Blog

Ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε στην τοπική μας Εκκλησία σήμερα Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 η μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου, εορτή κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς το πρωί εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ.Χρυσοστόμου και στην συνέχεια τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικαίας κ.Αλεξίου και συνιερουργούντων  των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κορίνθου κ.Διονυσίου, Μεσσηνίας κ.Χρυσοστόμου, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.Γαβριήλ, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Χριστιανουπόλεως κ.Προκοπίου, Ευρίπου κ.Χρυσοστόμου και του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Παρέστει συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαϊδος κ.Εμμανουήλ.

Προ της Απολύσεως τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους μακαριστούς Πρωθιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπους Δαμασκηνό, Σεραφείμ και Χριστόδουλο.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους “για την προσευχητική διακονεία και συνέργεια” στον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Σεραφείμ, καθώς και τους παρισταμένους, τον κλήρο και το λαό ευχόμενος σε όλους υγεία και προκοπή.

Παρέστησαν: η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Βουλευτής κ.Χριστόφορος Μπουτσικάκης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ.Γιάννης Μώραλης, ο Α΄ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος  Αντιναύαρχος Νικόλαος Ισάκογλου, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Σκανδάλης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ομίλου Alter Ego Media (Mega, «ΤΟ ΒΗΜΑ», «ΤΑ ΝΕΑ», One Channel, In.gr) κα Φωτεινή Υψηλάντη, ο Αντιδήμαρχος προσόδων και εμπορίου κ.Γρηγόρης Καψοκόλης, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Καταναλωτών Ελλάδος κ.Μιχάλης Τσιφάκης, η Διευθύντρια του Γηροκομείου Πειραιώς κα Ευαγγελία Κονταξή, η Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς κα Ιωάννα Κονίδη και οι Διευθυντές  κα Κέλλυ Κούβαρη Γενική Διευθύντρια και Γυμνασιάρχης, κα Μαρία Τυράσκη Διευθύντρια Βρεφονηπιακού Σταθμού, Παιδικού Σταθμού – Νηπιαγωγείου, κ.Γιάννης Γρηγοράκης Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου, κα Μυρσίνη  Σφαιρίδου Διευθύντρια Λυκείου και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς κ.Παναγιώτης Χαρατζόπουλος

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Διευθυντής του περιοδικού «Πειραϊκή Εκκλησία» πρωτοπρεσβύτερος π.Μιλτιάδης Ζέρβας, ο οποίος, αναφέροντας πως η γιορτή είναι «μεγάλο δώρο του Θεού στους ανθρώπους», υπογράμμισε ότι «σήμερα που δοκιμαζόμαστε, σήμερα που αγωνιούμε, σήμερα που ασθενούμε, καλούμαστε να γιορτάσουμε. Καλούμαστε να γεμίσουμε τη ζωή μας με νόημα και σημασία, με ευφροσύνη και χαρά».

«Αφορμή μας δίδει ένα πρόσωπο, ένας Άγιος της Εκκλησίας, ένας Ιεράρχης, ένας Ιερομάρτυρας», συμπλήρωσε ο π.Μιλτιάδης και μιλώντας για τον βίο του Αγίου Σεραφείμ Επισκόπου Φαναρίου επεσήμανε πως «έζησε σε μία εποχή δύσκολη και ζοφερή» όπου «απώτερος σκοπός του κατακτητή ήταν να αφομοιώσει σταδιακά του Ρωμιούς».

«Μονάχα ένας τρόπος υπήρχε: να αρνηθεί την πίστη του, να αρνηθεί το πρόσωπο του Ιησού Χριστού», σημείωσε περιγράφοντας τις μεθόδους των Τούρκων προς αυτή την κατεύθυνση. «Μα ο Θεός δεν εγκατέλειψε το λαό του. Δεν επέτρεψε τον αφανισμό. Έστειλε τους δικούς του ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα στο δοκιμαζόμενο Γένος ως Άγγελοι και προφήτες, ως διδάσκαλοι και θεραπευτές, ως μάρτυρες και ομολογητές. Έστειλε ο Θεός στην Εκκλησία Του τους Νεομάρτυρες», τόνισε μιλώντας για ανθρώπους καθημερινούς που «σε κάποια δύσκολη περίσταση τους ζητήθηκε από τους Τούρκους να αρνηθούν το Χριστό για να σώσουν τη ζωή τους».

Κάνοντας λόγο για «τα φρικτά μαρτύρια, τους βασανισμούς τους πόνους» και τις κακουχίες που υπέστη ο Άγιος Σεραφείμ «για το Χριστό που αγάπησε από τα βάθη της υπάρξεώς του» υπογράμμισε πως ο Θεός χάρισε στο υπόδουλο Γένος «έναν μεγάλο Άγιο, προστάτη και έφορο και συμπαραστάτη στον αγώνα να μη χάσουν τον εαυτό τους, στο αγώνα να μην απωλέσουν την Ελληνική τους ταυτότητα, στον αγώνα για την ελευθερία ο οποίος είχε ήδη ξεκινήσει».

Φτάνοντας στο σήμερα και την συγκυρία των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής επαναστάσεως ανέφερε πως «ο κίνδυνος της αφομοίωσής μας παραμένει υπαρκτός». «Σταδιακά λησμονούμε το ποιοι είμαστε και γι’ αυτό  δε ξέρουμε που πηγαίνουμε», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως «ως Χριστιανοί στρεφόμαστε προς το Θεό και τον παρακαλούμε… να μας δώσει και σήμερα ανθρώπους δικούς Του για να μας αφυπνίσουν, για να μας καθοδηγήσουν, για να μας ελευθερώσουν, για να μας αγιάσουν».

Τέλος απευθυνόμενος στον σημερινό εορτάζοντα πνευματικό μας πατέρα, Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ ευχήθηκε να τον αξιώνει ο Θεός να υπηρετεί την Εκκλησία «με σοφία και διάκριση, με θάρρος και σύνεση, με ευαισθησία και αγάπη». «Στο πρόσωπό σας διακρίνουμε έναν άνθρωπο του Θεού, έναν μιμητή του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ που με ταπεινό τρόπο ακολουθεί το δρόμο του δικού του μαρτυρίου, το δρόμο της θυσίας για το ποίμνιό του», κατέληξε.

Χθες Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 κατά την διάρκεια του Εσπερινού που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Πειραιώς, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.Δανιήλ, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Προικοννήσου κ.Ιωσήφ, Κορωνείας κ.Παντελεήμονος, Σύρου κ.Δωροθέου, Γλυφάδας κ.Αντωνίου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.Αθηναγόρα, Μεγάρων κ.Κωνσταντίνου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ.Φιλοθέου και του οικείου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Κατά την σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ τόνισε πως τιμώντας τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως δεν υπάρχει σπουδαιότερη και ιερότερη δυνατότητα εορτασμού από την μνήμη των Αγίων ενδόξων Νεομαρτύρων, γιατί το αίμα τους «πότισε το δέντρο της πνευματικής μας ιδιοπροσωπίας και διακράτησε την αυτοσυνειδησία μας και την πίστη μας στα τέσσερα αυτά μαύρα ατελείωτα εκατόχρονα της σκλαβιάς».

«Η δική τους θυσία απέτρεψε εξισλαμισμό», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και ευχαριστώντας θερμά για την παρουσία τους τους Αγίους Αρχιερείς, τους παρακάλεσε να μνημονεύουν «υπέρ του ευαγούς κλήρου και του φιλοχρίστου λαού της κατά Πειραιά Εκκλησίας και του ταπεινού και αναξίου αυτής Επισκόπου».

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.Δανιήλ ο οποίος αναφερόμενος στον Άγιο Σεραφείμ, Επίσκοπο Φαναρίου, τόνισε ότι «η μνήμη του είναι σεβασμία και ιερά. ‘’Σεβασμία’’ γιατί με το αίμα του επότισε το δένδρο της ελευθερίας του Γένους μας και ‘’ιερά’’ διότι με το μαρτύριό του εδόξασε τον Θεόν και την Αγίαν Ορθόδοξον πίστιν».

Μίλησε για τα σκοτεινά χρόνια της δουλείας κατά τα οποία «οι χριστιανοί ζούσαν υπό τον τύραννο που καταδυνάστευε το λαό του Θεού» και κάνοντας αναφορά στα όσα έχουν γραφεί από τους ξένους που έζησαν εδώ και διεπίστωναν με τα μάτια τους «τις ταλαιπωρίες, την τυραννία που υφίστατο ο Χριστιανικός κόσμος», υπογράμμισε με έμφαση πως «πουθενά οι Έλληνες και οι Χριστιανοί δεν ήταν ασφαλείς και δεν απολάμβαναν κανένα δικαίωμα». «Σε αυτή την κατάσταση και με αυτές τις συνθήκες ζούσαν οι πρόγονοί μας, οι πατέρες μας», συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας πως «εμείς στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στα δικά τους μαρτύρια και μπροστά στη δική τους μαρτυρία».

«Είναι διαφορετική η δική μας κοσμοαντίληψη από αυτή του ανατολίτη τύραννου», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφέροντας τόσο ιστορικά όσο και σύγχρονα γεγονότα που «επιβεβαιώνουν και αποδεικνύουν, την βαρβαρότητα, την σκληρότητα, την απανθρωπιά, την εχθρότητα με την οποία είναι ποτισμένος ο λαός αυτός απέναντι στον Χριστιανισμό».  «Αυτά τα πλήρωναν με τη ζωή τους και το αίμα τους οι Ποιμένες της Αγίας μας Εκκλησίας. Αυτοί οι οποίοι ήσαν οι προστάτες του λαού του Θεού και οι οποίοι αναδέχονταν όλες τις ευθύνες για να προστατέψουν τον λαό Θεού, τους Χριστιανούς», τόνισε.

Έκανε λόγο για διαστρέβλωση και διαστροφή της ιστορίας μας «από εκείνους οι οποίοι θέλουν να αλλοιώσουν την ιστορία και την ταυτότητα του Ελληνικού λαού», ενώ αναφέροντας παραδείγματα από τη ζωή του Αγίου Σεραφείμ μίλησε για το φοβερό μαρτύριο που υπέστη όταν του ζητήθηκε «να εξισλαμιστεί, δηλαδή να αρνηθεί τον Χριστό και το ποίμνιό του», και εκείνος δεν δέχθηκε. Τον θανάτωσαν «και εκείνος υπομονετικός για χάρη της πίστεώς του και της μαρτυρίας την οποία έπρεπε να δώσει, υπέστη το μαρτύριο και δοξάστηκε από το Θεό λαβών τον αμαράντινον της δόξης στέφανον», είπε χαρακτηριστικά και συμπληρώνοντας με έμφαση πως «τα αίματα των ποιμένων της Αγίας μας Εκκλησίας έχουν ποτίσει αυτό το δέντρο της ελευθερίας», υπογράμμισε πως 10.000 Αρχιερείς, Ιερείς, Μοναχοί και πολλοί άλλοι άνθρωποι της Εκκλησίας «βρέθηκαν κάτω από τον Τούρκο που ήταν ανηλεής, χωρίς οίκτο».

Αρνούμενος «τις φλυαρίες ότι εμείς περνάγαμε καλά την εποχή της Τουρκοκρατίας» όπως χαρακτηριστικά είπε, σημείωσε ότι «βασανιζόμασταν από την τυραννία, την απανθρωπία, την βαρβαρότητα και την σκληρότητα του λαού αυτού», σε αντίθεση με τους Έλληνες οι οποίοι, όπως είπε, «προσέφεραν στην οικουμένη πολιτισμό και τέχνες και γράμματα και η προσφορά τους ομολογείται υπό πάντων».

«Στους ώμους τους δικούς μας η ιστορία και ο λαός του Θεού έχει εναποθέσει την ευθύνη της διατηρήσεως όχι μόνο της ιστορικής μας μνήμης, αλλά και της ποδηγετήσεως του λαού μας να παραμείνει ο λαός αυτός πιστός στην ταυτότητά του, ότι είμαστε δηλαδή Έλληνες και Χριστιανοί», υπογράμμισε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.Δανιήλ. «Ας αγωνιστούμε για αυτή την ιερή αποστολή και παρακαταθήκη και ας αναδειχθούμε και εμείς πιστοί φύλακες της ιστορίας μας, της παραδόσεώς μας, του λαού μας και της πίστεώς μας και ας πράξουμε το καθήκον μας όπως μας το δείχνουν οι Άγιοι της Εκκλησίας μας», κατέληξε.

Ο φετινός εορτασμός ήταν επετειακός, καθώς συμπληρώνονται 420 χρόνια από το μαρτύριο του Αγίου Σεραφείμ Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου (+1601) και 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την Ακολουθία του Εσπερινού ΕΔΩ και από το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο ΕΔΩ.

Κοινοποιήστε:


Η “Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM” στηρίζεται στην δική σας αγάπη!

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν υπάρχει ειδικός λογαριασμός της Ιερά Μητροπόλεως Πειραιώς για το ραδιοφωνικό μας σταθμό.