσπερινός και η Παράκληση στους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη και τίθεται σε προσκύνηση ιερό λείψανο τους.

………………………………………………………………………………………….

Η Δωροέκθεση –Στέκι Αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς  λειτουργεί και φέτος στο ισόγειο της οδού Κολοκοτρώνη 85, πλησίον του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς με σκοπό την ενίσχυση και στήριξη του φιλανθρωπικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας. Είναι ανοικτή κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο από τις 10:00-15:00, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10:00-15:00 και από τις 17:00-20:00 ενώ την Κυριακή είναι ανοικτή από τις 11:00-14:00.

Επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες μπορούν να προσφέρουν καινούργια είδη  τα οποία στη συνέχεια πωλούνται και τα έσοδα  διατίθενται  για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Μητροπόλεως. Η παραλαβή των προσφορών συνεχίζεται και πραγματοποιείται στους χώρους της Δωροέκθεσης.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 – 41 22 625.

……………………………………………………………………………………….

Ασθενείς συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται και χρειάζονται  επειγόντως αίμα και αιμοπετάλια καθώς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Όποιος μπορεί να βοηθήσει, παρακαλείται να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς του Σταθμού μας 210-4118602 και -640.

………………………………………………………………………………………….

Η ανανεωμένη σελίδα του Ραδιοφωνικού Σταθμού ‘Πειραϊκή Εκκλησία’ στο διαδίκτυο είναι γεγονός. Με καλαίσθητη εμφάνιση και δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι φιλική στο χρήστη και να παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για  την ιστορία του Σταθμού, το πρόγραμμα των εκπομπών, τις εκκλησιαστικές ανακοινώσεις, τις προσκυνηματικές εκδρομές, τα νέα και τις δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, τον Σύλλογο Φίλων του Ραδιοφωνικού Σταθμού ‘Πειραϊκή Εκκλησία», το περιοδικό ‘Πειραϊκή Εκκλησία’. Μπορείτε κι εσείς να επισκεφθείτε και να περιηγηθείτε στη σελίδα του Σταθμού μας στο www.peradio.com

………………………………………………………………………………………….

Προσκυνηματική εκδρομή στα Ιωάννινα και το Μέτσοβο διοργανώνει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός «Πειραϊκή Εκκλησία» από τις 2 έως τις 5 Ιανουαρίου 2019. Οι συμμετέχοντες θα έχουν  την ευκαιρία να επισκεφθούν τις ιερές Μονές Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου και Παναγίας Ντουραχάνης, την Πινακοθήκη Αβέρωφ,  το μουσείο Βρέλλη με τα κέρινα ομοιώματα, τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μετσόβου.

Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής 210-4118602.

…………………………………………………………………………………………

Με σκοπό την παροχή μουσικής εκπαίδευση υψηλής ποιότητας για παιδιά και ενήλικες, η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς δημιούργησε το Ωδείο όπου  διδάσκονται όλα τα  μουσικά όργανα κλασσικής, σύγχρονης, παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής.

Ξεκίνησαν επίσης μαθήματα χορωδίας γυναικών και παραδοσιακού τραγουδιού. Υπάρχουν τμήματα μουσικής προπαιδείας, ανώτερα θεωρητικά, θεωρητικά ευρωπαϊκής,  παρέχεται η δυνατότητα προετοιμασίας για μουσικά πανεπιστήμια, ενώ  υπάρχουν χορωδία και ορχήστρα. Τα πτυχία είναι αναγνωρισμένα από το κράτος.

Παράλληλα λειτουργεί και φέτος η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς η οποία είναι αναγνωρισμένη από το κράτος.

Πληροφορίες δίνονται στο 213-0363228 από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 18:00-20:00.

………………………………………………………………………………………….

Στο Κέντρο Επιμορφώσεως Βυζαντινής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς  διδάσκονται  σχέδιο, χρώμα, κατασκευή φορητών εικόνων, τοιχογραφιών και ψηφιδωτών ενώ υπάρχουν και θεωρητικά μαθήματα: Ιστορία  Τέχνης, Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, θεολογία των εικόνων, θεωρία συντήρησης και νέων υλικών.  Η Φοίτηση είναι  τριετής και υποχρεωτική.

Λειτουργεί, επίσης, τμήμα για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-4536204, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις  17:00 – 21:00.

………………………………………………………………………………………….

Στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, πραγματοποιούνται εγγραφές καθ΄ολη τη διάρκεια του χρόνου οι οποίες αφορούν σε  όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Παιδικός Σταθμός- Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και πραγματοποιούνται καθημερινά στη γραμματεία των Εκπαιδευτηρίων. Τηλέφωνο επικοινωνίας 210-4610915.

………………………………………………………………………………………

Στο πλαίσιο του Κοινωνικού της έργου, η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς δημιούργησε Συμβουλευτικό Κοινωνικό Ιατρείο. Στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και περιλαμβάνει τις ειδικότητες Παθολογία, Καρδιολογία και Ψυχιατρική. Για πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 210 4125619.

Κοινοποιήστε:


Η “Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM” στηρίζεται στην δική σας αγάπη!

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν υπάρχει ειδικός λογαριασμός της Ιερά Μητροπόλεως Πειραιώς για το ραδιοφωνικό μας σταθμό.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

 • Βούλγαρη 48 Πειραιάς
 • 210 4118602 , 210 4118640
 • info [at] peradio [dot] com
 • www.peradio.com

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο newsletter για να ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα και τις δράσεις του Ραδιοφωνικού μας Σταθμού.
ΕΓΓΡΑΦΗ